Kokken Adam Aamann: Jeg er stolt af, mine børn er kræsne
foto: Carsten Seidel
Kokken og tv-værten Adam Aamann er en mand med en mission. Mad skal nemlig smage godt, det skal være lysten, der driver værket, glæden ved at spise. Det fortæller han i et interview med FEMINA i denne uge.
- Min mission er at få folk til at spise bedre mad – punktum. Jeg ved, hvor stor en glæde det er for mig selv, og det giver et stik i hjertet, når jeg ser, hvad folk slår sig til tåls med. Når jeg ser sådan en stor gryde stå på bordet med noget gaspakket oksekød svitset i noget majsolie, færdigpakket tortilla, dåsemajs og snittet iceberg, så bliver jeg sgu ked af det indeni, siger Adam Aamann.
Madlavning er blevet en sur pligt
Adam Aamann åbnede i 2006 sin egen smørrebrødsbiks Aamanns Deli & Takeaway, og i dag har han udvidet firmaet med indtil flere steder. Derudover er han vært på DR’s program ”Madmagasinet”, hvor han blandt andet prøver at lære danskerne at spise – ja, ordentligt.
- Der er jo en stor interesse for mad, især i medierne – alligevel er færdigretter et marked, der i den grad er på vej op, fordi folk har så travlt, og jeg synes, det er så skidetrist, at folk har glemt at lave mad. Vi ser det lidt som at støvsuge og gøre rent: Madlavning er en sur pligt, der skal overstås, så vi kan komme hen på sofaen og ligge med vores iPad. Og hvad er så næste skridt? Vi ligger jo altid nogle år efter USA, så vi får måske ren TV-dinner, hvor vi hver især går ud og forsynes os i køkkenet og har fabrikker eller takeaway-forretninger til at lave vores mad.
- Folk er bange for at lave mad, og det er, fordi mange simpelt hen ikke kan finde ud af det: Hvordan fanden skal de gribe det an? De fleste kan fem-ti retter, som de gentager i én uendelighed, og det bliver enormt uinspirerende. Så det drejer sig om at give folk nogle redskaber, så de kan gå til maden på en måde, hvor de finder glæde i det. Du kan flytte meget af det samvær, du synes, du har med din iPad, ud i køkkenet, for det er da hyggeligere at stå dér og snakke, mens man laver noget sammen. I mine øjne er det også meget bedre kvalitetstid med ungerne, som du så ovenikøbet kan lære lidt.
At være kræsen på den gode måde
Adam Aamann er træt af, at folk har en forestilling om, at aftensmad højst må tage en halv time at lave.
- Som kok kan jeg virkelig arbejde hurtigt, men jeg KAN ikke lave mad til min familie på en halv time. Det skaber bare en falsk idé om, at dér med at lave mad er sådan noget, der skal overstås. Jeg forstår udmærket godt, man ikke gider stå i kø i supermarkedet efter en ottetimers arbejdsdag, men så kan man bestille sine varer på nettet. Meget af det, du kan købe i supermarkederne, er alligevel noget lort. Kødet ligger på et ”menstruationsbind”, der skal suge blodet af det, og er gaspakket, hvilket gør det sejt efter tre dage. Det er bare ikke lækkert.
Laver han så også mad derhjemme? Ja, som regel, er svaret.
- Min kone erklærer blankt, at hun har glemt alt om at lave mad, fordi jeg fuldstændig har domineret det område, siden vi mødte hinanden. Det lyder måske mærkeligt, men jeg er stolt af, mine børn er kræsne, for de er blevet vænnet til at spise god mad, og det er det, jeg gerne vil lære folk: At være kræsne på den gode måde. Du kan jo træne folks smag ved at servere god mad for dem hver dag – når de så smager det, de spiste før, synes det pludselig, det smager af helvede til.
Familien har førsteprioritet hos Nikolaj Lie Kaas, der kalder sig selv for en tilstedeværende far
Du kan sagtens give den gas indimellem
Fedtforskrækkelse bruger Adam Aamann ikke, og det dér med hvidt brød og pasta har han sin helt egen mening om.
- Der er fand’me ingen italienere, der spiser det dér frygtelige fuldkornspasta – det smager jo ad helvede til! Hør nu her: Hvis du spiser varieret og en masse grøntsager, kan du sagtens give den gas indimellem med noget fed mad. Og hvidt brød bagt med godt hvedemel og surdej smager da fantastisk og har i dén grad sin berettigelse. Det bliver jo kun et problem, hvis du KUN har hvidt brød med i madpakken hver dag.
- Og lad nu være med alle de der ringe erstatninger med glutenfrit og alle de selvindbildte overfølsomheder. Jeg har så svært ved det. Jeg har selvfølgelig fuld respekt for rigtige allergikere, men vi mærker altså tit, at det er nogle andre ting, det handler om, når vi skal lave frokost til de forskellige firmaer. Det hænger ikke altid helt sammen, hvad de kan tåle og ikke tåle.
Hvad er dit bedste kostråd, i én sætning?
- At det er lysten, der skal drive værket. Så spis varieret, og hold kæft med alt det andet!, siger Adam Aamann til FEMINA.
Adam Aamann er netop nu aktuel med bogen ”Aamanns Smørrebrød”, der byder på en udførlig indføring i det danske smørrebrød med alt fra de store klassikere inden for smørrebrød til hans egne moderne variationer med nyskabende smagskombinationer. Bogen indeholder 70 opskrifter på lækre stykker smørrebrød. Vejl. pris er 250 kr. Politikens Forlag.