Kærlighed og sex
22. juli 2016

Sexmyter: Jo strammere, jo bedre?

Sexmyter: Frygten for at være stor som en hangar forneden kender mange kvinder til. Sexolog Sara Skaarup fortæller om underlivskomplekser og realiteter ”dernede”.
Af: Sara Skaarup, sexolog & journalist ·
Sexmyter: Frygten for at være stor som en hangar forneden kender mange kvinder til. Sexolog Sara Skaarup fortæller om underlivskomplekser og realiteter ”dernede”.

Foto: Bo Lynge og Pantherstock

Vi afliver sexmyter

Som at kaste en pølse ind i Aalborghallen! Sådan hørte jeg engang en veludrustet mandlig ven joke om at stikke sin penis ind i en stor skede. Jeg grinede, for udtrykket forekom mig ret malende. Men også skrækindjagende. For hvem har i den forbindelse lyst til at være Aalborghallen!?

Hvorfor er vi bange for at være for store?

– De fleste kvinder tænker, at der skal mest mulig friktion til for at glæde ham, og frygter at være for stor eller slap. Og hvor enhver kan se med det blotte øje, om en penis er stor, mellem eller lille, har en kvinde ingen chance for reelt at vurdere, hvor omfangsrig hun er mellem benene, for ”hullet” er jo usynligt. Desuden har de fleste af os ikke noget sammenligningsgrundlag, da de færreste ved, hvordan andres føles indeni.

Læs også: Sexmyter - Sandt eller falsk?

Læs også: Sexmyte – alle mænd elsker at få et blowjob

Hvor stram skal den være?

– Skeden er et 7-11 cm langt muskuløst rør med en diameter på 2-3 cm. Når der ikke er noget oppe, vel at mærke. En vagina er altså som et elastisk bånd – et langt elastikbåndsrør. Efter at man har hevet meget i et elastikbånd, så er det en overgang udvidet og søger derefter tilbage til sin oprindelige form. Det samme med vagina. Det er ikke meningen, en vagina skal holde penis så stramt, som for eksempel en hånd kan.

Er man slap efter en fødsel?

– Det er rigtigt, at lige efter en fødsel er en kvinde ofte løs i det. Det siger sig selv. Nervebanerne er måske også anderledes end før. Skeden skal have en chance for at finde tilbage, og de fleste kvinder kan nå tilbage til udgangspunktet eller meget tæt på. Det er nemlig styrke og kraft, der er afgørende. Bemærk: En mand kan ikke automatisk mærke på en kvindes vagina, om hun har født eller ej. Det er ikke antallet af fødsler, der er afgørende.

Stram eller spændt?

– Der er med andre ord stor forskel på, om vagina er stram, eller den er spændt. Stram er det samme som smal. Det kan være fint nok. Spændt er det samme som anspændt. Det er aldrig godt. Men for den utrænede mand kan det føles omtrent ens. For mange kvinder, der er bange for at være for store, handler det faktisk egentlig om noget andet, nemlig at de ikke ret godt kan mærke deres vagina. Det sker paradoksalt nok blandt andet, hvis man går og strammer op, og hvis man forsøger at ”levere stramhed” under samleje. Så bliver man mindre følsom. Prøv blot knytte næven og rør ved din egen hånd. Er det nydelsesfuldt? Prøv så, når den slapper af.

Læs også: Så længe varer sex i gennemsnit

Hvad kan jeg gøre for at afspænde?

– En skede skal først og fremmest være afslappet. En afslappet skede er blød og modtagelig. Den kvinde, der ligger og strammer op i underlivet, mens hun har sex, gør sig selv en kæmpe bjørnetjeneste. For at sanse skal vi slappe af. Gør vi det, kommer en hel række små fine fornemmelser og pulseringer og bevægelser op til overfladen, som ikke har en chance, når vi ”knytter” musklerne. Hvad værre er: Spænding i underlivet sætter sig. De fleste danske kvinder er ret ufølsomme i deres vagina i forhold til, hvad de kunne være. Blandt andet fordi vi går og strammer og ikke altid er så bevidste om at spænde af også. Hvis du har ondt ved at få en penis ind, eller svært ved at få én eller to fingre op og synes, der er steder i dig selv, du ikke kan mærke, så har du spændinger – myoser, som du oplever som normaltilstand, men som faktisk ikke er det. De behøver ikke at være der.

https://imgix.femina.dk/1628_sexmyter_stramhed2.jpg

Sara Skaarup er sexolog og journalist.

Læs mere om:

Læs også