Kærlighed og sex
25. januar 2012

Sexsomni: Har du sex i søvne?

Sexsomni er en ganske reel diagnose, som er mere udbredt, end man skulle tro.
Af: Juliane Olsen, Alive.dk
Sexsomni er en ganske reel diagnose, som er mere udbredt, end man skulle tro.

Foto: All Over Press

Sexsomni er en mere udbredt diagnose, end man lige skulle tro

Folk gør de mærkeligste ting i søvne, men at sex eller onani kan være en del af det, kommer nok bag på mange. Men sexsomnia er en ganske reel diagnose, som er mere udbredt, end man skulle tro. Norske resultater fra Universitetet i Berger viser, at cirka syv procent af nordmændene har oplevet fænomenet. Det er ofte baggrund for konflikt i parforholdet, ifølge parterapeut Maj Wismann, som har mødt flere klienter, der lider under problemet.

- Det er en sygdoms-lidelse som søvngængeri, hvor den enkelte ikke kan huske, hvad der er sket, bagefter, og det kan være katastrofalt for parforholdet. Det er problematisk, hvis man ikke ved, hvad det er,og det er der mange, der ikke gør, siger Maj Wismann til Alive.dk.

Involver din partner
Hun mener derfor, at par, hvor det er et problem, at den ene rører ved sig selv om natten eller forsøger at have sex med sin partner, skal sætte gang i en aktiv proces for at komme eventuelle konflikter til livs. Det handler derfor om at involvere sin partner, hvis man er en af dem, der er udsat for den specielle form for søvngængeri.

- Man skal først og fremmest Google det både på dansk og engelsk og sætte sig ind i, hvad det handler om. Det kan være arveligt, og derfor skal man måske forsigtigt spørge sin søskende om det er noget, de også oplever, siger parterapeuten.

Find en passende løsning
Du kan blive medicineret ud af det, hvis det er et alvorligt problem for dig efter en konsultation med din læge. Hvis det er noget, der opstår, fordi du er stresset, så kan det have noget at gøre med tanker, følelser, skyld eller skam, som gør, at du reagerer uhensigtsmæssigt, mens du sover, og så er det måske en terapeut, du skal opsøge. Det kan være en god ide at åbne op og tale om det.

- Den der vågner ved ikke, hvad der er foregået. Det er vigtigt at vide, at det ikke er noget, man gør for at genere sin partner, og at vedkommende ikke skal bebrejdes. Få en ordentlig dialog om det. Måske skal I sove hver for sig i en periode, indtil problemet er løst, men når først, I ved, hvad det handler om, så kan I gøre noget ved det, siger parterapeuten.
Om det vitterligt er et problem for jer har meget at gøre med, hvor hyppigt det sker, og det er heller ikke alle, der bliver generet af det. Det er bare altid vigtigt at huske, at det er ude af søvngængerens kontrol.

Læs også: Hvad er sexsomni

Læs også