Træning og kost
29. august 2012

Søvnløshed er genetisk betinget

Søvnløshed kan være genetisk betinget - trods det er der stadigvæk råd mod søvnløshed - læs hvad ny forskning siger og få ekspertens bedste råd til mennesker med søvnproblemer
Af: af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media, PER BANG THOMSEN, JP.dk
https://imgix.femina.dk/media/57b7bd66a71d4eafbcc1d22747568b55.jpg

Du burde sove, men er i stedet lysvågen. Tankerne myldrer rundt i dit hoved, og søvnen synes ikke at kunne overmande dig, selvom du er træt. Hvis det lyder velkendt, kan det være dine gener, der spiller dig et puds.

Ny forskning viser, at mindst en ud af tre lider af konstant eller periodevis søvnløshed, som er genetisk betinget. Resultaterne fra de nyeste undersøgelser blev i sidste måned fremlagt på Royal Society of Medicines specialistmøde.

Du kan undgå søvnproblemer ved at finde ud af hvilken søvntype du har - læs mere og søvntyper her

Søvnløse opfatter ikke tryghed

Forskningen peger på, at nogle af de mennesker, der lider af søvnløshed, mangler det gen, der gør, at vi opfatter, at der er varmt og trygt i sengen. Det er nemlig af afgørende betydning for, om vi kan falde i søvn. Dette gen får de fleste til at falde i søvn inden for 15 minutter.

- Et af de mest interessante fund er, at nogle af de søvnløse, har svært ved at vurdere, om noget er behageligt. Hvis du berører deres hud med materialer, der har forskellig temperatur, så synes deres svar på, om det føles rart eller ej, at være tilfældige, siger Eus van Someren, leder af søvnforskningen ved det hollandske Institute of Neuroscience.

Søvn påvirker ikke udelukkende hvor frisk du er, men det gør også andre gode ting for dig - læs her hvorfor det er en god ide at få sovet nok

Kun terapi hjælper mod søvnløshed

Håbet er, at forskerne med tiden bliver i stand til at udvikle målrettet medicin, der kan hjælpe de søvnløse. Indtil videre er den eneste behandling, der hjælper de genetisk betingede søvnløse, kognitiv adfærdsterapi.

Terapien får folk til at forstå tankemylderet, der holder dem vågne, så de ikke længere bekymrer sig om det.

6 terapeutiske metoder der hjælper mod søvnløshed

En amerikansk søvnspecialist har udpeget seks metoder, der kan hjælpe dig til at slippe af med din søvnløshed.

1. Oliemassage inden sengetid

Et af de enkleste råd mod søvnløshed er en omgang aromaterapi, inden man falder i søvn. Ifølge Rubin Naiman, Ph.D. og søvnspecialist ved Arizona Center for Integrative Medicine, har de terapeutiske olie-dufte nemlig en lindrende effekt på mange mennesker. Det er især lavendel- og citronmelisse-aromaerne, der kan sikre en en bedre nattesøvn, og derfor kan en omgang oliemassage inden sengetid være en mulighed.

2. Spis dig fra søvnproblemerne

Har du derimod svært med at tømme hovedet for tanker, når du ligger under dynen, så kan det være en ide at spise eksempelvis brune ris, bananer eller makrel i løbet af dagen. Ifølge Rubin Naiman kan madvarer, der indeholder gamma-aminosmørsyre (GABA), være med til at behandle blandt andet søvnløshed og angst. "Undersøgelser har vist, at GABA kan stilne sindet, hvis man indtager det via munden," siger søvnspecialisten fra Arizona Center for Integrative Medicine.

3. Drik te

Føler du dig derimod træt om morgenen, når vækkeuret ringer, bør du måske drikke en kop valerian-the, en time inden du går i seng. Flere undersøgelser har ifølge Rubin Naiman vist, at valerian kan forbedre kvaliteten af ens nattesøvn. Man skal dog være påpasselig med ikke at drikke det i mere end to uger ad gangen, da man kan blive afhængig af det. Derudover kan det være skadeligt for folk, der samtidig tager piller mod forhøjet kolesterol.


Kvaliteten af nattesøvn er rigtig vigtig så her får du 7 gode råd til din nattesøvn

4. Nar kroppen til at falde i søvnMan kan også vælge at tage medicin for at overvinde sine søvnproblemer. Hvis du ikke føler dig træt, selv om det er langt over din sengetid, kan du eksempelvis tage en melatonin-pille inden du skal i seng. Melatonin er et naturligt hormon, der ifølge Rubin Naiman "fortæller kroppen, at det er tid til at sove". "Men mange mennesker bremser produktionen af melatonin, fordi de bliver eksponeret for meget lys om aftenen," siger søvnspecialisten, der selv har taget piller med ekstra melatonin i de seneste 20 år.

5. Tag fat i din lægeSkyldes dine søvnproblemer midlertidig stress på arbejdet, kan det være brugbart med en almindelig sovepille, inden du slukker læselampen. Men man skal være påpasselig med ikke at tage dem for ofte, da man kan blive afhængig af sovemedicin. Hvis du lider af kronisk søvnløshed, kan en sidste mulighed være at få din læge til at udskrive noget stærkere sovemedicin til dig. Man kan dog ikke være sikker på, at al søvnmedicin passer til en. Nogle kan forsage alvorlige bivirkninger som hovedpine eller ligefrem forstærke søvnproblemerne.

Derudover skal gravide kvinder tænke sig en ekstra gang, inden de får udskrevet sovemedicin. Selv om det ikke er blevet bevist videnskabeligt, kan stærk sovemedicin have en skadelig effekt.

Er du træt og uoplagt om dagen, og har du fået at vide, at du ligger og gisper efter vejret om natten? Så er du måske en af de 80.000 danskere, der lider af svær søvnapnø uden at være i behandling for det?

Find mere om drømme:

Få personlig drømmetydning

Læs også