Krop & velvære
19. juli 2014

Hævngerrig eller ikke? - Sådan slukker du din hævn-tørst

Hævn er et urinstinkt hos os mennesker men kan være en farlig og destruktiv følelse - Læs med og lær mere om, hvordan du bedst muligt tøjler din hævnfølelse.
Af: Mikkel Ais Andersen, Magasinet Q
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/september/2012-39-haevn-p.jpg

Thomas Nielsen, der er Lektor i Psykologi ved Aarhus Universitet, og som har forsket i menneskets trang til at hævne sig, siger:

"Når vi stilles over for en handling, der er uretfærdig, kan vi handle på to måder. Vi kan vælge hævntørsten, der er den destruktive, eller vi kan vælge retfærdighedsfølelsen, der er den konstruktive,"

Hævntørsten kan oftest dulmes af, at vi ser på vores situation udefra og derfor handler retfærdigt på hændelsen. Vi kan for eksempel forsøge at forstå, hvorfor personen handlede, som han eller hun gjorde, eller vi kan kigge indad og se, at der egentlig ikke er noget at være sur over. Vi kan tale om det og udtrykke, at vi har følt os uretfærdigt behandlet, og sådan skal man ifølge Thomas Nielsen altid håndtere tingene. For hvis man giver hævnfølelsen næring og bliver ved med at gå og tænke over, hvordan man får sin hævn, vil det sætte sig som et mantra i hjernen og være altødelæggende.

Er din vilje af jern udadtil? Men føler du dig tom og værdiløs indadtil? … Du har forvandlet dig til en kvindelig martyr! Læs mere om hvordan man forvandles til en martyr og hvordan man kan stoppe det

"Inden for psykologi kaldes det en ruinerende tankegang, fordi man går og ruger på tanken om hævn og ikke kan fokusere på andet. Det er enormt destruktivt, fordi det på et tidspunkt vil komme til udtryk i en aggressiv hævn, der kan give anledning til gengæld, og så fortsætter aggressionen i en ond cirkel."

Forsøg har dog vist, at en hævn langt fra medfører den tilfredsstillelse, man regner med. Faktisk fostrer den blot dårlig samvittighed.

Få en guide til hvordan du takler konflikter istedet for bare at vende dem ryggen og lade dem vokse inden i dig i stedet.

"Det betyder, at hævnen er en meget kort fornøjelse, der stimulerer vores stolthedsfølelse. I længden kan den dog ligefrem være med til at ødelægge selvfølelsen, fordi man nedværdigede sig selv til hævnen og drifterne," siger Thomas Nielsen.

Af selvsamme årsag er det derfor vigtigt, for at kunne leve som et helt menneske, at man arbejder aktivt på at slippe hævntrangen. Psykolog Ebbe Scheel Krüger giver disse fem bud på, hvordan man konkret kan arbejde med at slippe hævnlysten.



Få dine følelser ned på skrift

Skriv et brev til personen som du føler dig forulempet af, hvor du fortæller, hvorfor du føler dig retfærdigt behandlet og er blevet ked af det. Det kan virke lettende at få sat ord på sine følelser på skrift, og efter at du selv har læst brevet, kan det være, at du føler dig mere afklaret. Du behøver ikke nødvendigvis at sende brevet efterfølgende.

Højt selvværd mindsker hævn tørsten

Når du bliver ramt af hævnfølelse, er det ofte, fordi du ikke har nok selvværd og føler dig mindre værd end den, der foruretter dig. Hvis du forsøger som udgangspunkt at se dig selv i øjenhøjde med personen, du føler hævn overfor, vil følelsen forsvinde.

MEDITATION skaber ro og overblik

Meditation kan være en måde at skabe ro i sindet på og få vreden, som ansporer hævntørsten, ud af systemet. Med meditation lærer du at berolige dig selv, opøve accept og lytte til dine egne følelser.

Snak om hævnen lysten med en fortrolig



Hævnfølelsen opstår indeni, og det er også her, den bliver ophobet og vokser, hvis du går og ruger over den. Det er vigtigt at få sat ord på følelserne, så det kan være en god idé at tale med en, som respekterer dine følelser. Det kan være fint at få lukket op for vreden, så tal f.eks. om, hvordan du har lyst til at hævne dig.

Tilgiv og giv slip

Tag en dyb indånding og tæl til ti, mens du giver slip på følelserne, og fortæl så folk, at du tilgiver dem. Du skal føle, at du giver slip på den uretfærdighed, der er blevet begået. Som Oscar Wilde sagde:

"Tilgiv dine fjender - der er intet, der vil irritere dem mere."

Kilde: Psykolog Ebbe Scheel Krüger, Lektor i psykologi v. Aarhus Universitet Thomas Nielsen

Læs mere om:

Læs også