Selvudvikling
14. august 2015

Det siger din alder om dit liv

Vi har et fællesskab på tværs af generationer, men vores alder betyder alligevel noget.
Af:
https://imgix.femina.dk/media/article/1533_det_siger_din_alder_om_dit_liv.jpg

Fredag, 12. maj 2017 - af Pia Melander Guilbert, redigeret af webredaktionen Foto: Kamilla Bryndum

En 40-årig kan sagtens have en masse tilfælles med en 28-årig, hun lige har mødt, for vi har aldrig været mere individuelle i vores måde at indrette vores liv på, og det skaber fællesskab på tværs af generationer. Alligevel er der stadig ting, der binder os sammen med vores alderstrin.

Vi har bedt livsstilsekspert Anne Glad og psykolog Sanne Neergaard om at give deres (meget generelle) bud på, hvad der kendetegner kvindelivets faser lige nu, når det kommer til karriere og personlig udvikling, kærlighed og sex.

Læs også: Derfor bliver sex bedre med alderen

20’erne

Karriere og personlig udvikling - Anne Glad: – Det er den første generation, der er digitalt indfødte. De kan ikke forestille sig en verden uden internet og iPhone. De er vokset op i en krisetid, og en del af dem har set deres egne forældre knække halsen på at jagte materielle goder. Derfor er deres fokus på andre værdier. De er idealister, der har en forestilling om, at de kan være med til at forandre verden og gøre den til et bedre sted. Det, at de har oplevet krisen, betyder, at de bærer en alvor med sig og er meget bevidste om egen formåen. At være politisk korrekte og gå op i økologi og klima er noget, de ser som en selvfølge, hvis de i øvrigt har ressourcerne.

– Mange af dem er skilsmissebørn og drømmer om at skabe deres egen kernefamilie. Kærlighed og parforhold er blevet et mål i sig selv. At gøre karriere ser de som et middel til at få det gode liv med mand og børn. Der er langt flere, der bliver gift, mens de er i 20’erne i dag, end der var for 10 og 20 år siden. Vi ved endnu ikke, hvad det kommer til at betyde for nærværet i familielivet, at de og deres børn som noget naturligt vil sidde sammen i sofaen og være opslugt af hver sin skærm, men noget tyder på, at de har styr på prioriteterne og er gode til at dyrke de nære relationer og menneskelige værdier.

Kærlighed og sex - Sanne Neergaard: – Unge i dag er langt mere bornerte, end de var for bare 20 år siden. Dér kunne en ung pige sagtens gå topløs på stranden. Det ser man næsten ikke i dag. Hvis vi sammenligner med 1960’erne og 1970’erne, hvor jeg selv var ung, bliver der eksperimenteret mindre. Dengang skulle man eksperimentere hele tiden, også selv om man var i et parforhold. Samtidig var det forbudt at være jaloux. Det var vi alle sammen alligevel. I dag er det ikke så stort et tabu at have negative følelser.

– Seksualitet har altid har været noget eksklusivt i vores kultur. Mænd vil gerne have en kvinde med erfaring, men de kan alligevel ikke lide at høre, at hun har været sammen med mange. Sex er ikke noget, en kvinde må prale med, og sådan er det stadig, også selv om vi i dag hører om almindelige unge kvinder, der som studerende tjener penge på at sugardate ældre mænd. I min praksis møder jeg også bekymrede teenagepigeforældre, der fortæller, at deres døtre har sex med mange forskellige og hellere vil det end være i et forhold. Netdating har gjort det lettere for de meget generte, der ikke har lyst til at stå på et diskotek, men det har også gjort det alt for nemt at vælge nogen fra, inden man egentlig har givet dem en chance.

Læs også: Her er makeupbommerten, der får dig til at se 5 år ældre ud

30’erne

Karriere og personlig udvikling - Anne Glad: – I begyndelsen af 30’erne er de fleste ved at være færdige med deres uddannelse. Mange har også små børn, og det er hårde år, hvor man jonglerer med karriere og småbørnsfamilie og har svært ved at få enderne til at mødes både økonomisk og tidsmæssigt. Nogle kvinder arbejder hårdt for at få skabt de ønskede økonomiske rammer for familien. Andre vælger at have fokus på familielivet og giver manden lov til at køre karriereræs, mens de måske selv er på nedsat tid. Vi ser dog også en del kvinder, som først får børn i slutningen af 30’erne og har været ude at skabe en karriere først. De er ikke nær så pressede økonomisk, men tid er dog stadig en udfordring for de fleste.

– Der er et stort spring mellem, hvad der kendetegner kvinder i begyndelsen af 30’erne og kvinder i slut-30’erne, men overordnet kan man sige, at de er en lille generation, som er vokset op med forældre, der har haft tid til dem og fortalt dem, at de kunne blive, lige hvad de ville. De satte fødderne på arbejdsmarkedet med en forventning om, at den røde løber var rullet ud, men så kom krisen, og det viste sig, at der var større efterspørgsel på erfaring end på nyuddannede. Det gav den generation et knæk og har gjort, at de godt kan føle sig lidt misforståede. De er i øvrigt den første generation af hardcore institutionsbørn. I og med de er blevet passet af mange andre end deres forældre, er de gode til at indgå i forskellige relationer.

Kærlighed og sex - Sanne Neergaard: – Småbørnsforældre er så pressede, og derfor bliver parforholdet hurtigt nedprioriteret. På den ene side ser jeg mange par i 30’erne, der er bange for at blive trætte af hinanden og gerne vil have professionel hjælp til at håndtere deres problemer. På den anden side er der så meget andet, de prioriterer over samlivet og sexlivet, eksempelvis at holde sig i god fysisk form. Når jeg ser dem på deres løbetur en hverdagsmorgen, inden de skal på arbejde, kan jeg ikke lade være at tænke, at det var den tid, de skulle bruge på at putte med manden, inden ungerne vågner.

– Før i tiden var der mere fokus på det at være par. Man gjorde ting sammen og havde fælles vennekreds. I dag har mange hver deres venner, og at se veninderne er også blevet et punkt på listen over alt det, man skal nå. Det er der noget positivt i, fordi man kan bagefter kan gå hjem og fortælle om det, man har oplevet med veninderne. Omvendt er det også medvirkende årsag til, at der er mindre tid til parforholdet.

40’erne

Karriere og personlig udvikling - Anne Glad: – Vi er ovre i det, der er blevet kaldt generation X. Nogle af kvinderne i 40’erne er forældre til dem i 20’erne, men der er også kvinder, der er småbørnsmødre i 40’erne. Individualiseringen har medfødt en større og større diversitet med hensyn til, hvornår man gør hvad i sit liv, så selv om man stadig har meget tilfælles med sin generation, kan en 40-årig førstegangsfødende også finde sammen med en 28-årig førstegangsfødende, fordi det knytter dem sammen.

– Generelt har den generation haft travlt med at jagte materielle goder, dyrke karrieren og gå op i mærkevarer. Familielivet er ikke blevet prioriteret helt så højt, som det prioriteres af dem, der er i 20’erne og 30’erne i dag. Hvor de yngre generationer er utrolig veluddannede, har mange af dem, der er i 40’erne, kunnet slippe af sted med at springe lidt rundt og arbejde sig op, takket være deres netværk. At flashe de rigtige værdier har været en vigtig vej til at gøre karriere. Da de var unge, blev de kaldt NÅgenerationen, fordi de ikke har haft de store ambitioner om at ændre verden og selv er vokset op med 1970’ernes velmenende humanisme.

– Den berømte 40-årskrise er mere udtalt i dag, end den har været tidligere. Der er et helt andet fokus på kvinder og alder. Før så man en 40-årig som moden midaldrende, men i dag er det de færreste 40-årige, der vil passes ind i den kategori. Nogle kvinder er meget bevidste om alderstyranniet og gør op med det, mens andre rammes benhårdt af det.

Kærlighed og sex - Sanne Neergaard: – Jeg synes, det er svært at sige noget konkret om det alderstrin, når det kommer til kærlighed og sex. Mange 40-årige opfører sig jo i dag, som om de var i 20’erne eller 30’erne, men i slutningen af 40’erne er børnene for de flestes vedkommende blevet så store, at der igen er tid til at være sammen som par, og så vil det vise sig, om man kan genoplive gnisten og nysgerrigheden over for hinanden, eller om det er nemmere at gå ud og kysse på en anden. Kvinders økonomiske uafhængighed har gjort, at mange giver op i stedet for at blive og kæmpe for at genfinde gnisten. Før i tiden var vi på godt og ondt nødt til at få det til at fungere.

Læs også: Lise Nørgaard: Jeg undrer mig over, jeg er live! Læs interviewet her.

50’erne

Karriere og personlig udvikling - Anne Glad: – Livet med små børn er nu overstået for langt de fleste. Der er plads til at dyrke karrieren og realisere sig selv. Nogle tager en videreuddannelse eller søger helt nye veje. Økonomisk er der et større overskud til at købe, hvad man har lyst til – pænt tøj og lækre møbler. Kvinder, der er i 50’erne, er vokset op under lidt samme vilkår som dem, der er i 30’erne, uden den store modstand og med optimisme og følelsen af, at alle muligheder er åbne. Der er ikke blevet stillet de store krav til dem. Derfor kan de være lidt rodløse og have svært ved at finde ud af, hvad de vil have, og hvad der kan gøre dem lykkelige.

Kærlighed og sex - Sanne Neergaard: – De fleste kvinder går i overgangsalderen, når de er omkring 50. Det betyder ikke nødvendigvis, at de har mindre lyst til sex, men det betyder noget for den måde, de ser sig selv på, og for den måde, mænd ser dem på. De har en fornemmelse af at være usynlige, fordi de ikke længere er fertile. Der er noget biologi i den måde, mænd kan fornemme på, om en kvinde er fødedygtig, og selv om de fleste kvinder i 50’erne føler sig yngre, kan de ikke løbe fra deres alder. Hvor de færreste mænd vil have skrupler ved at finde sammen med en yngre kvinde, gyser mange kvinder ved tanken om det umulige kapløb, det vil være at forsøge at holde fast på en væsentligt yngre mand.

– Nu, hvor børnene er flyttet hjemmefra, er der samtidig mere tid til at udforske kærlighedslivet og mærke sig selv. Det kan betyde en opblomstring i seksuallivet med partneren, eller at man går fra hinanden. Engang hed det sig, at man var enlig, hvis man levede alene og var lidt oppe i årene. Sådan er det gudskelov ikke længere. En 50-årig kan være single på lige fod med en 20-årig. Der er en helt anden kultur omkring det med singlesites på nettet og singlerejser, hvor man kan møde jævnaldrende singler.

60’erne

Karriere og personlig udvikling - Anne Glad: – Det er efterkrigstidens børn, nogle kæmpe generationer, som er vokset op med, at verden er blevet et bedre sted med flere muligheder, men de har også haft en alvor med sig. De har oplevet den kolde krig og set, hvordan deres forældre har knoklet for at give dem et bedre liv end det, de selv blev tildelt. De har fået lommepenge og haft mulighed for at tage en studentereksamen. Når det er sagt, er der selvfølgelig forskel på at komme fra arbejderklassen og de øvre samfundsklasser.

– Det er den første generation, der har haft mulighed for at rejse meget, bare lige starte 2 CV’en og køre til Paris. Materielle goder er ikke noget, de skilter med. De har lært engelsk i folkeskolen, og det har givet en helt anden åbenhed over for verden og det at møde nye mennesker. Selv om de nu er i en alder, hvor de forventes at lade sig pensionere, er der mange, som fortsætter. De kan ikke se et liv for sig uden at arbejde. Bliver de fyret eller går på pension, går der måske tre måneder, så har de fundet på noget nyt at lave. Måske tager de et deltidsjob eller engagerer sig i frivilligt arbejde. De knokler og er seriøse, selv om de også rejser og nyder livet.

Kærlighed og sex - Sanne Neergaard: – Engang var det tabu, at ældre havde sex. I slutningen af 1980’erne interviewede jeg en række kvinder til bogen ”Lyst – levet og oplevet af 37 gamle kvinder”. Flere af dem fortalte om, hvordan de havde fundet en ny, efter at deres mand var død, og nu pludselig udlevede nogle ting, de havde haft lyst til, men aldrig turdet. Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag ved alle, at et velfungerende sexliv ikke har noget med alder at gøre. Hvis du er rask og aktiv, kan du have sex, til du dør. Der er heller ikke længere nogen forventning om, at man skal leve alene resten af sit liv, hvis man mister sin mand. De fleste børn ønsker for deres forældre, at de skal møde lykken på ny. Når der så begynder at komme enkemænd og kvinder i omgangskredsen, sker der ofte det lidt pudsige, at man måske finder sammen med sin afdøde venindes mand.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også