Sådan laver du de lækreste nytårscocktails
Foto: Rasmus Flindt
Mangler du inspiration til, hvad du og dine gæster skal nyde, når I skåler det nye år ind?
Og er det tid til at finde på alternativer til asti og cava? Så har Hardeep Rehal, barchef på den populære cocktailbar 1105, opskrifterne på tre lækre nytårscocktails.
Hardeep Rehal er den bedst placerede dansker nogensinde ved Diageo World Class, der er verdens største bartenderkonkurrence. Tidligere på året sluttede han på 10. pladsen ved den globale finale og blev samtidig kåret som verdensmester i martini-konkurrencen.
Han har sammensat tre nytårscocktails, som tager udgangspunkt i Tanqueray Ten-gin, Ron Zacapa 23-rom samt whiskyen Johnnie Walker Gold, og han blander dem med ingredienser, som du sikkert har tilovers fra julemaden.
Her får du opskrifterne på 3 skønne nytårscocktails
Homemade martini
Den klassiske dry martini er den perfekte cocktail, der har repræsenteret glamour og lækkerhed siden martiniens guldalder i 40-50’erne. Denne er en mere let udgave, som appellerer til de mindre trænede gin-drikkere. Her kan du bruge hvidvin i stedet for en vermouth. Perfekt som velkomstdrink eller pre dinner, da den rene smag af alkohol fremmer appetitten.
Ingredienser til én cocktail:
5 cl Tanqueray Ten
3 cl hvidvin
1 stk. laurbærblad, 1 stk. kardemomme, 1 stk. stjerneanis
Skal fra en citron
Kom alle ingredienser op i et glas fyldt med isterninger og rør stille rundt i 30-40 sekunder.
Hæld cocktailen gennem en fin si over i et afkølet martiniglas. Garnér med en ny frisk citronskal, som du twister henover glasset, så aromaerne lægger sig på toppen af martinien.
Ribs whisky sour
Ribsgelé er ikke kun oplagt som tilbehør til mad, men gør sig også fantastisk i cocktails. Denne whisky-cocktail er fuld af smag fra blandt andet citron og vanilje. Perfekt til at slutte nytårsmiddagen af med.
Ingredienser til én cocktail:
5 cl Johnnie Walker Gold
3 cl friskpresset citron
2 cl sukkerlage
2 spsk. ribsgele
1/4 vaniljestang skåret på langs
Æggehvide fra 1 æg
Hæld alle ingredienser sammen i en shaker fyldt med isterninger. Shake hårdt i 20-25 sekunder. Hæld det hele gennem en fin si i et lowball-glas fyldt med isterninger. Garnér med et tyndt stykke frisk vaniljestang.
Winter Punch
Der er masser af råvarer i overskud fra julen. Hvis man kan lave lækker mad af rester, kan man også lave lækre cocktails. Denne punch indeholder kirsebærsovs og portvin. Perfekt balanceret og velsmagende. Og så rækker den til alle dine gæster.
1 flaske Ron Zacapa 23
1 flaske Ruby Portvin
1,5 l kold earl grey te.
0,5 l friskpresset citronsaft
10 cl kirsebærsovs
15 cl honning
2 stk. citroner, 2 stk. lime og 2 stk. appelsiner
Bland alle ingredienser i en stor beholder. Lad det gerne stå i nogle timer. Jo længere tid det står, desto bedre bliver smagen. Så kan du have punchen klar et par dage før, den skal serveres.
Hæld den inden servering over i en pæn bowle. Skær citroner, lime og appelsiner i skiver og læg dem ned i bowlen sammen med frisk mynte og rosmarin.
Lav gerne nogle store isklumper i fryseren, men almindelige isterninger går også an. Isen smelter i punchen stille og roligt, men fyld bowlen op med frisk punch i løbet af aftenen, så den ikke bliver for tynd.
5 gode råd fra Hardeep Rehal
1) Hav altid gode og friske råvarer. Sørg for at have god spiritus som base, friske frugter og bær samt friskpressede juicer.
2) Kog en sukkerlage af 40 % vand og 60 % sukker. Hæld den på flaske og læg den på køl. Den kan bruges til at balancere alle dine cocktails. Du kan evt. også eksperimentere med at komme krydderier, urter og bær i din sukkerlage for at gøre den mere interessant.
3) Start simpelt med at finde en balance mellem det sure og det søde. F.eks. én type spiritus, din friskpressede citrusjuice og din hjemmelavede lage. Er balancen korrekt, kan den mest simple opskrift smage bedre end noget andet.
4) Start med at lave twists på allerede kendte cocktails, før du opfinder den nyeste trendy cocktail. F.eks. en Tom Collins eller Margarita med din favoritfrugt og krydderurt i. Når du har lavet tilpas mange twist, lærer du at forstå, hvordan en cocktail og smag er opbygget. Derfra kan du avancere til meget eksperimenterende cocktails.
5) Brug dit køkken. I stedet for at købe færdiglavede produkter så tænk kreativt med, hvad du allerede har: Krydderihylden (kardemomme, vanilje, kanel, ingefær, chili, lakridsrod, mynte, basilikum osv.), frugtbowlen (citrus, banan, æble osv.), køleskabet (æg, mælk, fløde, grøntsager osv.) tørhylden (kaffe, te, sukker, brun farin, honning osv.).