Pas på – dine hurtige mellemmåltider er fyldt med sukker
Foto: Pantherstock
Når du fravælger slikposen på arbejdet og i stedet har taget en pose med tørrede bær med i stedet, tænker du nok, at det er et sundere alternativ til slikket. Eller også snupper du lige en drikkeyoghurt om eftermiddagen – det kan jo ikke være særlig slemt, vel?
Men er du i tvivl om, hvor meget sukker, du egentlig indtager, skal du læse med her. En undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet, viser, at indholdet af tilsat sukker i en række populære slik- og sodavandsprodukter samt i mellemmåltider, der typisk markedsføres som sunde, er overraskende.
LÆS OGSÅ: Test dig selv - er du sukkerafhængig?
For eksempel indeholder økologiske tørrede tranebær hele 14 sukkerknalder, mens en Yoggi drikkeyoghurt med hindbær og blåbær på 350 ml. indeholder 13 sukkerknalder.
Så meget sukker indeholder disse produkter:
Økologiske tørrede tranebær (60 g.) = 14 sukkerknalder
Økologisk drikkeklar hyldeblomst (330 ml) = 16 sukkerknalder
Yoggi drikkeyoghurt med hindbær og blåbær (350 ml.) = 13 sukkerknalder
0,5 liter Coca-Cola = 25 sukkerknalder
Toms Chocofantstang (27 g.) = 8 sukkerknalder
Haribo Matador Mix (170 g.) = 41 sukkerknalder
Se flere resultater af undersøgelsen af slik- og sodavandsprodukter
Se flere resultater af undersøgelsen af mellemmåltider
Så meget skader sukker tænderne:
· Når du indtager sukker, øger du risikoen for at få huller i tænderne. Bakterierne på dine tænder lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne.
· Sukker, som findes naturligt i fx mælk, frugt og honning kan også omdannes til syre, der kan give huller i tænderne.
· Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne. Tørret frugt, müslibar og andet, der kan klistre fast i tænderne, er blandt de store syndere.
· Jo oftere du spiser sukker, jo bedre bliver bakterierne til at lave huller i tænderne. Og der kommer flere af de bakterier, der laver huller, hvis du tit har sukker i munden.
· De sukkerholdige ting, du spiser mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne.
Kilde: Tandlægeforeningen