Selvudvikling
4. november 2013

Fun facts om bryster

Bryster er omdrejningspunktet for meget snak om det er amning, blottede bryster på scenen eller kvinden med verdens største bryster. Få alle dine bryst facts på plads her.
Af: af Magasinet Q
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/november/2013-44-bryster-p.jpg

Kilder: Wikipedia, Live Science, Marie Claire, Politiken, BT, Benedikte Thuesen ”Skøn hele livet”, m.fl. - Foto: Shutterstock og wikipedia

Kig lige ned. På dine bryster.

Måske tænker du "Hey, Babs og Nutte". Måske tænker du "Hvorfor skal jeg nu kigge ned på dem?" Uanset om dit forhold til dine bryster har udviklet sig til decideret navngivning, eller du bare propper dem i en bh og ellers ikke tænker videre over dem, så ER DU NOGET HELT SÆRLIGT, bare fordi du har bryster. Hos os kvinder er brysterne nemlig synlige (hos nogle mere end hos andre), også når vi ikke er gravide eller ammer. Og det er faktisk helt unikt blandt hun-pattedyr.

Det der adskiller os fra mænd

Men det med amningen er vel selve grunden til, at de er en del af designet, tænker du så? Ja, det er det til dels. Men grunden til, at de ikke kun vokser sig store og stærke, når der er poder på vej, er, at brysterne har udviklet sig til at være et sekundært kønskarakteristikum - dvs. dét, der adskiller os fra mænd. Og det er faktisk noget ret særligt. Nogle zoologer mener endda, at vores bryster er udviklet som SIDESTYKKE TIL BAGDELEN på andre pattedyr. Det skulle så være derfor, at andre primater parrer sig "DOGGYSTYLE", mens de fleste mennesker er begejstrede for at være ansigt til ansigt under i hvert fald en del af akten. Den teori er der dog en del uenighed om blandt forskere.

Verdens største bryster

I dag har de DANSKE BRYSTER VOKSEVÆRK. Gennemsnitsstørrelsener steget. Det skyldes, at vores BMI (Body Mass Index) er steget, og vi er blevet mere… lad os sige omfangsrige, sådan generelt. Det er mange undertøjsfirmaer også begyndt at få øjnene op for, og det er i dag nemmere at finde størrelser, der nærmer sig midten af alfabetet, end det var for bare fem år siden. Størrelse 164XXX er det dog de færreste (læs: Ingen), der har hængende på bøjlen. Men det er størrelsen på verdens største bryster. De sidder på en amerikansk stripper.

> Se et interview med Chelsea Charms og hendes enorme bryster her

Den hellige modermælken

Men der er alligevel noget om den mælk der. Både på caféer og i dagspressen, hvor det livligt debatteres, hvorvidt vi må amme i offentligheden. Men også modermælk som et frugtbarhedssymbol, hvilket jo er logisk nok, når man husker, hvor afhængige vi var af den livgivende mælk helt op til det 19. århundrede, hvor det med pasteurisering blev muligt at give de små DYREMÆLK. Indtil da var modermælken altså på alle måder livsnødvendig. Mytologisk set har modermælken også sat sit spor.

I græsk mytologi kunne Zeus' kone Heras modermælk give udødelighed. Da Zeus narrede Hera til at amme Herkules, blev han (næsten) udødelig, og det hed sig, at det var, da Hera opdagede udåden og trak sit bryst til sig, at MÆLKEVEJEN BLEV SKABT. Hun kom nemlig til at sprøjte. Det var ikke kun grækerne, der var vilde med modermælk. Op gennem Middelalderen var JOMFRU MARIAS MODERMÆLK, næst efter Jesu blod, et helligt hit og blev placeret i utallige kirker som et relikvie. I visse perioder har det med bryster altså mest handlet om deres funktion. Gamle malerier viser brystet som et symbol på moderskab og er blottede(!) for seksuelle undertoner. I dag er det ikke helt det samme. Det var nok ikke liv og moderskab, en halv million amerikanere havde i tankerne, da de efter at være blevet udsat for synet af sangerinden Janet Jacksons ene bryst under sportsbegivenheden Super Bowl, klagede til tv-stationen. Det var simpelthen for galt med det der bryst, mente man.

> Se det store nøgen galleri med almindelige amerikanske kvinder

Bryst størrelsen

I sommer talte alle herhjemme meget om, hvor meget vi egentlig skulle udsættes for andres bryster. Man kan undre sig over FORARGELSEN OVER AMNING, for bryster ser vi alle vegne. På busser og i blade f.eks. Her kan man bl.a. læse om plastikkirurgi. For er du utilfreds, når du nu kigger ned på dem, så er du bestemt ikke alene. På en top ti over de mest populære plastikoperationer i Danmark ligger både en brystforstørrende og en brystreducerende operation. Da man førte de første brystforstørrende operationerfor mere end 100 år siden, forsøgte man sig både med polyester, gummi og sågar elfenben. OG GLASKUGLER. Det gik ikke så godt. I dag bruger man oftest silikone. Hvordan ser "idealbrystet" så ud? Meget forskelligt, hvis vi kigger tilbage i historien. I stenalderen skulle de gerne være store og svulmende. I 1920'erne nærmest helt ikke- eksisterende. Havde du en stor barm i 20'erne, snørede du den ind med lange baner af stof. Av.

Læs mere om:

Læs også