Kvinden i buret: Uhyggeligt god!
foto: Christian Geisnæs
Som alle andre Jussi Adler Olsen-fans har jeg med spænding ventet på filmatiseringen af "Kvinden i buret". Og jeg blev ikke skuffet.
Nikolaj Lie Kaas gør det fantastisk i rollen som den uortodokse og desillusionerede vicekriminalkommissær Carl Mørck. Han er gryntende, kontant, sjov, skarp og umulig. Og Fares Fares, i rollen som Assad, er en person, jeg glæder mig til at lære endnu bedre at kende i de kommende film. Han er virkelig et fund. Kaas og Fares' samspil og dialoger i "Kvinden i buret" er levende og sjove. Troværdige og fulde af både udlevet og tilbageholdt energi.
Selve filmen er fantastisk flot - både billederne, lyden og måden at filme på er med til at give dette uhyggelige drama endnu mere liv. Stor ros for den visuelle oplevelse.
Ikke helt tilfredsstillet, men …
Som læser af bogen er det svært at blive fuldkommen tilfredsstillet. Selv om filmen varer næsten to timer, så levner det ikke tid til at komme helt i dybden med de psykologiske dramaer, som foldes ud på skrift i bogen.
Men jeg ved godt, at hvis filmen skulle vise alt fra bogen, så skulle den foldes ud som en lang tv-serie. Så min kritik er egentlig blot en sult efter mere. Men det, man får i filmen, er givende og flot skruet sammen - og prioriteringen af det valgte og det udeladte af manuskriptforfatteren Nikolaj Arcel giver mening.
Som film er "Kvinden i buret" uhyggelig god… dramaet fungerer og man sidder fuld af rædsel i mørket og følger den skæbne, der overgår stakkels Merete Lynggaard, der spilles overlegent af Sonja Richter. Den spinkle skuespiller evner med både stor og lille mimik at formidle hvad det gør ved en kvinde at blive offer for så brutal og modbydelig en tortur.
Men jeg er glad for, at jeg har læst bogen og derfor ved, at laget i karaktererne er langt dybere end det indtryk, filmen efterlader.
Handlingen følger bogen
Handlingen i filmen "Kvinden i buret" er som i bogen: Efter en blodig skudduel, der efterlader hans to partnere henholdsvis død og lammet, bliver vicekriminalkommissær Carl Mørck tvunget til at lede den nyoprettede Afdeling Q, en afdeling for uopklarede sager. Afdelingen er placeret i kælderen og består udelukkende af Carl Mørck og hans nye assistent, Assad.
Selvom de får udtrykkelige ordrer på kun at sortere og gennemlæse sagerne, går der kun én dag før Carl Mørcks stædige natur kaster dem hovedkulds ud i mysteriet om Merete Lynggaard; en vellidt og ambitiøs politiker, der for fem år siden forsvandt fra en færge. Det eneste vidne er hendes hjerneskadede bror, som bliver fundet skrigende på bildækket, og sagen henlægges som et formodet selvmord.
Den forklaring tror Carl Mørck og Assad ikke på. Og de begiver sig ud i en eftersøgning, der fører dem dybt ned i samfundets mørkeste afkroge og på sporet af et kalkulerende og forskruet sind.
Kvinden i buret - en kæmpe succes
Serien om Afdeling Q og Carl Mørck blev skudt i gang i 2007. Bøgerne har herhjemme ind til videre solgt over 1.600.000 eksemplarer. Alle romanerne har høstet priser og førstepladser på bestsellerlisterne i både indland og udland.
I Danmark har bogserien både modtaget Læsernes Bogpris, Harald Mogensen prisen og De Gyldne Laurbær og seriens Flaskepost fra P har også modtaget Glasnøglen for bedste nordiske spændingsroman. I Tyskland har Jussi Adler-Olsen med Afdeling Q-serien igennem to år været den bedst sælgende forfatter overhovedet. I skrivende stund er det samlede salg for serien over 7 millioner bind.
Jeg har læst Kvinden i buret og alle de andre bøger og venter spændt på både nye skriverier fra Jussi og nye filmatiseringer…
"Kvinden i buret" har premiere den 3.oktober
Se traileren for "Kvinden i buret" her: