Træning og kost
7. september 2012

Ka' du heller ikke sove?

Så skete det igen. Du møder aldeles uoplagt op på job, og sådan er det tit. For du – og hel masse af dine medsøstre omkring de 40 - sover aldrig en hel nat uden afbrydelser. Det er faktisk heller ikke meningen …
Af: Lonnie Kjer
Ka' du heller ikke sove?

foto: All Over

Det er nærmest ikke til at holde ud. Man ligger der og kigger på vækkeuret længe inden, det ringer. I forvejen faldt man alt for sent i søvn og sover selvfølgelig godt og tungt, når alarmen endelig ringer, og man egentlig skulle være frisk og udhvilet. Sådan er det bare ikke for hver femte kvinde over 40 år. Så mange lider af søvnproblemer. Men skru ned for frustrationerne. For det har aldrig været meningen, at vi skal sove hele natten uden at vågne, siger søvnforsker Poul Jennum til nyhedsbrevet Nyt & Sundt.

Sorger og søvnløshed
Og i virkeligheden burde det være mændene, der brokkede sig over endnu en afbrudt nattesøvn, for som udgangspunkt har kvinder en roligere søvn med færre afbrydelser end mænd. Det skyldes, at de to køns motorik er forskellig, at kvinder burde sove bedre end mænd. I modsætning til, hvordan mange kvinder oplever det: At vi sover lettere end mændene. Når dét så er sagt, er hormonelle forandringer, menopauser og svedeture forstyrrende for kvinders søvn, ligesom livets alvorligere problemer også banker på, når vi egentlig skulle sove. Tristhed, sorg, kriser, stress og depressioner forstyrrer os i søvnen, og hele dynen oplever kvinder langt hyppigere end mænd.

Kom, lad os brokke os!
Og når det er kvinder, der klager over endnu en irriterende nat og - endnu værre - dagen derpå, hvor der gabes igennem, er det altså, fordi vi opfatter en god nattesøvn anderledes end mændene, siger Poul Jennum.
Kvinder mener fejlagtigt , at søvn skal være uforstyrret for at være god, men i virkeligheden er det helt, som det skal være. Det er også muligt, at kvinder fra naturens side lettere vågner, og at det er en biologisk nødvendighed at blive vækket af f.eks. barnegråd, eller når 'noget' andet er galt.

Drop medicinen!
Under alle omstændigheder har op mod 22 procent af alle kvinder over 40 år søvnproblemer, og halvdelen af dem i en sådan grad, at de tager sovemedicin mod det. Det vil Poul Jennum gerne advare mod.
"Man bliver afhængig af sovemedicin, og pillen fjerner ikke årsagen til, at man har søvnproblemer," siger han til Nyt & Sundt. I stedet anbefales der at undgå kaffe, te, cola og cigaretter efter kl 17, droppe motionen og maden før sengetid og forsøge at finde en 'problemtime' om eftermiddagen eller først på aftenen, hvor du tænker dine bekymringer og problemer igennem. Sov godt. Hvis du kan.

Kilder: Nyt & Sundt, Poul Jennum

Læste du "Av, min krop"?


… eller "Kalium klarer hovedpinen!"


Læs mere om:

Læs også