Christiane Vejlø: ”Der er intet galt med digital teknologi, kun vores måde at forvalte den”
foto: Peter Nørby
Digital trendanalytiker Christiane Vejløs faste hilsen i mails er: Turn it on! Hun mener ikke, vi skal slukke for noget, men vi skal lære at gå på lydløs og i det hele taget have en bedre digital etikette.
– Jeg tror, vi engang kommer til at tænke på os selv som kiksede og umodne i den første periode med smartphones. Undre os over, at alle bare sendte mails og beskeder midt under en middag, og gloede på telefonen konstant.
Christiane Vejlø beskæftiger sig med digitale gadgets og ny teknologi fra morgen til aften. Dels som digital trendspotter, dels som vært i radioprogrammet Elektronista på Radio24syv. Hun er selv i dén grad på. Også om aftenen og i weekenden.
– Der er intet galt med ny teknologi. Kun med vores måde at forvalte den på. Der er kommet så mange gadgets så hurtigt, at vi i en periode har været som umodne teenagere, der er lidt for fascinerede af mulighederne i vores nye legetøj, siger hun.
Ovenikøbet med en betydelig generationskløft, når det gælder forståelsen for, hvad der er ordentlig telefonetikette.
Læs også: Før vi fik smartphones – 18 ting, vi griner af i dag
– De unge har én etikette, mens de ældre har en anden. Unge har altid telefonen på lydløs, og de svarer på både opkald og beskeder, når det passer ind i deres program. I den ældre generation ligger det på rygraden, at man tager altid tager telefonen.
Til gengæld kan man sagtens risikere, at min mor f.eks. slet ikke svarer på en sms. Christiane Vejløs egen etikette handler om at holde telefonen på lydløs, slå notifikationer fra og generelt have en bevidsthed om, hvornår telefonen er et arbejdsredskab, og hvornår den er til hygge og socialt samvær.
– Selvfølgelig er jeg meget på i kraft af mit arbejde, men jeg har også socialt samvær via Snapchat og Messenger – og jeg kan godt blive lidt træt af, at socialt samvær online altid skal reduceres. Det kan sagtens være fint at vise hinanden billeder eller skrive noget, man har tænkt igennem på forhånd.
Og måske er det heller ikke altid vores elektronik, der gør forskellen i forhold til tidligere i det nærvær, vi præsterer ansigt til ansigt.
– Da jeg var lille, sad min far ved morgenbordet og læste avis, og jeg kunne sige: Faa-ar til ham tre gange, uden at han reagerede. I dag sidder de voksne med næsen i telefonen, men jeg kan nu godt slukke og holde en offlinedag med min datter, hvor jeg ligefrem skal have fat i en kogebog for at finde en opskrift på chokoladekage.
Læs også: 13 gode råd mod digital stress
Christiane Vejlø ser i øjeblikket en trend, der går mod lidt flere regler for brug af telefoner. Det er lidt mindre cool at være på konstant, og især er det kikset ikke at kunne lægge kalorius fra sig, når man skal være sammen med andre.
– I starten var alt tilladt, men efterhånden begynder vi jo at have regler om, hvor man for eksempel parkerer telefonen før en middag – og den, der kommer til at tage den, skal betale regningen for alle. Det synes jeg er en fin udvikling.