Karriere og penge
12. oktober 2012

Kvinder er BIG business!

Hvorfor er det diskussioner mellem ”speltmødre” og ”bitterfisser”, der fylder mediebilledet? Hvorfor nedgør vi os selv?”, spørger Benja Stig Fagerland, den danske kvinde, som rådgiver det meste af verden om at kvinder er værd at satse på!
Af: Malene Fich Weischer
Benja Stig Fagerland

foto: Trine Jødal

Her til morgen var der på P3 et interview med Stine Bosse, tidligere koncernchef for TrygVesta. Interviewet handlede i al sin enkelthed om at Danmark - endnu engang - var røget ned i bunden af en liste over, hvilke lande, der var nået længst med at få kvinderne ind på karrierestigen.
"Det er lidt som om, at vi har hvilet på laurbærrene siden 1970'erne, hvor vi var nogen af de mest fremmelige på ligestillingsområdet. Men nu har nærmest alle andre overhalet os. Vi trænger til at få italesat, at selvom man er kvinde, kan man sagtens have en karriere - uden dermed implicit at blive en dårlig mor eller et dårligt menneske", sagde hun, frit citeret.
Og lige præcis dén holdning er Stine Bosse ikke ene om at have. Mød Benja Stig Fagerland, 42, som i høj grad har en holdning, der flugter med Stine Bosses: Noget går simpelthen galt i diskussionen herhjemme.

SAGT OM BENJA STIG FAGERLAND

"Benja Stig Fagerland, global champion of gender equity quotas, is to visit Australia for The 100% Project! So who is Benja Stig Fagerland? And why should we listen to her? The answer is simple - because she is perhaps the world's leading advocate for mandatory quotas to achieve greater gender equity in leadership and the woman who worked out how to make such quotas work in practice."
Citat: The 100 Percent Project (link fjernet)

"Jeg tror det er på høje tid at Europa bryder glastaget, som fortsat forhindrer kvindelige talenter i at nå til tops i Europas børsnoterede selskaber. Benja Stig Fagerlands arbejde har hjulpet kvinder med at bryde den barriere, og har hævet Europas ligestillingsspørgsmål til et højere nivaeu. Hendes handlinger har bidraget til at øge antallet kvinder i magtpositioner i Europas børsnoterede selskaber - noget som både er godt for kvinder og godt for den samlede økonomiske vækst ".
Citat (oversat fra engelsk): EU's justitskommisær, Viviane Reding


"Det er vigtigt, at man anerkender det arbejde og det engagement, som passionerede enkeltpersoner udfører, og som har en positiv virkning, når det drejer sig om at gøre livet bedre for andre mennesker. Vi må også anerkende den indsats, der på tværs af Europa gøres for at udbygge et samfund, som omfatter alle borgere uanset race, køn, fysiske og psykiske evner, seksuel orientering og religiøse holdninger.

BENJA STIG FAGERLAND ER EN SÅDAN PERSON!

Hun er passioneret og engageret og har gjort en forskel og haft positiv indvirkning på spørgsmålet om kønnenes ligestilling inden for det europæiske erhvervsliv. Hendes arbejde og engagement bidrager til at opbygge en fælleseuropæisk enhed, som inddrager hele talentmassen - uanset køn.

Hun har gennem sit arbejde løftet ligestillingsproblematikken i Europa til et højere niveau og derved bidraget til at sikre et større antal kvinder plads på lederposter og i bestyrelser i det europæiske erhvervsliv. Hendes arbejde afspejler en vigtig global trend, som må tages alvorligt, fordi det, der sker i et land, uvægerligt påvirker andre lande."
Citat: Manu Sareen, minister for ligestilling, kirke og nordisk samarbejde

"Female future"
Benja Stig Fagerland er et kapitel for sig selv. Hun er født og opvokset i Præstø og har uddannet sig i økonomi og strategi i Danmark, Tyskland og Norge. Hun fik sin første direktørstilling som 25-årig; i første omgang primært, fordi hendes mellemnavn forledte dem til at tro, at hun var en mand. Men hun viste sit værd, og det gjorde hun igen mange gange senere hen.
Da hun var 31 år gammel, blev hun headhuntet af den norske pendant til "Dansk Industri" til at udarbejde en handlingsplan til norsk erhvervsliv, som skulle få flere kvinder ind i virksomhedernes bestyrelser. Det blev starten på det efterhånden internationalt bredt kopierede projekt, "Female future", og siden dengang har hun vundet et hav af priser. Senest "European Diversity Award", som går til mennesker, der gør en forskel for mangfoldigheden. Om en måned rejser hun til Riga for at fortælle om sit arbejde og desuden skal hun besøge den australske regering og på en måneds lang foredragsturne i Australien for at præsentere sit arbejde.
Hun er med andre ord den, som verdens ledere ringer til, når de skal have gode råd om kvinder.

Danmark lever i en boble
Og hvad er det så med de der bitterfisser og speltmødre?
"Det irriterer mig hver gang, jeg kommer til Danmark, at landet lidt befinder sig i en lille boble. Vi har slet ikke formået at følge med de andre lande i diskussionen om, hvorfor der findes så få kvinder på topposterne i erhvervslivet. Selv steder som Rusland og Grønland er langt, langt foran os på de punkter. Vi halter stadig 10 år bagefter", forklarer Benja Stig Fagerland til Oestrogen.dk
"Uden for Danmark er debatten om kvinder i ledelse også i højeste gear. Men her er det ikke en flok aggressive kvinder, der skændes om bitterfisser og speltboller, som får lov til at præge mediefladen. I stedet er det toppolitikere, erhvervsministre og direktører, der får plads til at diskutere muligheder og kønsroller. Og konklusionen er hver gang, at det giver mening at prioritere, at de højtuddannede kvinders ressourcer bliver udnyttet optimalt til at skabe vækst og balance."

Handler ikke om ligestilling
Et af de steder, hvor diskussionen her i Danmark, ifølge Benja Stig, også er kørt af sporet er, at hver gang man taler om kønskvoter i erhvervslivets bestyrelser, så bliver det slået op som et ligestillingsspørgsmål. Men det handler ikke om ligestilling. Det handler om big business og benhård bundlinje.
"Lige nu er det kvinder, der står for 80% af indkøbene i huset, men der sidder kun 9% kvinder i bestyrelserne for de virksomheder, som laver de produkter, vi køber. Jeg ville ønske at vi kunne komme bort fra moraldebatter, og i stedet diskutere forretningspotentiale og markedsmuligheder, for der er mange penge - og meget vækst - at hente, hvis vi tager kvinderne alvorligt," slår Benja Stig fast.
"Kvinder er ganske enkelt en rigtig god investering, fordi kvinder er big business. Hvis virksomhederne kan blive bedre til at ramme de kvinder, der foretager de fleste af indkøbene, så vil de også sælge mere. Og det gør de selvfølgelig bedst ved at have kvinder med i topledelsen."

Kvoter eller ej
I Norge var der stor succes med at indføre kvoter for antallet af kvinder i virksomhedernes bestyrelser. Men den vej har man ikke ønsket at gå herhjemme. I stedet har man sat nogle mål, som man anbefaler virksomhederne at gå efter. Det er Benja Stig med sin erfaring ikke den helt store fan af, fordi det virker som en halvhjertet løsning fremfor én, som rent faktisk tager tyren ved hornene.
"Kvoter er en accelerator, som sikrer en hurtig effekt, og her i Danmark bliver virksomhederne ved med både at gå glip af en attraktiv talentmasse og en konkret økonomisk vækst. Det er en tab-tab-situation", "Men, tilføjer hun, det er vigtigt at koble en handling og en strategi på kvoterne, som med mit Female Future projekt, ellers bliver det den samme effekt, som at købe slankepulver og sætte sig tilbage i sofaen og vente på at man bliver slank. Man må koble handling på, gå fra ord til handling - for at gå fra mål til resultater! Ellers kommer man ingen vegne" slutter Benja Stig Fagerland af.

Læs mere om:

Læs også