Brød og bagværk
3. oktober 2016

Rugbrød uden surdej

Et nemt rugbrød uden surdej. Den syrlige smag, som klæder rugbrød, frembringes alligevel ved at røre cremefraiche i dejen. Få opskriften på det lækre rugbrød her
Af: Timm Vladimir
Rugbrød uden surdej

Foto: Columbus Leth

Rugbrød uden surdej

TidDag 1: 10 minutter Dag 2: 15 minutterHævetid: 2 timerBagetid: 60-75 minutterAntal: 2 rugbrød DAG 1200 g knækkede rugkerner200 g hørfrø200 g solsikkekerner7 dl vand FORDEJ5 g gær4 dl vand2½ dl cremefraiche 18 %600 g rugmel DAG 230 g salt200 g rugmelevt. 2 spsk. brændt maltmelevt. en smule vand PRØV OGSÅ: Rugbrød uden surdej er nemt og lækkert. Det er et rugbrød med tørret surdej også - få opskriften på endnu en lækkert rugbrød her

Opskrift - sådan laver du rugbrød uden surdej

1. DAG 1: Sæt rugkerner, hørfrø og solsikkekerner i blød i vand i en stor skål, og dæk skålen med et viskestykke. Lad det stå på køkkenbordet til næste dag. 2. FORDEJ: Rør gæren ud i vandet, og tilsæt cremefraiche og rugmel. Rør dejen godt sammen til en tyk grød, og lad den stå på køkkenbordet til næste dag. 3. DAG 2: Rør de udblødte kerner og fordej sammen i den store skål. Rør salt i, og tilsæt rugmel og evt. brændt maltmel. Tilsæt evt. en smule ekstra vand, hvis dejen er så tyk, at du ikke kan røre den ordentligt sammen. Fordel dejen i rugbrødsforme, så formene er ²⁄₃ fyldt. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, til den er hævet op til kanten. Bag rugbrødene i en 180° varm ovn i 60-75 minutter, til de har en centrumstemperatur på 97°-98° (mål temperaturen med et stegetermometer). Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem straks forsigtigt ud af formen. Afkøl på en bagerist. TIP: Den brændte malt giver brødet en fin farve og en god smag, men kan sagtens undværes. PRØV OGSÅ: Hurtigbagt fennikelrugbrød

Læs også