Her er din guide i naturlægemidler
Foto: All Over Press
Har du forhøjet blodtryk og kolesteroltal, gigt eller en hjertekarsygdom kan det måske være en god idé at afprøve nogle forskellige naturlægemidler.
Næsten halvdelen af de danske hjertepatienter bruger faktisk alternativ behandling eller naturmedicin, og derfor har Hjerteforeningen udviklet en oversigt over mange af de naturlægemidler, som særligt er relevante for hjertepatienter. Det anbefales ved de fleste midler, at man konsulterer sin læge inden brug.
Her er en liste over nogle af de mest interessante naturlægemidler:
Grøn slanke-the - 100 kr.
C-vitamin
Noget tyder på, at C-vitamin kan forebygge og behandle hjertekarsygdomme, men der skal dog mere forskning til at konkludere det. Til gengæld neutraliserer C-vitamin som antioxidant skadelige kemiske forbindelser af frie radikaler, som mistænkes for at kunne fremkalde kroniske sygdomme og gøre kroppen gammel. C-vitamin er vigtigt for bl.a. vores immunsystem, bindevæv, optagelse af jern i maden, og det findes f.eks. i citrusfrugter, grøn og rød peber, spinat, tomat, kartofler og mange andre madvarer samt tabletter.
Calcium
Forskning viser, at calcium kan sænke blodtrykket i et beskedent omfang. Det benyttes også til at styrke skelettet og modvirke knogleskørhed. Calcium har stor betydning for musklernes sammentrækning, blodtrykket, kroppens vandbalance, immunsystemet og andre ting. Der er dog studier, der har peget på, at calcium i kombination med D-vitamin kan øge risikoen for et hjerteanfald. Calcium findes i fedtfattige mejeriprodukter, kål, broccoli, bønner, fede fisk og i tabletform.
Fiskeolie
Fisk som måltid flere gange om ugen eller ca. 1.000 mg omega-3-fedtsyrer dagligt nedsætter risikoen for pludselig hjertedød markant. Fiskeolie kan også øge det gode HDL-kolesterol og måske det dårlige LDL-kolesterol - derfor skal fiskeolie ikke tages med det formål at sænke kolesteroltallet. Fiskeolie kan sænke blodtrykket og reducere dødeligheden hos patienter med hjertepumpesvigt, virke positivt mod leddegigt og hjerterytmeforstyrrelser, og forskning viser også, at fiskeolie måske kan virke mod sygdomme som astma, psoriasis, demens og andet.
Fiskeoliebehovet kan dækkes ind ved at spise fisk to gange om ugen eller ved at tage det i tabletform.
Grøn te
Forskning har vist, at åreforkalkning og blodpropper forekommer mindre hyppigt i befolkningsgrupper, der drikker meget grøn te. Man mener også, at det kan hjælpe mod forhøjet kolesterol, forhøjet blodsukker og diabetes. Grøn te indeholder stoffer af typen catecin, som udvider blodkarrene og stimulerer forbrændingen.
Det kan både drikkes som te og fås som kosttilskud.
Hestekastanje
Hestekastanje, som kan tages som tabletter, kan virke godt mod lægsmerter, træthed, hudkløe, spænding i underben og ankler, svigtende venefunktion i benene og hævelser i læggen. Hestekastanje sammentrækker de mindste blodkar, så væsken fra blodbanen får sværere ved at trænge ud i vævene. Det kaldes en kapillær-stabiliserende-effekt. Den kan også hæmme enzymer, som er et led i den betændelsesproces, der opstår i huden og bindevævet ved venesvigt.
For høje doser af hestekastanje kan dog påvirke funktionen af nyrer, lever og blod.
Hvidtjørn
Forskning viser, at hvidtjørn kan støtte behandlingen af kronisk hjertepumpesvigt, når det bruges som et supplement til den øvrige behandling. Det hjælper på symptomer som åndenød, træthed og præstationsevne. Hvidtjørn øger hjertemusklens pumpekraft og kan have en antioxidantvirkning og virke mod betændelsesreaktioner. Det kan skyldes hvidtjørns indhold af flavonoider. Du skal dog konsultere din læge, før du begynder at tage midlet.
Loppefrø
Loppefrø, som udvindes fra en plante og indeholder opløselige kostfibre, hjælper mod forhøjet kolesterol og forstoppelse. Kostfibrene sætter gang i passagehastigheden i tyktarmen. Forskning har vist, at loppefrø har en let kolesterolsænkende virkning samt en positiv effekt på blodsukkeret hos diabetikere. Loppefrø må ikke tages inden sengetid og skal altid indtages med et eller to glas vand.
Q10
Noget forskning tyder på, at Q10 bl.a. kan forbedre hjertets slagvolumen, sænke blodtrykket og kolesteroltallet. Det er særligt patienter med hjertesvigt, for højt kolesteroltal og blodtryk, der overvejer at bruge Q10. Det kan bruges som supplerende behandling til den øvrige hjertemedicin.
Kroppen danner selv Q10, som i øvrigt er en antioxidant, der er med til at beskytte celler mod skadelige stoffer.