Kvinders rygning giver Danmark 1. plads
Det er kvinder, der pulser tobak, der har sendt Danmark op på en lidet ønsket førsteplads over lande, hvor risikoen for at få konstateret kræft er størst.
Det viser en ny opgørelse udarbejdet af World Cancer Research Fund under Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Ser man kun på mændenes kræftforekomst, ligger Danmark på 10. pladsen.
Læs: De største turn-offs
Det højeste antal i verden
Ifølge opgørelsen er vores livsstil med for meget tobak og alkohol er årsagen. Samtidig er vi blandt verdens bedste til at få registreret alle kræfttilfælde.
Cirka 326 ud af 100.000 danskere bliver hvert år ramt af kræft. Det er det højeste antal i verden, og efter os på listen følger en række andre højindkomstlande, nemlig Irland, Australien, New Zealand, Belgien, Frankrig, USA, Norge, Canada og Tjekkiet.
En stor del af skylden for de mange kræfttilfælde kan tilskrives vores livsstil med for meget alkohol og fed mad, for lidt motion og især for meget tobak.
"Vi ved jo godt, at vi har et problem. Det er jo også derfor, vi har så stort fokus på forebyggelsesarbejde og vi har lavet kræftplaner i Danmark. Men man skal ikke sætte al for stor lid til listen, for der kan være flere grunde til, at Danmark ligger så højt. Så om vi ligger nummer 1 eller 10 på den liste, det er ikke specielt bemærkelsesværdigt," siger Hans Storm, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.
Vi registrerer ALT
Listen bygger på faktiske tal fra nogle lande, mens der for andre landes vedkommende er tale om estimater. Forskerne gør i deres pressemeddelelse opmærksom på, at en del af grunden til, at Danmark ligger i top er, at Danmark er god til at få diagnosticeret alle kræfttilfældene.
Hvide tænder i enfart her. (link fjernet)
Samtidig betyder det danske Cancerregister, at registreringen er helt i top. Alle kræfttilfælde - også de mindre farlige hudkræfttilfælde, bliver registreret og tæller med i opgørelsen.
"Der er altid et problem med hudkræft i den slags opgørelser. I nogle andre lande bliver forskellige former for hudkræft ikke altid behandlet på hospitaler, og så kan man ikke være sikker på, at de bliver registreret," forklarer seniorstatistiker Gerda Engholm, Kræftens Bekæmpelse.
Kilde: World Cancer Research Fund