Selvudvikling
20. marts 2015Renée: Hvorfor biodynamisk mad? Jo, øh, ser du ...
Livet simpelthen er for kort til at bruge tid på at snakke om mad. Og ja, jeg ved godt, det ikke er særlig moderne at sige sådan, men for mig er mad helt enkelt bare noget, jeg spiser, fordi det jeg er nødt til
Af: Renée Toft Simonsen
Jeg har en ven på besøg til middag. Efter maden vil han gerne have kaffe med mælk i, og det bliver startskuddet til en lang snak om noget, jeg virkelig sjældent bruger tid på at tale om – hvorvidt noget er sundt eller ej. Jeg har det sådan, at livet simpelthen er for kort til at bruge tid på at snakke om mad. Og ja, jeg ved godt, det ikke er særlig moderne at sige sådan, men for mig er mad helt enkelt bare noget, jeg spiser, fordi det jeg er nødt til, ellers fungerer maskineriet ikke. Indrømmet: Som jeg bliver ældre, sætter jeg mere og mere pris på god mad, så det skal helst smage dejligt, og, ja, så skal det også helst være sundt for kroppen. Nå, men han lægger mærke til, at mælken i mit køleskab er biodynamisk gårdmælk, og straks vil han vide, hvorfor jeg har købt netop det? Hmm, jooo, jeg ved, at biodynamisk ligesom er det bedste for alt, kroppen, naturen, dyrene ... Biodynamisk er lidt økologiens Ferrari. Og jeg vil gerne købe bæredygtigt, for det med jorden, og hvad vi efterlader til vores børn, det går jeg til gengæld utrolig højt op i. Så vil han vide, hvad forskellen på biodynamisk og økologisk egentlig er, og jeg må blive ham svar skyldigt. LÆS OGSÅ: Sæt kryds ved bæredygtighed Det irriterede mig dog lidt, så jeg går i gang med at undersøge sagen. Det viser sig, at biodynamiske avlere skal opfylde strengere krav end økologer. Hvis en landmand sælger sine produkter som biodynamiske, skal de både opfylde statens økologiregler og reglerne for biodynamiske fødevarer. Og de viste sig at være ret fine! Mælkeprodukterne må ikke homogeniseres eller UHT-behandles. Juice må ikke laves af koncentrat og vand. Korn må ikke formales i en hammermølle, og der må ikke anvendes mikrobølger. Det lød alt sammen virkelig fint. Men det, jeg hæftede mig mest ved, var reglerne for tilsætningsstoffer. De var meget forskellige for almindelige fødevarer, økologiske fødevarer og biodynamiske fødevarer. I almindelige fødevarer er det tilladt at bruge 370 forskellige tilsætningsstoffer, i økologiske kun 45, MEN i biodynamiske fødevarer er det kun 14 slags tilsætningsstoffer, der er tilladt. Ja, og så var der alt det med dyrene. Et biodynamisk landbrug skal have ekstra gode dyreforhold. Blandt andet skal der være masser af plads, deres foder skal være biodynamisk eller økologisk, og så må det ikke være tilsat penicillin og andet væmmeligt. Hvad kan jeg sige, så lærte jeg det, og det var i grunden meget rart. Også selv om jeg ikke gider snakke om mad. Kærlig hilsen Renée