Træning og kost
9. juli 2014

Drop detox og faste!

Det har nemlig ingen effekt, siger i hvert fald eksperterne. Der er ingen videnskabelige beviser for, at grøntsagsjuice og rensende drikke hverken renser ud eller gør dig slank. I hvert fald ikke i det lange løb.
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juli/detoxprim.jpg

Foto: All Over

Det siger sig selv, at hvis kroppen i en hel uge kun får rødbedejuice eller kartoffelvand, vil vægten falde. Og mange mener da også, at det er direkte sundt at lade kroppen komme af med affaldsstofferne, at få renset godt og grundigt ud et par dage. Så det er nok derfor, vi detoxer og renser ud og bruger formuer på produkterne, der skal gøre os sundere, gladere og slankere.

Men er det hele blot en pengemaskine? Eller kan et par dages detox faktisk rense kroppen for den gift og de affaldsstoffer, vi ikke selv formår at komme af med. Nej, skriver kk.no og citerer læge ved University og California, David Heber:

"En tredages detoxkur vil på ingen måde fjerne de giftstoffer, du har i kroppen," udtaler han.

Glem ikke måltiderne
Og flere eksperter sår altså tvivl om de korte udrensningskure, skriver kk.no. For selvom der vel næppe kan herske tvivl om, at juicen med alle grøntsagerne, vitaminerne og antioxidanterne må være godt for os, må de helst ikke overtage de daglige måltider. For juice kan ikke erstatte mad, og faster du, vil du ikke optage nok næringsstoffer, skriver kk.no. Og hvis du alligevel hopper med på bølgen, er det en god idé kun at udskifte et enkelt måltid i løbet af dagen.

Boost din forbrænding sådan her:

Få nok søvn!
Drik grøn te!
Træn lidt mere!
Husk morgenmaden!
Drik mere vand!
Snup cyklen!
Grin mere!

Detox? Kroppen renser selv
Men den udrensende effekt og dét at detoxe din krop giver i hvert fald ernæringsfysiolog Kari H. Bugge ikke så meget for.

"Tanken bag en detox-kur er at hjælpe kroppen med at komme af med affaldsstoffer, men sagen er, at kroppen har sine egne fint fungerende afgiftningsmekanismer," fortæller hun til kk.no.

"Folk har altid været udsat for giftstoffer, både fra omgivelserne og os selv, og uden kroppens gen evne til at komme af med dem igen, var det gået dårligt."

Detox kræver et godt helbred
Dét kommer det måske også til, hvis du hænger din hat på detox og faste som den sikre slankekur. For de kilo du taber, vil springe tilbage på kroppen af sig selv igen, når den almindelige kost igen bliver … almindelig. Oven i købet kan du være ekstra sulten efter sådan en kur, så du kommer til at spise langt mere, end du ellers ville gøre, skriver altså kk.no.

Når du kun drikker juice, vil sulten hurtigt melde sig igen-
Og under alle omstændigheder skal du sikre dig, at dit helbred er i top, inden du kaster dit ud faste og detox.

Læs mere om:

Læs også