Cancer: Kræftpatienter skal tage mere medansvar
Foto: All Over
Kræftpatienter skal have mere ansvar og selv være med til at bestemme over deres opfølgningsforløb, når den egentlig kræftbehandling er overstået. Derfor har kræftens Bekæmpelse sat en stor pose penge af til nye forskningsprojekter, der skal gøre os klogere på kræftpatienternes individuelle behov.
10 millioner kr. går til
Individuel opfølgning efter kræft i endetarm: 3 millioner kr.
Forebyggelse af senfølger efter behandling for testikelkræft: 2,5 millioner kr.
Patientstyret opfølgning efter behandling for brystkræft:1.980.000 kr.
Fokusskift i opfølgning af patienter med myeloid leukæmi: 2,5 millioner kr.
Læs mere om de fire forskningsprojekter her (link fjernet)
Forskel på folk
Kræftpatienter er lige så forskellige som alle andre og skal derfor behandles forskelligt, lyder meldingen fra Kræftens bekæmpelse om projektet, der i denne omgang tilgodeser kræftformerne bryst- og testikelkræft, leukæmi og kræft i endetarmen,
Og vi skal have personalet med indover, fortæller professor dr.med. Cai Grau, som er formand for den komité i Kræftens Bekæmpelse, der har udvalgt forskningsprojekterne.
"Som læger skal vi blive endnu bedre til at lytte og inddrage patienten i planlægningen af opfølgning og kontrol efter kræftbehandlingen," fortæller Grau, som i øvrigt selv er kendt for sin forskning i patientforløb og senfølger efter kræft.
Færre rutiner, flere nye metoder
Og lægerne har altså brug for at vide mere om de forskellige behov, patienterne har. Derfor skal patienterne selv være med til at styre kontrolforløbene og være med til at tage styringen, skriver Kræftens Bekæmpelse. Derfor skal der nye metoder på banen.
"Der er virkelig tale om nytænkning indenfor sundhedsvæsenet i de senere år. Vi er i fuldt gang med at udvikle nye metoder, som skal forbedre opfølgningsperioden, efter at patienten er færdig med den egentlige kræftbehandling," siger Cai Grau.
Lyt til patienten
For hvordan har patienten det, er der bivirkninger, tegn på tilbagefald, og er behandlingen overhovedet lykkedes, er nogle af ting, der skal følges endnu bedre op på.
"Der er ikke to patienter, som skal behandles ens. Efter en kræftbehandling slås patienterne med vidt forskellige problemer og bivirkninger, som skal overvindes for at komme videre og helst få et normalt liv igen. Den, som har skoen på, ved som bekendt bedst, hvor den trykker," siger Cai Grau.
Læs mere på www.cancer.dk