Hjemmelavet yoghurt
Umahro Cadogan
Mængde: 1 liter
Tilberedningstid: Mindst 12 timer
Holdbarhed: Op til 4 dage i køleskabet
Køkkengear in action: Har du en yoghurtmaskine? Den gør det meget nemmere at lave din egen yoghurt.
Det skal du bruge:
- 1 liter økologisk mælk
- 2-4 kapsler/1 tsk. mælkesyrebakterier, der indeholder Lactobacillus bulgaricus og/eller Streptococcus thermophilus (kan bl.a. købes i helsekostbutikker) eller 1 dl økologisk yoghurt naturel
Sådan gør du:
Varm mælken op til lige under kogepunktet i en gryde, og tag gryden af varmen. Lad mælken køle af, til den er fingervarm. Det vil sige, at du kan holde din finger i mælken i 10 sekunder uden at sige av ... eller have lyst til det. Pisk mælkesyrebakterierne eller yoghurt naturel ud i mælken.
Nu er hemmeligheden at holde mælken ved kropstemperatur (omkring 37° C) de næste 12-24 timer, mens mælkesyrebakterierne syrner den. Det kan du f.eks. gøre ved at stille gryden ind i ovnen ved allerlaveste varme, med ovndøren på klem natten over. Man kan også bruge en yoghurtmaskine.
Sundhedsfif:
Når yoghurten får lov at syrne i så lang tid, bliver den sprængfyldt med levedygtige mælkesyrebakterier og alle de næringsstoffer, de har lavet, såsom K-vitamin og B-vitaminer. Desuden er indholdet af mælkesukker mindsket, for det er blevet ”spist” af mælkesyrebakterierneog lavet om til mælkesyre i stedet. Du får altså ekstra næring og en fødevare, der er meget nemmere at fordøje.
Køkkentip:
En yoghurtmaskine kan købes på hjemmeproduktion.dk. Du kan selvfølgelig også lave yoghurten med sojamælk i stedet for komælk. Eller hvad med gedemælk? Gedemælk kan fås i supermarkederne fra tid til anden.
Psssst!
Nogle mennesker med mælkeoverfølsomhed eller intolerans kan godt klare mindre mængder af hjemmelavet yoghurt.