Træning og kost
22. november 2012

Stop undskyldningerne – start træningen!

Der er forskel på undskyldninger. De dårlige bruger vi til at ryste den dårlige samvittighed af os. De legitime skal vi ha’ lov at beholde! Vores venner fra Slankedoktor.dk afliver de første – og bekræfter de sidste.
Af: Caroline Skovsbo Clausen/Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/undskyldningprim.jpg

"Jeg er bare så træt …
Hvis du er træt, fordi du får for lidt søvn eller er syg, så er det måske en god idé at vente med motionen. Hvis du f.eks. har fået reddet dig selv en slem influenza, er kroppen nemlig allerede i alarmberedskab og arbejder på at komme ovenpå igen. Motion vil bare stresse kroppen endnu mere og kan derfor ligefrem have en negativ effekt. Det samme gælder manglende søvn. Her arbejder kroppen også på højtryk, og motion vil derfor påføre kroppen yderligere stress, som på ingen måde er gavnlig. Men hvis du lever et usundt liv, holder undskyldningen ikke. Så ville motion rette op trætheden, og du vil endda kunne mærke, at dit overskud stiger i takt med skridtene på løbebåndet!

Man må aldrig gå ned på udstyr …
Jo, dét må man! Man behøver altså ikke have det sidste nye løbeudstyr for at løbe sig en tur, tage i fitnesscenteret eller hvad du ellers har lyst til. Og så er der i øvrigt ofte masser af tilbud og kampagnepriser på træningstøj og sko i butikker - så du skal ikke lede længe, før du finder tilbuddene.

Av, det gør ondt
Det er vigtigt at du definerer din smerte. Skyldes det blot, at du bruger nogle muskler du ikke er vant til, eller gør det så ondt, at smerten ikke er til at bære? Din krop skal selvfølgelig altid komme i første række - derfor skal du altid vurdere, hvorvidt det er en smerte der er uudholdelig, eller om det blot er ømhed/smerte pga. nye bevægelser eller dårlig form. Det er jo, som de fleste af os ved, normalt at være øm i musklerne efter træning … især hvis man er i dårlig form. Sidder smerten i led eller knogler, og bliver ved med at være der, er det en god idé at konsultere en læge eller fysioterapeut - lægen og fysioterapeuten kan nemlig give dig vished om din smerte, og eventuelt også alternative træningsformer.

Der sker ingenting …
Denne undskyld holder stort set aldrig. De manglende resultater på f.eks. vægten skyldes som regel, at kroppen opbygger muskelmasse i de første uger, efter man er startet på at træne. Da muskelmasse vejer mere end fedtmasse, vil de fleste derfor også opleve at der sker en øgning på vægten. Dog er det muligt at se forskelle ret tidligt i forløbet, når blot man måler på de rigtige steder. F.eks. kan du hurtigt se, at din kropskomposition ændrer sig. Dette ses bl.a. i talje- og hoftemål.

Ikke hårdt nok?
De udeblivende resultater kan dog også skyldes, at du ikke træner hårdt nok. Dog er det vigtigt (!!!) at du ikke lægger for hårdt ud, hvis du lige er startet på træning. Dette er nemlig en af de hyppigste grunde til, at folk pådrager sig skader. Er du kommer godt i gang med træningen, og føler at dine træningsrutiner bliver lettere og lettere - så er det på tide at skrue op for f.eks. hastigheden, mængden og længden i din træning.

Du er for overvægtig
Nix. Det er bare endnu en god grund til at komme op af sofaen og ind i de gode motionsvaner. Det kan aldrig være skadende at dyrke motion - men du skal selvfølgelig træne rigtigt i forhold til din vægt. Som overvægtig er der nemlig nogle ting, du skal være påpasselig med. F.eks. skal du passe på ikke at overbelaste dine led for meget. Især knæled er specielt udsatte ved løb. Så læg stille og roligt ud, eller find en anden form for motion, der er mere skånsom for dig. Cykling, gåture og svømning er rigtig gode bud på en ideel træningsform … Rigtig god træning. Med eller uden de dårlige - og de helt legitime - undskyldninger.

Læs mere om:

Læs også