Sådan bruger du din smartphone til at blive sundere
Foto: Pantherstock
Når klokken er 19, kan det være svært at få lettet rumpetten fra sofaen og snøret løbeskoene … Og personlig coach? Ja, det lyder som en dejlig motivation for dem, der har råd til den slags. Men man behøver ikke have en coach ved hånden for at komme i form. I stedet kan du nøjes med at have en gadget om hånden, det let og effektivt kan hjælpe dig med din daglige sundhed.
Bodyhacking kaldes fænomenet, hvor vi overvåger og måler os selv på kryds og tværs med det formål at forbedre vores præstation, vægt eller generelle sundhed. Digital trendekspert Christiane Vejlø siger til FEMINA:
- I takt med at rigtig mange mennesker har en smartphone, er der en stigende tendens til, at vi måler os selv, når det kommer til både træning og sundhed. Med apps og diverse udstyr kan vi måle vores distance, vores forbrænding, vores søvnrytme, tælle kalorier og meget mere. Vi samler altså data ind, som vi efterfølgende kan bruge til at optimere vores sundhed og vores resultater, siger Christiane Vejlø.
Øjenåbner
Teknologien har altså en masse fordele, hvis du gerne vil i bedre form, forklarer den digitale trendekspert.
- Bruger du en app som f.eks. Endomondo, som er en meget populær løbe-app, kan du i første omgang se, hvor hurtigt du løber, hvor langt du løber, og hvor du løber henne. I stedet for bare at løbe i blinde kan du altså sætte et mål om at blive bedre for hver løbetur. På samme måde kan en kalorieberegner være en øjenåbner, fordi du bliver konfronteret med dit madindtag. Det handler om at finde ud af, hvor du står, og så gøre det bedre – og her vil mange apps også give dig tips til, hvad du kan gøre, hvis resultaterne ikke er optimale.
LÆS OGSÅ: 6 sunde alternativer til smør
Husk pauser
De mange apps og elektroniske dimser kan hjælpe din fysiske sundhed godt på vej, men det er vigtigt ikke at glemme den mentale sundhed. Teknologien skal kun være en hjælp, og det skal være muligt at trække stikket en gang imellem.
- Vi bruger en del hjernekapacitet, når vi anvender apps og andre elektroniske trackere i dagligdagen, og den bevidsthed om, at vi har meget data, som vi skal tage stilling til og holde styr på, kan være stressende. For nogle kan det være svært at give slip på bare en enkelt dag. Vær også opmærksom på, at du ikke altid selv kan fortolke dine resultater, hvis du for eksempel anvender teknologi, der måler blodtryk. Lad teknologien være en hjælp, men lad altid en fagperson vurdere dit helbred, hvis du selv er i tvivl, siger Christiane Vejlø til FEMINA.