Træning og kost
28. november 2013

Sund julemad: Farseret kalkun

Kalkun er et let og magert alternativt til and. Så gør som vores engelske naboer, og nyd den store fugl til jul
Af: Lene Rode, styling Camilla Lawes
kalkun

Foto: Martin Tanggaard

Farseret kalkun til 10-12 personer

INGREDIENSER TIL FARSERET KALKUN

1 kalkun på cirka 5-6 kg 300 g hakket kyllinge-/kalkunkød 300 g hakket oksekød 1 stort løg 50 g champignoner 50 g valnødder 1 dl quinoa-flager 2 tsk. allehånde 3 tsk. timian 1 spsk. revet muskatnød ½ dl cognac eller rom ½ l piskefløde 25 g smør 3 løg 4 gulerødder 4 stilke timian 1 liter hønsefond/bouillon havsalt friskkværnet peber Kunne du lide vores sunde kalkun? Så prøv også disse gode råd til en sund jul: Få 5 trin til en sund jul Opskrift - sådan laver du farseret kalkun 1. Rør de to slags hakket kød sammen. 2. Hak løg, champignoner og valnødder i en foodprocessor, og vend det sammen med kødet. 3. Tilsæt quinoa, krydderier, cognac og 2 dl fløde, og rør til en fast fars. 4. Farsér kalkunen fra begge ender, og luk godt med kødnåle. Smelt smørret, pensl hele kalkunen med det, og drys med salt. 5. Vask og skær løg og gulerødder i grove stykker, og fordel dem i bunden af en bradepande sammen med 2 dl fond/bouillon. 6. Læg kalkunen på en rist over bradepanden, og steg den i 25 minutter i en 225° varm ovn. Skru ned til 150°, og hæld lidt fond/bouillon over hvert 20. minut. Steg kalkunen i 3-3½ time, til den er færdigtilberedt. Tjek ved at stikke en skarp smal kniv ind ved låret – den saft, der kommer ud, skal være helt klar. Lad kalkunen hvile i 30 minutter, inden den serveres. Sauce 1. Si stegelagen ned i en gryde. 2. Tilsæt en kvart liter fløde, og lad saucen koge i et minut. 3. mag til med salt og peber. TIP: Du kan røre farsen dagen før og opbevare den på køl, indtil kalkunen skal farseres. Næringsindhold pr. 100 g ● Protein: 19,1 g ● Fedt: 6,9 g ● Kulhydrat: 0,8 g ● Kostfibre: 0,1 g Energiindhold: 591 kJ/141 kcal PRØV OGSÅ: Rødkålssalat

PRØV OGSÅ: Sund julekonfekt

Læs også