Din pinlige opførsel gør ondt på andre
Foto: All Over Press
Føler du nærmest en smerte, hvis du ser andre gøre sig pinlige - også selvom de ikke selv er klar over det? Så er du sikkert meget empatisk anlagt.
Ny forskning viser, at uanset, om en person selv er klar over sin pinlige opførsel eller ej, så påvirker det meget empatiske mennesker. De kan nærmest få ondt, og det skyldes, at det center i hjernen, der bliver påvirket, er det samme som det, der håndterer fysisk smerte.
Det er et forskerhold på Universitetet i Marburg i Tyskland, der har undersøgt, hvordan folk oplever andres pinlige opførsel sat i forhold til, hvor empatiske de er. Forskerne undersøgte det både i forhold til folks egen oplevelse af de pinlige episoder, samt hvordan hjernen reagerer på dem.
- Det er ikke et overraskende resultat, og noget lignende er set før. Mennesket er et socialt dyr, og hvis vi skal samarbejde med andre, så er det også vigtigt, at vi forstår, hvordan de har det, siger Henrik Høgh-Olesen, der er professor i psykologi ved Aarhus Universitet til Alive.dk.
Vi reagerer automatisk
Professoren forklarer, at de fleste mennesker får en automatisk, fysisk reaktion i hjernen, hvis de ser, at et andet menneske føler sig pinligt berørt.
- Der kan være tale om flere former for empati. Den ene slags er den automatiske empati. Her bliver nogle nerveceller automatisk aktiveret, når vi ser andre stå i en situation og føle ubehag, som vi selv kunne have været i. Det svarer til den empati, vi oplever, når en person fx rødmer eller bliver stakåndet og nervøs ved at holde en tale.
Tænk, hvis det var mig
At vi også kan føle empati, selvom personen ikke selv er klar over, at det, han eller hun gør, er pinligt, siger Henrik Høgh-Olesen, bunder i vores erkendelsesmæssige evne til at sætte os i personens sted og på den måde føle ubehaget på vores egen krop.
- Den anden form for empati, der her kan være tale om, er den kognitive empati. Det er den empati, der aktiveres, når vi fx oplever en person, der gør noget pinligt uden selv at være bevidst om det. Her forestiller vi os, hvordan det ville have været selv at stå i situationen og føler ubehaget og medlidenheden, siger professoren.