Sundhedsguide til livsnyderen del 2
Sundhedsguide - tip nr 6: Snup en bøf
De fleste kvinder spiser for lidt kød, og det er et problem, da kød er vores vigtigste kilde til jern og desuden medvirker til, at vi optager jern fra andre dele af måltidet bedre. Faktisk resulterer den manglende lyst til at sætte tænderne i en god bøf i, at 1/3 af danske kvinder i den fødedygtige alder har så små jerndepoter, at de faktisk ikke er i stand til at gennemføre en graviditet uden symptomer på jernmangel. Desuden indeholder kød masser af protein, der giver større mæthedsfølelse og øger forbrændingen, så hvis du vil af med de overflødige kilo, bør du skrue op for kødindtaget og spise kød med et lavt fedtindhold f.eks. kylling, kalkun og magert oksekød.
Læs de første fem sunde og overraskende sundhedstip her
Sundhedsguide - tip nr 7: Synd med god samvittighed
Du bliver ikke sundere af at være fanatisk. Drop forbuddene og nyd livet fra alle hylder - men nyd det med omtanke! Hvis du tilstræber at leve sundt, dyrke motion og spise sundt og nærende 80 % af tiden, er der 20 % tilbage til at skeje ud, spise dødt og næringsforladt mad og snuppe en hel dag på sofaen. Og husk så på at jo sundere du lever, jo mere plads er der til at synde.
Sundhedsguide - tip nr 8: Drop løbeturen og gå dig en tur
Så meget forbrænder du på en halv time, hvis du vejer 65 kilo:
Almindelig gang 225 kcal.
Powerwalking 285 kcal.
Rask stavgang 285 kcal.
Det er en udbredt misforståelse, at motion skal være hårdt, før det virker. En rask gåtur er også god motion, der styrker kredsløbet, sætter de fleste af kroppens muskler på arbejde og tæller i kalorieregnskabet. Som tommelfingerregel bruger du omtrent samme mængde energi og forbrænder lige mange kalorier, når du går, som når du løber. Du kan altså sagtens erstatte 5 km. løb med 5 km. gang. Det tager bare lidt længere tid! For at sætte pulsen yderligere i vejret og booste konditionen kan du dog overveje at skrue op for gåtempoet og powerwalke, dyrke intervalgang, gå i sand eller op og ned ad bakker eller benytte stave under gåturen.
Sundhedsguide - tip nr 9: Drop træningen og tag en slapper
Lige så vigtigt det er at motionere, lige så vigtigt er det, at give kroppen en pause fra træningen. Det er nemlig, når kroppen hviler, at den vokser, bliver stærkere, mere udholdende og hurtigere. Hvile er simpelthen nødvendigt, for at kroppen kan opbygge og forstærke det væv, som har været udsat for belastning under træningen. Så snup 1-2 hviledage i løbet af ugen, hvor du lader kroppen få en pause, og hvis du bliver for rastløs, kan du overveje at gå eller cykle en lille tur.
Prøv denne vejrtrækningsøvelse (5-10 minutter):
Sæt dig godt til rette. Vend opmærksomheden mod dit åndedræt, og mærk, hvordan maven bevæger sig ind og ud, når du trækker vejret.
Hold fokus på luften, der strømmer ind og ud af kroppen, gennem lungerne, halsen og næsen og sørg for at rette opmærksomheden mod vejrtrækningen, hvis dine tanker begynder at flyve.
Sundhedsguide - tip nr 10: Lav absolut ingenting
For at rense harddisken og skabe fornyet energi er det vigtigt, at du indimellem tillader dig selv at lave ingenting eller husker at snige nogle korte eller længere pauser ind i løbet af din dag. Både hjernen og kroppen bliver nemlig stresset af at fokusere på det samme hele tiden, og for at holde energien oppe hele dagen, bør du kun arbejde koncentreret i halvanden time, og derefter give dig selv en pause på 10-15 minutter. Husk dig selv på pauserne med en reminder på din pc eller telefon og gå en lille tur og få frisk luft, lav udstrækningsøvelser eller øv dig på at være til stede i nuet med fokus på din vejrtrækning.
Meditation er en god måde at falde helt ned på - her er en video guide til hvordan du meditere
[Kilder: womanshealth.com, sundhedsguiden.dk, lige.ku.dk,videnskab.dk, alun.dk, netdoktor.dk]