Grundlovstale fra chefredaktøren: 100 års kvindelighed
For 100 år siden fik jeg – og alle øvrige kvinder i Danmark – tildelt en stemme. Efter tusinder af år i påbudt stilhed. Efter tusinder af år, hvor vores mening ikke blev talt med. Efter tusinder af år som værende et overhørt køn. Hvilken sejr!
I disse dage fejrer hele Danmark 100-året for kvinders valgret og 1915-grundloven, og jeg er stolt og beæret over at være én ud af 100 kendte danskere, der er blevet bedt om at lave en officiel grundlovstale for at markere 100-års-fejringen!
Jeg er feminist og vil til min dødsdag kæmpe for ligestilling, ligeløn og ligeværd i det danske samfund. Det gør jeg og resten af FEMINAs redaktion blandt andet hver uge her i bladet (læs mere på side 36). Så da jeg blev bedt om at lave min tale, var det ikke feminisme, der lå øverst på min liste af budskaber – men humanisme. På tværs af alle køn, alle aldre, alle racer og seksuelle orienteringer. Og ikke mindst: Evnen til at føre en konstruktiv og RESPEKTFULD dialog – hvilket er grundlaget for et velfungerende demokrati!
Jeg oplever, at vi er ved miste evnen til at lytte. De sociale medier er fyldt med hadske udfald og nedgørende kommentarer, hver gang et menneske – kvinde såvel som mand – stiller sig frem med nogle markante holdninger. I stedet for at lytte, diskutere og argumentere sviner vi hinanden til. Som borgere i et demokrati har vi pligt til at deltage i den politiske debat og ytre vores mening. Men vi har også pligt til at lytte! Ellers ryger hele pointen med demokratiet: Dialogen, respekten, rummeligheden.
Så min tale – der i øvrigt kommer i form af en plakat – handler om modet til at stå frem og modet til at mødes og lytte – på tværs af samfundslag, køn og politiske holdepunkter. Tillykke til os danskere! Vi er kommet langt på 100 år – lad os nu løfte niveauet og humanismen endnu højere op.
Camilla Kjems, chefredaktør
Læs alle talerne fra 100-års-fejringen og bidrag med din egen tale på Facebook.com/KaereGrundlov