8 måder, kvinder straffer deres partner på
Foto: Panthermedia
1. Du nægter ham sex
Sex er en af de ting, som vi kvinder ved, er vigtige for mange mænd. Ifølge parterapeut Anne-Dorthe Davidsen gør vi det, når vi er sårede, kede af det og føler os ensomme og har svært ved at sætte ord på vores følelser.
Sådan kan du gøre:
Husk at du ikke kun straffer ham – du straffer også dig selv, for du får jo heller ikke sex. Hvad får dig til at skubbe ham væk, når han vil i seng med dig? Er der noget, du er ked af? Føler du dig dårligt behandlet? Eller hvad handler det om? Find ud af det og forsøg i stedet at give udtryk for det. Måske har han opført sig på en måde, som gør dig ked af det. I stedet for at afvise ham, så sig til ham, at du ikke har lyst til sex, før du har det godt med ham igen, fordi han har såret dig, eller hvad det nu er. Vær klar over, at mænd nemmere kan skille følelser og sex ad, hvor kvinder typisk er nødt til at have deres følelser med for at have et godt sexliv.
2. Du slår ham
Når vi er magtesløse og ikke aner, hvad vi skal gøre, kan vi nogle gange finde på at slå. Det gør vi, fordi vi er ude af stand til at kommunikere på anden måde. Man kan blive så desperat over ikke at kunne komme i kontakt med sin partner, at man slår på ham. Hvis din partner f.eks. ignorerer dig eller siger, at han ikke gider høre på dig, kan du ty til vold, fordi du oplever det som en voldsom afvisning.
Sådan kan du gøre:
Kig indad og forsøg at komme i kontakt med dig selv. Find ud af hvilke knapper, han trykker på. Hvilke følelser kommer i spil? Meget ofte reagerer vi ud fra tidligere erfaringer i vores liv, som ikke har direkte sammenhæng med den situation, vi står i lige nu. Måske har du oplevet ufølsomhed fra dine forældre, der eksempelvis tit ikke var mentalt tilstede, når du havde brug for trøst. Det fik dig enten til at blive vred, ked af det, føle skyld eller skam. Når vi så kommer i kontakt med den ubehagelige følelse i situationer, der ligner den, vi var i som barn, reagerer vi på samme måde. Har du lyst til at slå ham, så giv dig selv en timeout, hvor du får ro til at se mere objektivt på det. Sig til din partner, at du har brug for timeout, eller fjern dig fysisk. Forsøg om du i stedet for at lade dig overvælde af følelser, kan se dig selv og situationen udefra. Hvad foregår der, og hvad kan du gøre i stedet? Overvej, hvad det er for et budskab, du gerne vil give? Hvordan vil du kommunikere det på en bedre måde?
3. Du forsøger at kontrollere ham
Hvis din partner tidligere har gjort dig utryg ved at have en affære, begynder du måske at kontrollere ham. Du læser hans mails, kigger i hans telefon, gennemroder hans tøj, følger efter ham når han er ude osv. Og du lægger ikke skjul på det. Det bliver en straf, fordi han ikke har fri bevægelighed, når han ved, at du kontrollerer ham.
Sådan kan du gøre:
Der kommer ikke noget godt ud af at kontrollere din partner. Du gør det, fordi du er bange for, at han skal forlade dig, men paradoksalt nok kan din kontrol netop føre til, at han forlader dig, fordi du gør hans hverdag til et helvede. At du er meget kontrollerende handler også om, at du har mistet tillid til ham, så overvej, hvordan du igen kan få tillid til ham. Hvis det ikke er muligt, kan det være du skal overveje parterapi eller selv at gå i terapi. I sidste ende er du måske nødt til at afslutte jeres forhold, fordi du ikke kan genfinde tilliden til ham.
LÆS OGSÅ: 7 myter om skilsmisse
4. Du taler ikke til ham i dagevis
Det er en meget brugt straf at fryse sin partner ud ved ikke at tale til ham i dagevis. Længerevarende tavshed kan virke meget skræmmende, fordi din partner typisk ikke ved, hvad det handler om. Du fortæller ikke, hvorfor du er tavs, og det gør ham meget utryg. Måske er du vred eller såret over noget, han har gjort, som han ikke selv har lagt mærke til.
Sådan kan du gøre:
Tænk over, hvorfor du reagerer med tavshed. Er det den måde, du har lært at straffe dine nærmeste på hjemmefra? Måske var din mor tavs i dagevis, når hun var utilfreds med din far. Du lærte, at du selv fik opmærksomhed, når du var tavs over for dine forældre. Men som voksen har du ikke længere gavn af det, for det er ikke sikkert, at din partner reagerer på samme måde. Han trækker sig måske i stedet. Måske har din partner selv erfaringer med sig hjemmefra med at blive straffet med tavshed, så det gør det ekstra pinefuldt for ham, at du er tavs. Så hvorfor er du tavs – er det fordi, du føler, at han ikke deltager nok i familielivet og er for optaget af sin egen verden? Hvis ja, så tal med ham om, hvordan I kan føle jer mere som et team.
5. Du manipulerer
Ifølge Anne-Dorthe Davidsen er det en typisk kvindeting at rose vores mænd for noget, de gør, for at få dem til at blive ved med at gøre det. Vi roser f.eks. vores mænd, når de laver middagsmad for selv at slippe for at lave mad. Manipulation er raffineret, fordi den anden ofte slet ikke opdager det. Når du manipulerer, og din partner så opdager det, ender det som regel i et brag, fordi han bliver meget vred over din uærlighed og egoisme.
Sådan kan du gøre:
Vi manipulerer for at få vores vilje og af frygt for at få et nej, hvis vi spørger ligeud. Der kommer ikke noget godt ud af, at du manipulerer for nogen af jer. Spørg i stedet, om han vil gøre det, du ønsker. Vær indstillet på et nej, for du kan ikke få ja til alt. Se også på, hvad et nej tidligere har betydet for dig. Fik du ofte et nej i din barndom af dine forældre? Hvis det har været sådan, kan du opleve at blive bombet tilbage til din barndom, hvor du havde en oplevelse af, at der var noget galt med dig, siden du aldrig fik lov til noget. Øv dig i at få nej. Spørg folk om ting, hvor et nej ikke betyder så meget – spørg nogen, som ikke står dig nær, for vi reagerer kraftigere følelsesmæssigt, når vi får et nej fra en, vi holder af, end hvis det er kassedamen i supermarkedet.
6. Du sviner ham til
Mange kvinder har det med at svine deres mænd til, evt. ved at være sarkastiske – også når de er sammen med andre f.eks. til en parmiddag, og han sidder lige ved siden af. Du gør det, fordi du er utilfreds med ham og måske har vænnet dig til at behandle ham sådan gennem flere år. Måske reagerer han ikke engang, for han er så vant til det, at han ikke lægger mærke til, hvor krænkende du behandler ham.
Sådan kan du gøre:
Hvis vi kritiserer vores partner, er det fordi frustration ligger under kritikken, og under kritikken ligger vores umødte behov, der dækker over vores længsler. Så find ud af, hvad du længes efter. Fortæl ham, hvorfor du er frustreret og utilfreds med ham. Måske er det, fordi han ikke hører eller ser dig. Du føler dig taget for givet eller ignoreret. I nogle tilfælde handler sarkasme og offentlig kritik også om, at du tydeligt og flere gange på en ordenlig måde har formuleret din utilfredshed, men oplever at du stadig ikke bliver hørt, og så kommer det i stedet ud mellem sidebenene, når I er sammen med andre. Hvis det er tilfældet, kan det ifølge Anne-Dorthe Davidsen være nødvendigt at tage ansvar for dig selv og sige til ham, at ”hvis du ikke forstår det, så må vi gå hver til sit”.
7. Du finder på alt muligt uden for hjemmet
”Jeg kommer altså ikke hjem til middag i dag”. ”Jeg har desværre ikke tid til at stryge dine skjorter.” osv. Disse ord kan være ment som en straf, fordi de signaler om, at vi ikke vil bruge tid på vores partner ved at gøre de ting, vi plejer. Måske er vi pludselig aldrig hjemme, men er ude med kollegerne efter job, med veninderne på weekendture osv. Vi gør alt for at fjerne os fysisk fra vores partner.
Sådan kan du gøre:
Hvis du vil straffe ham ved aldrig at være hjemme, så spørg dig selv: Hvorfor trækker jeg mig fra min partner? Hvad er det, han gør, som jeg synes er forkert? Hvorfor kan jeg ikke fortælle ham det? Måske har din mand været meget væk fra hjemmet tidligere, og nu straffer du ham ved at vise ham, hvordan det er at smage sin egen medicin. Især når børnene er ved at blive mere selvkørende, og man ikke længere skal bruge så meget tid på dem, kan man komme til at straffe hinanden i stedet for at genetablere kærligheden. Så overvej om du vil lave en romantisk middag til ham i stedet for at gå på café med veninderne.
8. Du græder, når du er vred
De fleste mænd kan ikke holde ud, når deres kvinder græder. Mænd er ikke så gode til at være i følelser, som kvinder er, og det ved vi kvinder, så derfor kan vi finde på at straffe dem ved at græde, selvom vi virkeligheden er vrede. Måske græder du for at få din vilje eller for at få hans kærlighed, men du kan opnå det stik modsatte, for når han bliver ked af det ved at se dig græde, kan han opfatte det som svaghed hos sig selv og dække over det ved at vise vrede i stedet.
Sådan kan du gøre:
Vi søger nærhed og empati ved at græde, og vi får ofte også kram og trøst i starten, men jo længere tid der går, desto mindre vil vi nogle gange opleve, at vores partner viser empati. Han vil i stedet begynde at trække sig. Så du får ikke hans forståelse og kærlighed. Overvej hvad der ligger i din gråd? Hvad græder du over? Tænk over, hvordan du kan udtrykke det på en anden og mere hensigtsmæssig måde. Husk at alle følelser er lige gyldige – der findes ikke gode eller dårlige følelser. De har hver deres funktion og hver sit budskab til os. Så arbejd med at turde være vred. Det er okay at være vred indimellem. Måske er du vred, fordi du har brug for at sætte en grænse. Øv dig i at sige fra.
Om eksperten
Anne-Dorthe Davidsen er psyko- og parterapeut med klinik i Hørsholm.