Træning og kost
25. september 2011

Caféturen er en kaloriefælde

Pas på cafékalorierne, når du drikker kaffe med veninderne. Se hvordan du undgår dem.
Af: af Isabella Hindkjær, Alive.dk
https://imgix.femina.dk/media/ed736f74c5884cd0a8401c1ea942c609.jpg

Foto: All Over Press

En hyggelig sludder og en enkelt kop kaffe lyder helt uskadeligt, men vil man holde den slanke linje, kan det være en farlig affære. På caféerne rundt omkring i byen frister alskens kaffevarianter, der både indeholder sirup, sukker og masser af mælk - og nogle steder endda flødeskum.

Snyd dig til en
stram figur

- Fælles for kaffedrikkene er, at de er flydende, og der er altid en fare forbundet med drikkekalorier, fordi de ryger lige igennem systemet. Der er ikke noget fast føde, som der skal arbejdes med, for at det kan komme ned i tarmen, og derfor forsvinder det hurtigt, og man mærker igen en sult, siger Lisa Bolting, der er chefdiætist på SlankeDoktor.dk til Alive.dk.

- Det betyder samtidig, at mange vil vælge at snuppe et stykke kage eller en snack, når de går på café, i hvert fald hvis man sidder og sludrer i længere tid, siger hun.

Som at spise aftensmad to gange
Mange af caféernes kaffedrikke indeholder langt flere kalorier, end hvad man forbinder med en ganske almindelig kop kaffe.

For eksempel er der helt op til 490 kalorier i en stor Iceblend fra kaffegiganten Baresso, som er en kaffedrik blendet med isterninger og chokolade - og det endda, når man har fravalgt flødeskum på toppen.

- Her er der tale om et kalorieantal, som svarer til et helt aftenmåltid, og da mange ikke undlader at spise deres aftensmad af den grund, får man altså kaloriemæssigt et ekstra måltid, siger Lisa Bolting.

Chai svarer til en cola
En chai-latte, der er en indisk krydderblanding opløst i mælk, er heller ikke så uskyldig, som den lyder. Hos Baresso sætter man 280 kalorier ind på kontoen, hvis man bestiller en stor Chaicino, som er deres variant af den indiske mælke-te.

- Det er ganske mange kalorier, og man kan faktisk lige så godt drikke en halv liter sodavand. Mange tror, at når noget er sundt og indeholder små mængder fedt, så er det også kaloriefattigt. Men drikker du en liter skummetmælk, er det altså stadig 350 kalorier, siger Lisa Bolting.

Vælg espresso - og fællesskabet
Vil man holde sin kaffe på under 100 kalorier, skal man ganske enkelt gå efter det simpleste på menukortet.

- Har du et problem med at styre dit kalorieindtag, så gå efter den grundregel, at du skal undgå alle de kaffevarianter, som er tilsat en masse ting. Vælg i stedet en espresso eller bed om en helt almindelig kop kaffe, måske med en smule skummetmælk. Og ellers handler caféturen med veninderne jo primært om at være til stede, så hav fokus på det, siger Lisa Bolting.

Tag testen: Hvad vejer du om 5 år?

Læs også