Er din creme død? - Få styr på din skønhedspleje
Foto: shutterstock
De fleste har prøvet at stå med snuden nede i en creme og været i tvivl om, hvorvidt den var god nok. Den 10 år gamle parfume dufter ikke, som den gjorde, da du købte den, og måske slår huden ud, når du bruger et bestemt produkt. Alle er sikre tegn på, at du skal se at få ryddet op i din hudpleje og din makeup.
Få den ultimative grønne guide til cremer og skønhedsprodukter
Er din creme død?
Solbeskyttelse, anti-aging, opstrammende... Cremer har mange gode egenskaber, men hvis de er for gamle, ja, så virker de ikke. For den fortryllende effekt varer kun ved i en vis periode, der er betinget af ingredienserne og af, hvor lufttæt emballagen er. Udsættes produkter for lys, luft, varme, bakterier eller høje temperaturskift, nedbrydes de aktive ingredienser hurtigere. Derfor er cremer i en pumpe eller tube langt bedre end produkter i en krukke, hvor der er nemmere adgang for ilt og bakterier. Du kan med fordel opbevare din creme i en skuffe i soveværelset frem for i det fugtige badeværelse. Og som en selvfølgelighed skal du naturligvis følge holdbarhedsanvisningen på det enkelte produkt (angivet med et symbol af en lille, åben krukke).
Få din ultimative makeup guide til hvordan du bedst bruger en primer
Her får du 7 trin til, hvordan du får styr på din skønhed:1 Smid ud!
Sørg for at få smidt de gamle cremerester ud og ryddet ud i cremejunglen. Du kan tit lugte dig frem til, om en creme stadig er frisk nok - lugter den det mindste harskt eller underligt, så smid den ud for en sikkerheds skyld. De krukker og tuber med creme, du gerne vil beholde, skal du rengøre med Kleenex, vatpinde og lidt vand.
2 Brug cremen op
Få brugt cremeresterne op. Hvis du ikke vil bruge en creme af ældre dato i ansigtet, kan du bruge den på kroppen - f.eks. på tørre knæ og albuer.
3. Det rette værktøj
Jo mindre du putter fingrene i cremen, desto mindre er risikoen for bakterier - brug en spatel eller en vatpind i stedet, så du ikke smører bakterier direkte på ansigtshuden.
4. Gør risikoen minimal
Sørg altid for at lukke dine produkter tæt til. Jo mindre åbningen på cremen er, jo mindre er risikoen for, at bakterier slipper ind. Spray eller cremer med pumpe er altså at foretrække.
5. Opbevaring
Cremer består tit af olier og naturlige ingredienser, og ligesom med madvarer har de bedst af at blive opbevaret tørt og køligt. Derfor er det fugtige og varme badeværelse tit ikke det ideelle sted for cremer og parfumer.
6. Den følsomme parfume
Selv om parfumen skriger på at stå i allerforreste række på hylden, så skal du tænke på, at indholdet faktisk er meget lysfølsomt. En duft kan ændre karakter eller endda blive harsk ved at stå i direkte sollys, så du gør duften og dig selv en tjeneste ved at sætte den i et skab eller lade den blive i æsken.
7. Datomærkning
Det er en god idé at datomærke alle dine skønhedsprodukter - især mascara og flydende eyeliner. På den måde ved du, hvornår den skal skiftes ud. Se holdbarhed på emballagen.