Kærlighed og sex
28. marts 2021

Onani: Sådan onanerer vi (og sådan gør vi det endnu bedre)

Onani er en del af livet for hele 51 procent af os, men hvordan onanerer vi danskere? Og hvordan kommer du i gang med at nyde dig selv? Få svaret her.
Af: Louise Mandrup, Julie Bülow og Maj Wismann
onani

Udgivet første gang 24. april 2014. Foto: Unsplash

Onani: Derfor gør vi det - og derfor er det godt

En gang imellem er det godt at se på tal. Også når det drejer sig om noget, der vel nok kan siges at befinde sig i en hel anden sfære, nemlig onani. Undersøgelser kan nemlig vise os, hvor dejligt almindelige vi er - også når det kommer til onani.

En undersøgelse foretaget af Yougov for DR3 viste eksempelvis følgende om danskernes onani-vaner:

Vores onani-vaner: Dét ved vi:

  • 21 pct af de danske kvinder bruger sexlegetøj, når de onanerer, mens kun fem procent af mændene bruger legetøj.
  • 68 procent af de adspurgte mænd onanerer flere gange om ugen, mens kun 30 procent af kvinderne tilfredsstiller sig selv flere gange ugentligt.
  • 15 procent af de adspurgte har aldrig prøvet at onanere.
  • Næsten en femtedel af de mænd og kvinder, der onanerer, er blevet opdaget, mens de var i gang.
  • 21 procent har onaneret på deres arbejde, kun en femtedel af dem er kvinder.
  • Hele 41 procent har gjort det hjemme, mens deres partner var i et andet rum.
  • 71 procent af danskerne tror, at mænd onanerer mere end kvinder

Kilde: DR.dk

Hvordan onanerer man?

Med andre ord: Mange af os onanerer, og der er intet at skamme sig over. Og måske er onani allerede en del af dit liv - måske er du nysgerrig efter at prøve.

Her får du 3 tips til god og nydelsesfuld onani fra sexolog og parterapeut Maj Wismann:

1. Kig på dig selv forneden

Se på dig selv. Og inden du falder bagover og kyler telefonen ind i væggen og forbander mit navn for evigt, så lyt lige engang.

RIGTIG mange kvinder har ALDRIG set på sig selv, og det er virkelig synd. At lære sit eget "køn" at kende har faktisk en ret stor betydning for dit "forhold" til dit underliv.

2. Udforsk dig selv

Brug tid på at have solosex. Og nej, du skal ikke bare ligge og glo ud i luften og håbe på, at lysten overmander dig, du skal finde ud af, hvad der tænder dig. Skal du læse en fræk novelle eller tænke på særlige situationer?

Lav et "tændingskort", så du leger detektiv i en periode og vittterligt får "kortlagt", hvad der tænder, og hvad der lukker dig ned. At du kan fyre op under dig selv og ved, hvad der hjælper maskineriet i gang, er essentielt for dit sexliv.

3. Rør ved dig selv

Og så skal du øve dig i at blive en mester i at tilfredsstille dig selv. Det handler ikke nødvendigvis om orgasme, men om at lære at røre ved dig selv, så det er DIG, der er eksperten i dig.

Du kan ikke forvente, at din partner ved, hvordan du skal berøres, for der kan være stor forskel på, hvad kvinder kan lide, og jo bedre du kender dig selv, jo nemmere er det at guide ham. En kliché, men sandt!

Onani: Vi punkterer myterne (der er ikke noget at bekymre sig om)

Selv om vi er blevet bedre til at tale om onani, er det stadig et tabu for mange - og det har affødt mange myter. Lad os lige punktere nogle af dem:

1. Kun en speciel slags mennesker onanerer

Amerikanske sexforskere som Alfred Kinsey og det statslige canadiske Sex Information and Education Council of Canada har begge foretaget omfattende studier, der tydeligt viser, at store dele af befolkningen, på tværs af køn og alder, onanerer hyppigt.

Så mange som 90 % af begge køn onanerer i et eller andet omfang, og det betyder også, at langt størsteparten af alle "normale" mennesker onanerer fra tid til anden. Så som den canadiske sexrådgiver Sue Johanson engang i et interview sagde:"99 % af alle mennesker onanerer hyppigt. Den sidste ene procent lyver!"

2. Onani er ikke "rigtig" sex

Jo, det er så. Når du onanerer, kan du blive rigtig ophidset, og det kan resultere i nogle helt fantastiske orgasmer.

Vi har det med at vurdere sex mellem to mennesker som mere ægte sex, end det, du dyrker med dig selv, men hvis man ser på det ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, så er solosex lige så ægte, som den der involverer penetration eller oralsex med et andet menneske.

Så slå dig løs - og opnå alle de sunde fordele, som dem der dyrker sex i par - eller grupper.

3. Onani er usundt

På ingen måde! Idéen om at onani skulle være skadeligt for kroppen opstod til dels i 1712, hvor en anonym læge udgav pamfletten "The Heinous Sin of Self Pollution" om onani som en slags forurening af kroppen - angiveligt for at score penge på at sælge en mikstur, som kunne rette op på skaderne.

Til dels bunder det blakkede ry i religioners påstande om, at onani skulle være skadeligt for krop og sjæl, men al videnskab tyder i dag på det modsatte - at sex med dig selv er yderst sundt for sjæl og krop på linje med motion, en varieret kost og meditation.

Så investér i din sundhed og få hænderne under dynen!

4. Mænd bør onanere mere end kvinder

Det er almindeligt kendt, at mænd skal have lettet trykket - et udtryk som referer til, at sæden ellers hober sig op i mandens penis - med smerter til følge.

Kvinder har af naturlige årsager ikke samme behov. Men det passer ikke. Der er intet, der entydigt viser, at der skulle være en biologisk forklaring på, at mænd statistisk set onanerer mere end kvinder.

Tværtimod skal man nok nærmere tage i betragtning, at der historisk set er meget mere negativitet forbundet med kvindens masturbation. Det kan føre til, at kvinder er tilbøjelige til at onanere mindre som helt unge - eller måske ikke tør svare fuldstændigt ærligt i spørgeskemaundersøgelser.

Undersøgelser om kvinders onani fra USA viser blandt andet en stor forskel på, hvor mange kvinder der egentlig onanerer. Nogle undersøgelser påpeger, at lidt over 60 % af alle amerikanske kvinder onanerer, mens andre angiver tallet til at være over 90 %.

5. Folk i parforhold onanerer ikke

Folk i forhold oplever ofte, at de må onanerer i det skjulte. Dels kan han/hun være bange for, at kæresten skal føle sig utilstrækkelig, og dels kan det føles skamfuldt stadig at have behov, selvom man er i et forhold. Og det er synd, for de allerfleste masturberer af andre årsager end som en substitut for sex med partneren, fordi de ikke får nok.

Onani kan for eksempel bruges som afslapning. Det er videnskabeligt bevist, at orgasme frigør hormoner i kroppen, der får dig til at slappe af. Desuden viser undersøgelser, at forhold hvor især kvinden er god til at tilfredsstille sig selv, ofte fungerer bedre seksuelt. Sexolog Vivi Hollænder siger:

- Gennem onani lærer vi os selv at kende og finder vores egen nydelse frem. Samtidig træner vi også vores kønsdele ved at opretholde hormonproduktionen, træne bækkenbunden og smøre vores slimhinder.

Onani-øvelser online

Vil du gerne gå til projektet med lidt humor, så er HappyPLayTime måske sagen. Bag spillet er den amerikanske designer Tina Gong, der har skabt lærings-sitet for at få fjernet hele tabuet og det pinlige ved onani. Målet er, på en både informativ og humoristisk måde, at lære kvinder om, hvordan de kan tilfredsstille sig selv. Uden at være flov. Gong siger:

- At give undervisning i anatomi med den mission at lære om kvindelig onani er et alt for seriøst emne, når det bliver gjort i den traditionelle undervisningsmodel. Det skriver Daily Mail.

I stedet ønsker Gong, at HappyPlayTime appen kan være metoden til, at kvinder over hele kloden får mulighed for at dyrke og lære glæden ved onani på en langt mere tilgængelig og humoristisk måde. Gennem en blanding af facts, undervisning i teknikker og små animationer. Hun forklarer endvidere, at spillet, der består af flere 'levels', går ud på at opnå klimaks, men at hele atmosfæren i spillet er både smagfuld og morsom.

- Tilgangen involverer på hvert level en hurtig demonstration af forskellige onaniteknikker efterfulgt af en del, hvor man skal freestyle, og hvor spilleren skal afprøve hver teknik på spillets maskot (en klitoris figur med ansigt)

Håbet er, at med udbredelsen af appen vil de fordomme der ofte knytter sig til kvindelig masturbering, på sigt blive mindre. Du kan læse mere om den her: www.happyplaytime.com

Læs også