Træning og kost
16. januar 2013

Smid cigaretten – også den elektroniske!

Der er mange, der er hoppet på modedillen og synes, det er et hit at erstatte cigaretterne med den elektroniske smøg. Bare ikke Kræftens Bekæmpelse. Der er nemlig ikke bevis for, at e-cigaretten er uskadelig.
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/cigaprim.jpg

foto: All Over

De ville ønske, de kunne frikende e-cigaretten som det gode middel til at slukke for den usunde vane én gang for alle. Det kan de bare ikke i Kræftens Bekæmpelse, der fortsat anbefaler rådgivning og nikotinplastre som vejen til et liv som ikke-ryger. For selvom der er åbenlyse fordele i den lugtfri og 'nye' cigaret, der af gode grunde tager lidt mere hensyn til omgivelserne, peger forskere på, at den elektriske cigaret er usundere, end man måske troede, skriver kræftens Bekæmpelse.

E-cigaret med kræftrisiko?
Og mens debatten er i fuld sving, vakler Kræftens Bekæmpelse og projektchef dér, Niels Them Kjær, altså ikke. Så længe man ikke kan fastslå, at e-cigaretten ikke er sundhedsskadelig, er den ikke et redskab til rygestop. Han peger på, at man har kendskab til cigarettens store mængder nikotin og tilsætningsstoffer, der kan udvikle kræftfremkaldende stoffer - og at nogle af de elektriske cigaretter også indeholder udtræk fra tobak, som altså også kan øge risikoen for kræft.

Undersøgelserne mangler
Hos verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer man, at afhængigheden kan fastholdes af e-cigaretterne, og at de desuden kan resultere i nikotinforgifting, mens enkelte undersøgelser har konkluderet, at de kan påvirke lungefunktionen på kort sigt, men der er endnu ingen undersøgelser, der kan påvise, om e-cigaretten faktisk er sundhedsskadelig på længere sigt. Derfor siger Kræftens Bekæmpelse altså nej … mens flere og flere danskere ses med den finurlige e-cigaret i mundvigen som alternativ til den 'skadelige original'.

E-cigaretter …

... er en cigaret med en batteridrevet glødetråd, der opvarmer væske med kemiske stoffer. Man indånder dampe, der er tilsat forskellige smagsstoffer.
I Danmark kan man kun få tilladelse til at sælge nikotinholdige væsker til e-cigaretter, hvis de godkendes som et lægemiddel af Lægemiddelstyrelsen, der stiller krav om dokumentation af sikkerhed, virkning og bivirkninger på kort og lang sigt.
Hidtil har ingen producenter fået denne godkendelse.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses syn på e-cigaretter her!

Fik du skoddet smøgen … ? Læs mere her!

Læs også "Du skal også vaccineres!"

Tjek Shoppen ud her!

Læs også