Træning og kost
15. september 2011

Her er de værste allergisyndere i din makeup

Der findes 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer, som kan gemme sig i kosmetik
Af: Isabella Hindkjær
https://imgix.femina.dk/media/e70e48fa561d492f93e80a50dc24d548.jpg

Foto: All Over Press

Går du mere op i farven på din læbestift end i indholdet, så er det måske alligevel på tide, at du begynder at tjekke emballagen. Ingredienserne i vores makeup er nemlig afgørende for, hvor stor risikoen er for at udvikle parfumeallergi.

Ifølge kosmetikbekendtgørelsen skal 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer fremgå af emballagen, hvis de findes i en vis koncentration i produkter. Dem skal du undgå, også selvom du ikke lider af allergi.


Lækre allergivenlige og
svanemærkede cremer
fra Rudolph Care

- Parfumeallergi er noget alle kan udvikle, hvis man udsættes for allergener. Vi har forskellige grænser for, hvor meget vi kan tåle, men overskrides grænsen, bliver vi parfumeallergikere, siger Betina Hjort, der er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

Kontakteksem og røde øjne
Har man først udviklet parfumeallergi, bliver man plaget af en række ubehagelige symptomer, når man bliver udsat for allergener.

- Parfumeallergi er en af de hyppigste årsager til kontakteksem, især hos folk med sart hud. Det viser sig typisk som rødme, knopper og skællen på huden. Men parfumeallergi kan også forekomme, når parfume virker som en duftirritant, hvor det er de sarte slimhinder i øjne, næse og lunger, der bliver generet, siger Betina Hjort.

Der findes omkring 2.500 forskellige duftstoffer, som kan indgå i parfume og makeup, og en enkelt parfume kan indeholde mellem 10 og 300 forskellige duftstoffer. Her er Astma-Allergi Danmarks liste over de værste parfumestoffer.

Alpha isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amylcinnamyl alcohol
Anisyl alcohol
Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamat
Benzyl salicylat
Butylphenyl methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin
d-Limonene
Eugenol
Evernia prunastri (egemos ekstrakt)
Evernia Furfuracea (træmos ekstrakt)
Farnesol
Geraniol
Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
Isoeugenol
Linalool
Methyl 2-octynoate

FAKTA:
Kosmetikbekendtgørelsen trådte i kraft i 2006, og tilsyn og kontrol med overholdelse af reglerne i bekendtgørelsen udøves af Miljøstyrelsen.
Bekendtgørelsen omfatter kosmetiske produkter, der markedsføres til forbrugerne, samt stoffer, som anvendes i disse produkter.
Bekendtgørelsen dækker ikke over kosmetiske produkter, der er fremstillet i udlandet, og som kun føres gennem landet som transitgods.

Læs også: Her er din guide i naturlægemidler

Læs også, om de allergivenlige hygiejnebind på oestrogen.dk

Læs også