Selvudvikling
31. juli 2014

Derfor er vi så grove på Facebook

Had, hån og spot er mere almindeligt på de sociale medier, end når vi møder hinanden ude i virkeligheden. Men hvad er det egentlig, der sker, når venlige, begavede mennesker overfalder hinanden på internettet. Læs ekspertens forklaring
Af: Isabella Hindkjær - redigeret af Charlotte Hallbæck
https://imgix.femina.dk/media/article/1431-derfor-er-vi-saa-grove-paa-facebook_0.jpg

Foto: Pantherstock

I en stor amerikansk undersøgelse foretaget af IT- og kommunikationsvirksomheden VitalSmarts svarede 88 % af de adspurgte, at folk i deres omgangskreds opfører sig dårligere på Facebook end i virkeligheden. Herhjemme er det heller ikke længere unormalt at høre om store virksomheder, der bliver udsat for såkaldte shit storms. Nemlig når én negativ anmeldelse eller kommentar på Facebook pludselig udvikler sig til tusindvis af vrede og truende beskeder, der fuldstændig overtager en virksomheds Facebook-side.

LÆS OGSÅ: Truer Facebook dit parforhold?

Men hvorfor opfører vi os sådan? Trine Maria Kristensen, der er konsulent, underviser og foredragsholder med fokus på sociale medier, forklarer til FEMINA i denne uge, at det er fordi, vi er Facebook-”babyer”. For selv om vi ved, hvordan de sociale medier fungerer, er vi stadig i gang med at vænne os til at omgås hinanden med samme pli og høflighed, som vi har under det fysiske møde.

- En del af os tror simpelthen, vi er bedre til at skrive, end vi faktisk er. Vi tror, vi udtrykker os klart og tydeligt, selv om det ikke altid er tilfældet. Og hvis man ikke er helt præcis, når man skriver, er det pludselig meget nemt for modtageren at tolke alt muligt ind i det, vi prøver at sige.

LÆS OGSÅ: Sissel-Jo Gazan fandt kærligheden på Facebook

Hundredvis af cafégæster

Andre gange kan vores sure opstød skyldes, at vi misforstår, hvad Facebook egentlig er for et rum.

- Mange opfatter Facebook som det rum, de sidder i, når de er på café med en flok veninder. Dér kan man godt sige: ”Ej, så du hende dér i den der video? Hun var da til grin!”. Det er de spontane udbrud, der kommer, når man er sammen med sine venner, vi har det med at overføre til Facebook, siger Trine Maria Kristensen.

Konflikter er spændende

Når negative opslag på Facebook ofte genererer mere opmærksomhed end de positive, skyldes det ifølge eksperten, at vi naturligt er tiltrukket af drama – også på nettet.

- Konflikter er jo enormt spændende: Hvem siger nu hvad til hvem – og hvordan ender det? Og så findes der folk, som er skadefro. Når nogen stikker snotten frem – for eksempel blander sig i den offentlige debat eller skriver en bog – vil der altid være nogle, der sidder foran tv-skærmen og råber eder og forbandelser, siger Trine Maria Kristensen.

På Facebook har vi bare alle sammen fået adgang til hinandens diskussioner, ligesom det er blevet muligt for alle og enhver at kritisere andre offentligt.

- I stedet for bare at sidde hjemme foran fjernsynet og svine til, gør demokratiseringen på internettet, at alle og enhver nu kan skrive usaglig kritik i kommentarfelterne på Facebook. Pludselig er vi alle sammen anmeldere – men det er meget få af os, der er i stand til at håndtere den rolle, siger Trine Maria Kristensen.

LÆS OGSÅ: Derfor er dating-appen Tinder et hit

Læs også