Myte 2: Det er sværest for den, der er blevet forladt
Det kan være mindst lige så slemt for den, der vil skilles. Det gælder også, hvis man har forelsket sig i en anden og vil forlade sin partner. Man kan være plaget af voldsom skyld, og det kan forsinke sorgprocessen over at forlade et ægteskab, der engang har været godt. Hvis det så også går over med den ny flamme, rammer det ekstra hårdt. Den, der bliver forladt, får typisk omgivelsernes medfølelse, mens den, der forlader, bliver anset for at være skurken.
Myte 3: Skilsmisse er skadeligt for børnene
Det er bedst for børn at være i en familie, hvor forældrene elsker hinanden og har det godt sammen. Men det er skadeligt for børn, hvis deres forældre skændes hele tiden, fryser hinanden ud eller på anden måde opfører sig ubehageligt over for hinanden. Så kan skilsmisse være en bedre løsning – også for børnene.
LÆS OGSÅ: Ny forskning viser: Delebørn trives bedre Myte 4: En skilsmisse kan sagtens være lykkelig
Det sker meget sjældent, at en skilsmisse er lykkelig. Der vil som regel være gammelt nag og sårede følelser. Det kan være svært at være gode venner efter skilsmissen, selvom man tror, det er muligt, før man går fra hinanden. Skilsmisse kan sammenlignes med et dødsfald, fordi det for de fleste er en stor sorg at blive skilt. Ofte er der dog større chance for et venskab, hvis begge parter får ro til hver for sig at lande i det nye liv. Så kan man mødes på en ny måde.
Myte 5: Man mister venner efter en skilsmisse
Nogle gange mister vi venner, andre gange ikke. Og nogle gange mister vi dem for en stund, hvorefter de kommer tilbage. Måske kommer din veninde i kontakt med egne dårlige oplevelser, f.eks. i forbindelse med egne forældres skilsmisse. Hun kan derfor ikke være der for dig, når du har brug for hende. Men måske er hun der for dig senere.
Myte 6: Det tager lige så lang tid at komme sig efter en skilsmisse, som man har været gift
Nogle terapeuter siger, at hvis man har været gift i seks år, tager det seks år at komme videre. Men vil det så også sige, at det tager 25 år at komme videre efter et ægteskab på 25 år? Næppe! Det afhænger helt af, hvem du er som person, hvilke erfaringer du har med dig, og hvor modstandsdygtig du er over for modgang og udfordringer, samt om du får hjælp til at bearbejde krisen. Så det kan man ikke sige noget om med sikkerhed.
Myte 7: Hvis man ikke kan tale sammen, når man er gift, kan man heller ikke tale sammen, når man er skilt – nissen flytter med
Sådan er det ikke nødvendigvis. Hvis begge parter er landet godt efter skilsmissen, er der ikke længere så mange følelser i klemme. Man er ikke på samme måde afhængig af den andens kærlighed og accept, men hviler mere i sig selv. Det giver grobund for bedre kommunikation. Og når vi ikke længere har en fælles hverdag, er der færre ting at skændes om. Ofte er der børnene tilbage. Her kan det hjælpe at tænke på, hvordan man ville tale til en kollega. Se på din eks som din forælderkollega.
Kilde: Parterapeut Stine Zink LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk? 9 myter om perfektionister