Selvudvikling
16. maj 2013

Den store Gatsby – Q.dk anmelder

En af sommerens mest ventede film er ankommet til Danmark, og elsker man passionerede kærlighedshistorier og skøn eskapisme, er Den store Gatsby den helt rigtige film for dig!
Af: af Redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/maj/gatsby-p.jpg

En skæbnefortælling

Historien fortælles af den unge og naive Nick Carraway (Tobey Maguire), der er fætter til den smukke Daisy (Carey Mulligan), som Gatsby elsker, men som nu er gift med den brovtende og kronisk utro rigmand Tom Buchanan (Joel Edgerton). Ved et tilfælde kommer Nick til at bo ved siden af den fascinerende rigmand Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), der af offentligheden er kendt for sin svimlende formue, sine dekadente rober (Leonardo er én af de eneste mænd, vi kan komme i tanke om, der kan bære et babypink jakkesæt) og ekstravagante fester, men allerede efter det første møde med Gatsby fornemmer Carraway, at han rummer meget mere, end hvad øjet lige ser.

Den store Gatsby - baggrunden for historien

Historien om Den store Gatsby er en fascinerende og bjertagende smukt skrevet kærlighedsfortælling om den mystiske nyrige forretnings og levemand Jay Gatsby, der bliver dødeligt forelsket i den smukke Daisy, der kommer fra "gamle penge". Samtidig er det også en fabel om sociale forskelle og uligheder i datidens USA, og en beskrivelse af en af historiens mest fascinerende epoker, nemlig jazz-tiden der havde sin storhedstid i 20'erne og frem til depressionen, der startede i efteråret 1929, hvor den amerikanske børs krakkede.

Historien handler om den kærlighed, der er større end os selv, om hvor svært det er at ændre sin skæbne, og hvorfor det er vigtigt at aldrig at miste håbet trods modgang og sorg.

Welcome to the Latin Quarter

Filmens festscener er vilde, og har samme æstetik over sig som én lang Bacardi eller Heineken reklame. Kostumedesigneren Catherine Martin, som har arbejdet sammen med Luhrmann på både Strictly Ballroom og Moulin Rouge, har skabt et univers af uendelig elegance og overflod, så det næsten er umuligt som kvinde andet, end at ærgre sig over, at man er født i den forkerte tidsalder og med for få penge på lommen.
Mange udenlandske anmeldere har kritiseret Luhrmann for at være for dekadent og give den for meget på alle tangenter, når det kommer til filmens æstetik, da der er noget både sart og sitrende over tonen i romanforlægget, men Luhrmann er maksimalist, og vi elskede det!

F. Scott Fitzgerald - en amerikansk legende

Forfatteren F. Scott Fitzgerald, der skrev bogen i 1925, var selv lidt af en levemand, og han og hans lige så legendariske kone Zelda var faste bestanddele, når New Yorks intellektuelle jetset festede. Fitzgerald levede, i hvert fald på overfladen, et glamourøst og dekadent liv, og faktisk tærede det hårde liv i orkanens øje så meget på Fitzgerald, at han i den unge alder af 44 år døde af komplikationer, som de mange års intense drikkeri havde påført ham.

All You need is Love

Der er vist ingen tvivl om, at Baz Luhrmann er en kæmpestor romantiker. På mange måder er det den samme kærlighedshistorie, det unge, smukke par mod verden, som Luhrmann fortæller om og om igen. Og måske vil nogle finde den repetition lidt kedelig i længden. Desuden er romanen om Den store Gatsby også meget mere end en "simpel" historie om uforløst kærlighed. Den rummer også kritiske kommentarer til samfund, den amerikanske drøm og de riges

undertrykkelse af de fattige, og de dimensioner bruger Luhrmann ikke mange sekunder på at dvæle ved, hvilket nok også vil afføde kritik fra de anmeldere (og publikummere), der kender og elsker romanen.

Til gengæld var vi på redaktionen enige om, at hvis man kan se filmen på egne præmisser og nyde det fantastiske orgie af lys, lyd og skønhed, samt fortabe sig til den helt igennem fantastiske Leonardo DiCaprio, er dette en aldeles glimrende måde for alle livsnydere og romantikere at slå et par timer ihjel på.

Den store Gatsby - oprindelig en fiasko

[Forinden havde han gennemlevet den enorme skuffelse, at hans ambitiøse bog, historien om Den store Gatsby, blev en kæmpe fiasko, som hverken anmeldere eller læsere brød sig om. Først efter hans død blev bogen eleveret til den klassikerstatus, som den stadig har i dag, og Baz Luhrmanns filmatisering af bogen er fjerde forsøg på at sætte billeder på historien.

QQQQQQ - 4 ud af 6

QQ - 4 ud af 6

Køb bogen her

Læs mere om:

Læs også