Kærlighed og sex
8. april 2013

Hvad er sexsomni?

Én ting er at gå i søvne, men noget helt andet er at have sex i søvne. Det lyder som en dårlig undskyldning for natteroderi, men sexsomni er faktisk en reel diagnose, som lige nu bliver brugt af forsvaret i en voldtægtssag…
Af: af Malene Fich Weischer
Én ting er at gå i søvne, men noget helt andet er at have sex i søvne. Det lyder som en dårlig undskyldning for natteroderi, men sexsomni er faktisk en reel diagnose

foto: All Over

Diagnosen sexsomni

De fleste af os kender til at gå i søvne, hvad enten det er os selv, der har gjort det eller det bare er noget, vi har hørt om. Men har du også hørt om sexsomni? Det handler om at have sex i søvne, og lige nu bliver en sådan diagnose brugt som forsvar for en 32-årig mand, der står anklaget for et voldtægtsforsøg på to kvinder.

LÆS OGSÅ: Sexsomni: Har du sex i søvne?

Hvad er sexsomni?
Men hvad er sexsomni? Først og fremmest er det en lidelse, der hovedsagelige rammer mænd, og hvis du allerede nu sidder og tænker, at det da bare er en dårlig undskyldning for at fuske sig til lidt sex, så kan diverse amerikanske eksperter helt afvise den tanke. For den, der lider af sexsomni kan intet huske efter akten - helt på samme måde, som en søvngænger sjældent kan huske, at de har taget natlige vandreture rundt i huset.

Hvordan udspiller sexsomni sig?
Det kan variere meget, hvad der sker, når en sexsomniaker har et anfald, men ofte vil de ganske enkelt have sex, mens de sover. Det kan være et gennemført samleje, men kan også bare være samlejebevægelser, befamlinger eller onani. Sker det bare en enkelt gang eller to, kan det være meget sjovt og måske endda give sexlivet et ekstra lille pift, men for de, som lider af det med jævne mellemrum, kan det være et stort problem. Som en 28-årig mand, som har diagnosen, fortæller til det amerikanske website Ivillage.com, så er det ikke ligefrem fordi, hans kæreste synes, det er supercharmerende, at han ligger der og har sex i søvne nat efter nat.

LÆS OGSÅ: Gi'r ligestilling mindre sex?

Hvem bliver ramt af sexsomni?
Det er som nævnt hovedsageligt mænd, der bliver ramt af sexsomni. I et forsøg foretaget af Toronto Western Hospital viste det sig, at ud af 800 søvnpatienter led 7,6 procent af dem af sexsomni i mere eller mindre udbredt grad. 11 procent af mændene var ramt og 4 procent af kvinderne.

Hvad skyldes sexsomni?
Ifølge den amerikanske læge og forsker Michel Cramer Bornemann er sex en af de helt grundlæggende primale kræfter for os mennesker. Lysten til sex ligger dybt i vores gener, for det er på den måde, vi formerer os på og udbreder vores egen art. Alle har den lyst liggende i sig et sted, men vi har samtidig en samvittighed - eller situationsfornemmelse, om man vil - som afholder os fra at forfølge driften hver gang, den opstår. Men når vi sover, er den barriere dæmpet. De fleste af os vil stadig kunne have en seksuel drøm uden at handle aktivt på den, men for sexsomniakere sker der det, at "samvittigheden" ikke reagerer. Det er der en række videnskabelige forklaringer på, hvordan kan ske, men summa summarum: Sexsomniakere har sex i søvne - uden at være klar over det.

I udlandet - blandt andet i Sverige og Norge - er mænd de senere år blevet frifundet for voldtægter, med henvisning til at de har sexsomni, men om det også kommer til at ske i den aktuelle, danske voldtægtssag er endnu uvist. Det er under alle omstændigheder første gang, at sexsomni er blevet brugt af et forsvar i en voldtægtssag herhjemme.

LÆS OGSÅ: Det her er din kæreste træt af

ELLER: Er du faldet for en psykopat?

Læs også