Sociolog: ”Det er overfladisk ikke at gå på i sit udseende”
Foto: Shutterstock
Der findes dem, der siger, at skønhed kommer indefra. Men er det ikke kun en halv sandhed? Jo, mener sociolog Emilia van Hauen, der er godt træt af den slidte talemåde, der måske i virkeligheden godt selv kunne trænge til en makeover.
> Galleri:Sådan ser det perfekte ansigt ud i følge mænd og kvinder
"At skønhed kommer indefra, er simpelthen ikke sandt. Betydningen af æstetik bliver generelt undervurderet, selv om vi i vores kultur virkelig dyrker den. Din fremtoning, måden, du bærer dig selv på, er ekstremt kommunikativ. Og det er naivt at tro, at det ikke forholder sig sådan. Og desuden en meget dårlig strategi at efterleve, da det berøver os nogle muligheder for at opgradere os selv," siger Emilia van Hauen og uddyber:
"Viser du med dit ydre, at du sætter pris på dig selv, vil andre behandle dig derefter. Det er stadig tabubelagt at gå op i sit udseende, og det kan undre, når æstetik har en direkte indvirkning på vores velbefindende. Det kan både give energi, øge vores handlekraft og ændre vores emotioner basalt set. Så det betyder naturligvis noget, hvordan vi ser ud."
KØN OG DUM
OM EKSPERTEN:
Emilia van Hauen er sociolog, trendrådgiver, foredragsholder og kommentator. Hun beskæftiger sig med tidsånden i samfundet og har speciale inden for moderne livsformer, trends og tendenser. Hun er desuden forfatter til flere bøger, senest bestselleren "Farvel Egofest. Og goddag til
formål og fællesskaber".
Kan du selv sige dig fri for at dømme andre på deres ydre? Uanset hvor politisk ukorrekt det er, er det kun naturligt, at udseende og succes hænger sammen. Heldigvis kan lækkert hår og en skarp hjerne sagtens kombineres. Men der er stadig noget galt i måden, vi anskuer skønhed på, mener Emilia van Hauen.
"Skønhed har altid ligget til det kvindelige køn, og netop derfor har det lavstatus, fordi der stadig er forskel på opfattelsen af kønnene. Det er f.eks. mere i orden at være en drengepige end en tøsedreng. En kvinde, der gerne vil være succesfuld, adopterer derfor stadig de maskuline træk ved f.eks. at forsøge at fremstå mere intellektuel."
> Se hvordan det ser ud når almindelige kvinder bliver photoshoppet til at ligne modeller
Tabuet omkring interessen for vores eget udseende findes alle vegne. Vi skal helst være lækre på en tilfældig måde, og vi giver gerne udtryk for, at det kun tog fem minutter at lægge den sirlige makeup. Men hvorfor er det egentlig så forkert at gå op i sit udseende?
"Tanken er, at hjerne trumfer krop. Det handler om forestillingen om, at er du smuk, så er du nok også dum. Derfor skal vi helst være smukke på en henkastet måde. Det bliver betragtet som værende overfladisk at gå op i sit udseende, men det kan sagtens kombineres. Det behøver ikke være enten eller," siger Emilia van Hauen.
I miljøer, hvor man arbejder med æstetik, er det ofte mindre ugleset at gå op i sit ydre. Sådan er det dog ikke i alle brancher.
"I den akademiske verden er det ofte sådan, at hvis du ikke viser, at du gør noget ud af dig selv, så virker du på en måde mere troværdig," siger sociologen.
> Se galleriet med alternative skønhedsidealer, der vise sig frem som den de er
IDEALER TIL ALLE
"Vores udseende afspejler vores personlighed. Så det kan påvirke følelserne, hvis vi udadtil fremstår som noget, vi ikke føler, vi er. Du ville f.eks. føle dig utilpas, hvis du tog på job i bikini. Vi undervurderer hele tiden det ydre, men sandheden er, at overfladen afspejler din værdisætning," siger Emilia van Hauen.
"Vi tiltrækkes af det sunde, da det sikrer vores overlevelse. Og det sunde er oftest det smukkeste. Det er den biologiske forklaring. Man kan derfor sige, at æstetik er en overlevelsesstrategi for mennesket. Så ikke at turde gå op i det ydre er på flere måder overfladisk."
Heldigvis er der ikke kun ét ideal. Det handler om at turde vise, hvem vi er. Den amerikanske sangerinde Beth Dittos BMI er langt over middel, men modebranchen betragter hende alligevel som et stilikon.
"Det handler om at turde vise sig frem i den version, man selv synes bedst om, at turde fejre sig selv. Det gør Linse Kessler f.eks. Hun ligner det ideal, hun drømmer om, og det er grundlæggende det, det handler om, nemlig at dyrke sin egen æstetik. Vise, hvad der er smukt ved lige netop dig," siger sociologen.