Danskere tør ikke gå til læge
foto: All over
Man kender det jo godt. Symptomer på sygdom dukker op, og man forsøger at ignorere dem lige så hurtigt, som man opdagede dem. Sådan er det også for en del af de danskere, der hvert år opdager en knude eller har andre symptomer, som kunne tyde på alvorlig sygdom som kræft. For vi er ved at dø af skræk på forhånd ved tanken om dét forløb, vi skal igennem, hvis vores værste mareridt skulle blive virkelighed, når vi endelig har været hos lægen, og diagnosen bliver stillet.
Sene lægebesøg koster liv
Og faktisk bliver døden udgangen for en del af dem, der kommer alt for sent til lægen, fordi de er for bange. Det er en af grundene til, at kræftdødeligheden i Danmark er noget højere end i andre nordiske lande, skriver Kræftens Bekæmpelse. Hver fjerde af ser en kræftdiagnose som en garanti for at stå med det ene ben i graven. I forhold til andre lande er vi langt mindre overbeviste om, at kræftsygdomen kan helbredes, hvis den opdages i tide, og vi er også mere bange for selve forløbet.
Angst for diagnosen
Alt sammen konkluderes i en ny, international undersøgelse, der fokuserer på kulturelle forskelle mellem landene, når det handler om at søge læge og tage symptomer, der kan tyde på alvorlig sygdom, alvorligt. Næsten 20.000 mennesker over 50 år, heraf 2000 danskere, blev interviewet om årsagerne til de sene lægebesøg, og modsat englænderne bekymrer det os ikke, hvorvidt vi egentlig kan tillade os at gå til læge med de pågældende symptomer eller tør fortælle om dem. Vi hører slet og ret sætningen: "Du har kræft" som en dødsdom.
225.000 danskere lever i dag med kræft
Større håb for brystkræftramte. Læs mere her!
Læs om Heidis kamp mod kræften …
Dagens horoskop! (link fjernet)