Karriere og penge
5. november 2012

Er du klar til et jobskifte?

Er mandag morgen blevet det værste, du ved, fordi så skal du på arbejde igen? Kan du slet ikke vente på næste ferie eller helligdag. Er lønsedlen din største motivator i dit arbejdsliv? Så er det nok på tide med et nyt job…
Af: Malene Fich Weischer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/karriereskift-prim.jpg

foto: All Over + privat

Mon ikke vi alle har både gode dage og dårlige dage på arbejde? Dage med spændende opgaver og gode oplevelser, og dage med kedelige rutineopgaver og sure mennesker i telefonen. Sådan vil det nok altid være. Men går de dårlige dage hen og bliver en permanent tilstand, så er det på tide at stoppe op!

Den rette hylde?
Pia Markersen er ledelseskonsulent, karrierecoach og indehaver af coachingvirksomheden Karrieretvivl.dk, som netop specialiserer sig i den tvivl, vi mennesker kan have, når vi står midt i et karrieremæssigt vadested.
"Rigtig mange af mine klienter er kvinder i alderen 35 til 50 år. Det er som om, at det er lige præcis i de år, at vi gør os en masse tanker om vores karriere", fortæller Pia Markersen til Oestrogen.dk og fortsætter:
"Men det er jo heller ikke så underligt. For det er jo typisk dér, midt i livet, at man begynder at gøre sig tanker om, om man i det hele taget er landet på den rette hylde."

Se mere om Pia Markersen på www.karrieretvivl.dk

OVERVEJER DU ET JOBSKIFTE, SÅ...

Uanset om du er ved at køre helt ned over dit nuværende job eller om du bare er lettere træt af det, så er Pia Markersens anbefalinger disse:

1. Stil skarpt: Find ud af, hvad du kan og vil. Hvad gør dig glad, giver mening og energi? Hvornår bruger du dig selv allerbedst og bidrager mest?

2. Vær bange: Et jobskifte rummer mange ubekendte, og det gør mange af os nervøse og usikre. Det er svært, men det er ok og helt igennem menneskeligt. Se på det, der gør dig bange i stedet for at benægte det. Så kan du give din frygt et realitetstjek - og lade dit mod klare resten.

3. Ryd op: Har du nogle måder at tænke eller handle på, som spænder ben for dig i dit job. Det er dine nisser - og de flytter med til dit næste job, hvis du ikke får ændret på det. Det kunne fx. være:
• at du har svært ved at bede om det, du gerne vil have - du kan ikke lide at være krævende og besværlig, og du gruer for et nej
• at du er så samvittighedsfuld, at du for sjældent siger "NEJ" og gang på gang ender med at arbejde dig selv i stykker.
• at du stiller (for) store krav til dig selv og konstant har en indre stemme, der fortæller dig at du ikke er klog nok"

For gammel til at skifte
Mange af de kvinder, Pia Markersen møder, har samtidig sætningen "hvis jeg skal skifte til noget andet, skal det være nu" kørende i hovedet. De føler lidt, at det er ved at være sidste chance.
"Der hersker en frygt for at blive for gammel til at skifte job eller profession, og det hænger da sikkert sammen med, at vi hører så meget om, at når man er over 50, så bliver det svært at få et nyt job. Selvfølgelig er der nogle ting, der bliver sværere med alderen, men det er jo ikke hele sandheden. Netop folk i den alder har så utroligt mange kompetencer - og stadig masser af arbejdsår tilbage. Der er ingen grund til at gå i panik. Men selvfølgelig heller ingen grund til at vente, hvis tiden er inde til et skifte."

På vej ned med flaget
Pia Markersen fortæller videre, at det er hendes erfaring, at de, som går med tanker om et jobskifte, typisk kan deles op i to grupper. Den ene gruppe er dem, som virkelig har det skidt på arbejdet. Som mistrives, måske kæmper med stress, har det dårligt med kollegaerne og i det hele taget simpelthen er ved at gå ned med flaget. Overblikket er for længst forsvundet og selvtilliden er helt i bund. Så selvom det kan virke temmelig åbenlyst, at de ville have godt af at få et andet job, så har de slet ikke kræfter eller overskud til at gøre noget ved det. Og det er heller ikke sikkert at et jobskifte er det rigtige.

Klik ind på Karrieretvivl.dk og tilmed dig nyhedsbrevet. Så får du guiden "7 sikre tegn på at du er klar til at skifte job - og en overraskende grund til at du måske bør lade være alligevel" helt gratis

Nissen flytter med
Det er vigtigt at få set årsagerne til mistrivslen efter i sømmene for der kan være tale om nisser, der bare flytter med hen i det nye job. Hvis problemet måske slet ikke er arbejdet i sig selv, men snarere handler om, at du har svært ved at slå i bordet og få dine ønsker og krav i gennem, så bliver det jo næppe bedre det næste sted."

Hvad vil du egentlig?
"Den anden gruppe har det ikke så slemt på deres arbejde. Det går faktisk ok. Men de føler, at de har mere at byde på. Føler måske, at de ikke bliver udfordret nok, og er slet ikke sikre på, om de egentlig er havnet på den rette hylde", fortæller Pia Markersen.
"I denne gruppe handler det først og fremmest om at blive klar over, hvad det egentlig er man savner. Hvad man gerne vil. Og det kan faktisk være rigtigt svært. Og for de fleste det kræver også en god portion mod at forlade et godt og trygt job for at springe ud i noget nyt og ukendt."

Læs også: Kvinder er BIG business

Tankesløjfen
Mange gange kører tankerne rundt i ring, når man forsøger at nærme sig en beslutning. Så kan det være en god idé at sætte lidt struktur på alle overvejelserne for bedre at kunne se, hvad der er op og ned i tankemylderet.
Til det formål har Pia Markersen skabt det værktøj, som hun kalder for "Tankesløjfen"; et redskab, der organiserer dine tanker for og i mod et jobskifte. Som inviterer dig til at sætte ord på det du gerne vil have. Og som samtidig viser dig, hvorfor det kan være svært for dig at nå til en afklaring. Prøv det af her og se, om ikke det også kan hjælpe dig, hvis du går med tanker om et jobskifte…

Læs også