Derfor skal du (måske) drikke matcha-te
Af Journalist og mindfulnessinstruktør Trille Frost Foto: Panthermedia
Matcha-te: Den nye dille
Helsekredse i USA kalder det for decideret ”sundhedsselvmord”, hvis du ikke får din daglige matcha-te – tidens helt store sundhedsdrik. Bladene kommer fra det sydlige Japan og males til pulver, som du kan drysse i maden eller piske til opløsning direkte i tevand (hvilket traditionelt gøres med et bambusris). Argumentet for at vælge matcha-te frem for standard-grøn te går på, at antioxidanterne optages bedre i kroppen.
– Det kan der i princippet være noget om, men det væsentlige er, at antioxidanter, der bl.a. findes i frugt og grønt, kun fremmer sundheden til en vis grad. De kan have en direkte negativ effekt, hvis man får for mange. Derudover viser undersøgelser, at for meget te kan reducere kroppens evne til at optage jern – dét er problematisk for især kvinder, der generelt lider af jernmangel, forklarer ernæringsekspert Preben Vestergaard fra Metropol. Han råder derfor til at nyde et par kopper matcha-te om dagen ligesom kaffe, hvis du kan lide det, men uden at se på det som et vidundermiddel til at booste din sundhed.
Matcha-te i stedet for kaffe
Personlig træner og kostvejleder Joanna Scharlett Jørgensen er glad for matcha-te:
- Jeg drikker normalt ikke kaffe, men matcha-te er et glimrende alternativ til kaffe. Matcha indeholder koffein, men er opkvikkende på en mere mild måde, da det optages over længere tid, så effekten er langsigtet – og man bliver ikke tung i maven af den. Der er meget forskel på kvaliteten, ligesom med vin, så har du valgt den dyre, vil jeg råde til at drikke den og bruge den lidt billigere kvalitet til myslien, smoothien eller andre retter.
Danmarks første matcha-bar
... åbnede sidste år i København. Adressen er Helgolandsgade 13, kld., 1653 København V. Der er også en onlineshop. Se mere på Byoh.dk