Proteiner gør dig klogere - og så taber du dig også lige
Foto: Colourbox
Et højt proteinindtag styrker markant visse signalstoffer i hjernen, som kan øge din opfattelses- og reaktionsevne. Det viser en ny undersøgelse, foretaget af LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
I undersøgelsen spiste halvdelen af forsøgspersonerne i en tre ugers periode en særlig proteinrig kost, der indeholdt dobbelt så meget protein som den anden halvdels kost. Og resultatet var, at den fysiske funktion ikke blev påvirket, men det gjorde den kognitive funktion.
Den proteinrige kost gav forsøgpersonerne en betydelig hurtigere opfattelses- og reaktionsevne, og de lavede færre fejl i en række kognitive prøver end de forsøgspersoner, der spiste en gennemsnitlig kost. Desuden var de bedre i en orienteringstest.
- Tidligere studier, som har undersøgt det samme, har kun været af en enkelt dags varighed, så vores undersøgelse viser for første gang, at virkningen af et vedvarende, højt proteinindtag holder, siger Lene Holm Jakobsen, ph.d. ved LIFE.
Proteiner
Hvis man kunne dræne en slank og veltrænet krop for vand, ville over halvdelen af det tilbageværende materiale være protein. Den genetiske struktur i alle kroppens celler består af protein. Dine muskler, din hjerne, din hud, ja selv det hæmoglobin, der transporterer ilt rundt i kroppen, består af protein. Faktisk kontrolleres alle kroppens funktioner, lige fra det mindste blink med øjnene til en stor sportspræstation, af tusindvis af forskellige enzymer - og alle enzymer er proteiner.
Forbedringen hos de forsøgspersoner, der spiste meget protein, hænger sammen med et øget indhold af visse aminosyrer i blodet, som steg i takt med, at forsøgspersonerne indtog mere protein. Og det er aminosyrerne, der menes at øge hjernens indhold af forskellige signalstoffer, der får din hjerne til at reagere hurtigere.
Tilpassede kostanbefalinger i fremtiden
- De fleste offentlige kostanbefalinger om, hvor meget man skal indtage af fedt, kulhydrat og protein, fokuserer på at forebygge fedme og hjertesygdom hos midaldrende. Vores forsøg viser, at der muligvis er behov for at tilpasse kostrådene, så slanke, fysisk aktive unge bliver anbefalet en anden kostsammensætning. Forhåbentlig kan vores forsøg bidrage til en sådan udvikling", siger professor Jens Kondrup fra LIFE.
Formålet med forskningsprojektet er at skabe et bedre grundlag for proteinanbefalinger til raske mennesker. Men proteiner er også vigtige for din slankekur; fordi de aktiverer hormonet glukagon, der gør det muligt for kroppen at få adgang til kroppens fedtdepoter. Spiser du derimod pasta eller alt for mange kulhydrater i form af hvidt brød, kartofler eller hvide ris, øges insulinet og blokerer for adgangen til kroppens fedtdepoter, og du får svært ved at tabe dig.
Hvor finder du proteinerne?
Kød indeholder en masse proteiner, men du kan godt leve helt fint uden kød, ved at få de gode proteiner andre steder fra. Både æg, mælk, hytteost og kvark indeholder masser af proteiner. Også vegetabilske madvarer er rige kilder: Utallige slags bønner, brune og vilde ris, kinoa og andre kornsorter, der altid kan koges hele eller knækkede og spises som ris. Der er også proteiner i grøntsager i varierende mængder, men der er endnu flere i svampene. Også nødder, mandler og kerner er gode proteinkilder, så der er masser af muligheder for at leve sundt, hvis du vil undgå kød og mejeriprodukter.