5 nemme tips til et bedre indeklima
foto: Shutterstock
Vi kender det alle sammen - det gråhvide støv, der lægger sig på gulve, borde og vindueskarme, og de fleste af os vil nok mene, at støv er en smule irriterende, da det kan være svært at komme til livs og altid kommer igen. Men ellers er støv jo bare støv, hvilket i sig selv må siges at være ganske harmløst. Eller er det?
Ikke ifølge en ny analyse af støvpartikler foretaget af hvidevareproducenten Electrolux, der bl.a. producerer støvsugere. I en pressemeddelelse skriver de:
Når vi åbner vinduerne, eller når vi har været udenfor, bringer vi forurening med indenfor. Analysen 'The Invironment Project' viser nemlig, at hele 58 % af støvpartiklerne i vores hjem kommer udefra! Analyserer man indholdet af en støvsugerpose, fremgår det, at støvet taler sit helt eget og afslørende sprog om, hvad vi i virkeligheden omgiver os med i dagligdagen.
Benzin fra vinduerne
Faktisk kan materialer, der findes langt væk fra vores hjem, og som vi på ingen måde ønsker at omgive os med i hjemlige rammer, komme ind i vores hjem:
"Vi kan slæbe alverdens uønskede kilder med ind i vores hjem. Nogle af dem, fx benzin, er luftbårne og kommer ind gennem vinduerne og sætter sig på støvet. Andre, såsom metaller og malerrester, kan vi bringe ind i hjemmet via vores fodtøj. Og at disse partikler kan sætte sig i husstøvet, som Electrolux' undersøgelse viser, det er virkelig interessant, da vi konstant er i fysisk kontakt med støvet i vores hjem," udtaler Gabriel Bekö, ph.d. og Lektor på DTU's International Centre for Indoor Environment and Energy.
Kontakten med støvet sker fx, når dine børn kravler rundt på gulvet, og når støv hvirvles rundt og lander på din krop og/eller mad. Heldigvis kan du selv gøre meget for at reducere mængden af forurenende partikler og dermed forbedre indeklimaet i dit hjem.
> Læs også: Føler du dig træt og smådeprimeret? Måske lider du af binyretræthed?
Kend din nullermand - for sundhedens skyld
Alt støv ser måske ens ud, men faktisk kan de enkelte støvpartikler fortælle os om, hvor vi færdes, hvilket område vi bor i, hvilke vaner vi har, og i sidste ende, hvad vores indeklima består af. Der er derfor masser af gode grunde til at fokusere mere på støvet, hvor det kommer fra, og hvor det bliver af.
I Electrolux' undersøgelse havde forskerne bl.a. fundet blypartikler i støvsugerposerne fra Paris; Bauxit (vigtigste kilde til aluminium) i Sao Paolo; patronrester, rust og asfalt i Stockholm samt spor fra krebsdyrskeletter i Los Angeles. Alt sammen udefrakommende faktorer man ikke just ønsker at omgive sig med inden for hjemmets fire vægge.
Fem gode råd til et sundere indeklima
1. Støvsug oftere, og anskaf dig en god, ny støvsuger
Gamle støvsugere forurener mere, end de rengør, da de udskiller støvet igen.
2. Luft ud, når eller efter det har regnet
Tilstrækkelig ventilation i hjemmet er nøglen til at sikre et sundt indeklima, og åbne vinduer er måske det ældste trick til dette. Det bedste tidspunkt at lufte ud på er mens det regner eller lige efter, da regn reducerer koncentrationen af partikler og gør luften friskere og renere.
Har du allergi, skal du være ekstra OBS på ikke at lukke fx pollen- og græspartikler ind i hjemmet.
Til gengæld skal du lukke vinduet, når solen skinner! Det kan lyde mærkeligt, men partikler lever godt i sol og varme, så har du allergi, skal du sørge for at holde vinduerne lukkede.
?
3. Hav planter i hjemmet
Planter er et nyttigt værktøj til et godt indendørsklima, da de er med til at filtrere og rense luften for skadelige partikler.
4. Tag skoene af
Dine sko er én af de største fysiske forbindelser mellem udendørs- og indendørsmiljøer, så sørg for at tage skoene af (eller skift sko), når du kommer hjem.
Brug også gerne dørmåtter, så slipper du for at tilføre dit hjem yderligere kilder til indendørsforurening.
?
5. Tænk over din livsstil, og tilpas rengøringen derefter
Hvis du ryger, har kæledyr eller dagligt befinder dig i tæt trafikerede miljøer, skal du være ekstra opmærksom på rengøringen og prøve at undgå at slæbe for mange udendørspartikler med ind i hjemmet.
Skal hjemmet renoveres eller males, er det ligeledes vigtigt at være ekstra opmærksom på uønskede materialer, der kan sætte sig i støvet.
Du kan se mere om The Environment Project her