Selvudvikling
22. oktober 2013

Psykolog: Bliv bedre til at tilgive

Bærer du nag? Er der en, du bare ikke kan tilgive? Så gør det alligevel, lyder det fra psykolog Mette Holm. Ikke så meget for ham eller hende, du retter dine dårlige energier mod. Men for din egen skyld.
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/tilgivprim.jpg

Foto: All Over

Det er menneskeligt at fejle, men at tilgive er guddommeligt. Ja tak. Men noget kan være næsten umuligt at give slip på. Kæresten, der svigtede dig. Veninden, der vendte dig ryggen, da du havde mest brug for hende. Chefen, der fyrede dig, da du i forvejen lå ned eller noget andet - en anden - der spændte ben for dig, gjorde dig ulykkelig og sørgede for, at livet blev lidt mere besværligt og lidt tungere for dig for en tid.

Men netop din tid og dit liv bliver malet i unødvendige grå-sorte nuancer, du ville ha' langt bedre af at lade flyve. Ene og alene for din egen skyld, fortæller psykolog Mette Holm.

Tilgivelse gør livet lidt nemmere
Men nemt er det ikke, når det føles alt andet end rimeligt at tilgive, og når det næsten føles godt at holde fast i de dårlige tanker om personen.
"Nogen har jo trådt på dig, såret dig dybt og ramt dig, og så kan de dårlige følelser, man retter mod et andet menneske, være svære at komme af med," fortæller psykolog Mette Holm.
"Men det er en god egenskab at kunne tilgive, og det gør livet en hel del nemmere, når man gør det. For dig selv, altså."

Sæt dig fri …
For det handler om dig, når du tør give slip og lade dårlige oplevelser og ulykkelighed være, hvor de hører til: I fortiden.
"Den person, din utilfredshed er rettet mod, går jo ikke nødvendigvis rundt og venter på at blive tilgivet, men i din egen dagligdag fylder det alt for meget med de dårlige energier. Og der handler det om at sætte dig selv fri. For alt det dårlige, der kan gøre plads til en masse gode ting," siger Mette Holm.

Mette Holm

Autoriseret psykolog og medlem af Dansk Psykolog Forening

Hendes kerneområder er selvværd, parforhold og trivsel i familien.

De terapeutiske retninger, hun tager udgangspunkt i, er bl.a.:

• Kognitiv terapi
• Systemisk terapi
• Psykodynamisk terapi
• Eksistentialistisk terapi

Læs mere her: http://www.psykolog-metteholm.dk/

Det er synd for mig …
Og hvordan gør man så dét, når man er fyldt op af raseri eller ked af det? Holder op med at snakke om ham, hende, dét? Holder op med at tænke på det? Ja, måske. Eller blandt andet, siger psykologen. Eller også udfører man en symbolsk handling, der passer lige præcis til dig og dit temperament.

... det VAR synd for mig!
"Det kan lyde lidt langhåret, men mange får faktisk også meget ud af at skrive et brev, der aldrig bliver sendt. Et 'rent' brev uden sarkasme, had og skyld med skyld på … det kan være et symbolsk tegn på, at nu skifter du energi.

Det virker, og mange forbinder det endelige farvel til noget gammelt nag med en helt speciel ting, man har foretaget sig, når man altså har besluttet sig for, at det ikke længere må fylde i livet. At det ikke længere er synd for dig."

Fra offer til ansvar
Men det kræver den ændring i din energi. Du skal skifte fra at være bundet til at blive fri. Og - siger Mette Holm - fra at være svag til at blive stærk.
"Det skal man da arbejde på, men man kan starte med at tænke tanken. I det negative bliver du svag - og svagere stillet - fordi du bliver et offer, som det er synd for," forklarer hun."

"Og hvem gider dét i det lange løb. Det er konstruktivt at vende det til en mental styrke: Nu lader jeg det gå, for jeg vil ikke bruge tid og energi på det mere. Jeg har svært ved det, men jeg gør det! Så går du fra at være offer til at tage ansvar," lyder det fra psykologen.

Tilgivelse og tolerance
Men ligesom der er forskel på, om noget er synd for dig - eller bare ærgerligt - er der også forskel på at tilgive og på at tolerere.

"At kunne tilgive er jo ikke det samme som at besidde en ubegrænset rummelighed. Der er ting, der ikke er - og aldrig bliver - rimelige, og når dine grænser overskrides, så overskrides de jo … men derfor kan man godt lade det gå og tilgive svigtet. Det er bare ikke det samme, som at det nogensinde var ok, hvad der skete" mener Mette Holm.

"Men når du giver slip, vil dét, du tænker om det skete, være forandret. Og du er nødt til at forandre dét hos dig selv: Nej, det var ikke optimalt, men nu må det ikke længere ha' fat i mig. Tilgiv. For din egen skyld."

Brug for gode råd? Kontakt psykolog Kisser Paludanher!

Læs også