Selvudvikling
27. juli 2011

Din egoisme redder dit barn

Hvordan passer du bedst på dit barn? Det starter med at du tager dig af dine egne behov først. Det er meldingen fra stresscoach Jette Gerding.
Af: af Stresscoach Jette Gerding, Livsgladmor.dk
https://imgix.femina.dk/media/0e198862a6254e50becb070899374dcd.jpg

Hvornår har du sidst været ude at flyve? Selvom det måske er længe siden, husker du nok stewardessernes mekaniske fagter der instruerer om nødudgange etc. Måske husker du også hendes instruks om, at der ved trykfald i kabinen dumper iltmasker ned fra loftet, en til hver. Men husker du det med, at hvis du sidder ved siden af et barn, skal du IKKE hjælpe barnet med masken først? Nej, du skal selv tage din maske på først! Det er naturligvis for at undgå at du besvimer først og dermed ikke er til nogen hjælp for barnet!

Moderskabs- og stresscoach Jette Gerding møder hver dag 'besvimede' mødre, som i deres iver efter at gøre det bedste for deres børn, helt glemmer sig selv og egne behov. Hun fortæller: Alt for mange mødre forsøger at leve op til deres egne forventninger om at være 'supermødre' der klarer alt og sørger for at alle aspekter af barnets liv fungerer 110 % døgnet rundt.

FAKTA

Har du også brug for redskaber til at komme fra 'besvimet' og udbrændt mor til mor med overskud, så har du nu mulighed for at deltage på en unik 2 dages worshop med moderskabs- og stresscoach Jette Gerding fra www.LivsGladMor.dk

Servicenivauet overfor barnet er hos mange ekstremt højt, og disse mødre under ikke sig selv en eneste pause i løbet af dagen, og da slet ikke hvis det på nogen måde kan tænkes at kompromittere barnets ønsker. Mange mødre er paradoksalt nok samtidig bekymrede for om de nu gør det godt nok, og de ligger vandret i luften for at indhente den dårlige samvittighed over ikke at kunne opfylde alle barnets behov konstant og hele tiden - selvom de prøver!

Resultatet bliver at disse mødre brænder deres lys i begge ender, og til sidst brænder ud! Udbrændte mødre KAN ikke gøre det bedste for deres børn. Ligesom en besvimet mor i flyet ikke kan hjælpe sit barn, ligemeget hvor nødvendig hun ved at hun er for barnet!

Vejen ud, fortæller Jette Gerding, vil for mange være at indse, at barnet hverken tager skade eller bliver traumatiseret af at mor indimellem, når hun har behov for det, prioriterer sit eget velbefindende og sine egne behov først. Og at det tværtimod er en nødvendighed for barnets trivsel på længere sigt, at mor passer godt på sig selv.

Jette Gerding forklarer:

"Barnet lever i nuet og har intet begreb om hvad mor har brug for på sigt! Barnet er faktisk revnende ligeglad med om du har behov for et bad idag! Det vil underholdes, vugges, leges med, snakkes med, etc, NU! Der for er det vigtigt for mødre at huske på, at eftersom barnet ikke kan se frem i tiden, er det os mødre der som den voksne må tage ansvaret for at barnets mor også har det godt i nuet, for på længere sigt at kunne være noget for sit barn. Hun opfordrer til at man som mor tager et godt kig på sit barn og spørger sig selv: Fortjener dette barn ikke en glad og rar mor med overskud? Er det dette barns ansvar at dets mor har/får det godt, eller er det mit ansvar? Hvordan kan jeg bedst passe på dette barns mor?"

Så næste gang du flyver vil du nok lægge ekstra godt mærke til iltmasken, og huske på hvem der i virkeligheden skal i første række, for at alle i familien bliver glade!

At passe på sig selv er punkt 1 i Jette Gerdings 7 tips til at være en rigtig god mor. Her under får du alle 7.

Jette Gerdings 7 tips til dig, der gerne vil gøre det, der er bedst for dit barn.

1. Sørg for at passe godt på dig selv. Jo bedre du har det, jo mere kan du være for dit barn. Hav tiltro til at barnet ikke bliver traumatiseret af at du passer på dig selv først, men vid til gengæld at det kan være lige omvendt.

2. Bliv bevidst om dine værdier og lev efter dem. Jo mere sikker du selv er på hvad du vil, ikke vil, og hvorfor, jo bedre ved dit barn hvor det har dig. Og det er en stor tryghed for barnet.

3. Udvikl dit eget selvværd. Jo bedre selvværd du selv har, jo bedre kan du lære det videre til dit barn.

4. Vid at du er helt speciel og unik. Der er ingen andre mødre som dig og ikke andre børn som dit barn. Sammenlign ikke, med det formål at rakke ned på dig selv eller dit barn.

5. Lev efter mottoet: Det er i orden at begå fejl. Straf eller skam ikke dit barn ud for at have begået noget forkert. Heller ikke dig selv. Vi laver alle fejl og det er en del af at lære og udvikle sig.

6. Løs ikke problemer for barnet, men vær der for dit barn, når det støder på udfordringer. Giv det støtte, lyt og lad barnet selv komme med løsningsforslag. Jo mere tro får dit barn på sig selv og egne evner.

7. Ros og anerkend dig selv og dit barn. Så lærer du også dit barn at rose og anerkende sig selv.

Læs mere om:

Læs også