Hvad spænder ben for dine nytårsforsætter?
foto: Privat og All Over
Utallige gange i årets løb sætter vi os mål omkring vores sundhed, mad og motionsvaner.
For rigtig mange står det som et stærkt ønske, næsten det største. Vores lykke bliver lagt i hænderne på det sunde liv vi begynder lige om lidt.
Hvorfor er det så lige, at vi sjældent når gennem 2 dage uden at have svigtet vores (måske) største ønske.
Sukkerfælden er måske den første vi snubler i. Vores forestilling om tidsfælden er det næste vi snubler i. Vi pendler mellem caffé latte, gajoler, chokolade, ostemadder, knækbrød og drømme om alt det vi gerne vil. Og så synes vi at samfundets krav er dem som stresser os og trætter os. Og de krav kan godt være overvældende. Men hvad er det du tilbyder dig selv at bygge din krop og din hjerne på? Hvor tanker du dig selv op på en réelt opbyggende måde? Vores hensigter er gode men vi ender i quick-fix.
OM TINE GRANDJEAN
Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.
Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.
Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.
Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)
Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk
Hvordan kan vi gøre det anderledes?
Siden afslutningen på min første uddannelse i 1995 har jeg været meget nysgerrig på hvad det er der sker i alle de mennesker som dagligt eller ugentligt forkaster sine mål om at leve sundere blot for at sætte sig målet igen. Jeg var i øvrigt selv en af den slags mennesker! Jeg har undersøgt det ud fra psykologiske, sociologiske og fysiologiske perspektiver. I dette indlæg ser jeg kun på de fysiologiske. Men jeg anerkender fuldt ud at de andre også har betydning.
Fysiologiske barrierer for at forfølge vores mål
• Sukkerafhængighed
• Kornafhængighed
• Blodsukkerubalance
• Hormonelle ubalancer
• Sukker:
Om sukker
Rigtig mange kender betydningen af sukker. At det er vanedannende, og afhængighedsskabende. Men vidste du også at de skaber en tarmflora som fremmer inflammation og alarmtilstand i kroppen? At sukker laver et vældigt rod i hormonbalancen, først og fremmest via insulin og kortisol. Men også vores neurohormoner og opiatreceptorer påvirkes af sukker. Blokeres opiatreceptorene (medicinsk blokering) mister vi interessen for sukker. Afhængighed kan gøre det vanskeligt at stoppe med et dagligt sukkerforbrug selvom vi gerne vil..
Sukker forbruger næringsstoffer når det skal omdannes til energi. Herved kan vi meget let ende med mangler (især B vitaminer og magnesium) som giver en række symptomer. Bland andet træthed, tristhed, depression, søvnbesvær og koncentrationsbesvær. Præcis alle de tilstande vi ofte og gerne prøver at spise os væk fra. De hjælper, for en stund. Men det er det samme som at tisse i bukserne for at holde varmen. Efter kort tids nydelse er udgangspunktet stærkt tilbage.
Sukker forandre også hjernen og påvirker vores lystcenter på en måde så vi har vældig meget lyst men svært ved nydelsen. Nydelse er i øvrigt gjort lidt skamfuld i tidens sundhedsidealer. Tilfredsstillelse på et dybere plan - og skam gør os meget sårbare for at længes endnu mere efter det søde. Hjernen eller kroppen leder stadig efter nydelsen og du føler dig prisgivet trangen til alt det "forbudte"
Tilmed vækker skammen alle dine stresshormoner som forårsager yderligere hormonsvingninger og behovet for at dulme.
Med sukkerafhængighed er der kun en vej. Afvænning. Kold tyrker eller nedtrapning med et fast blik på målet. Målet er vigtigt at gøre sig klart og muligvis skrive det ned. C-vitamin hjælper på afhængigheder og afgiftningssymtomer som træthed, hovedpine og irritabilitet.
Træthed og næringsmangler kan afhjælpes med en kraftig (og naturlig) multivitaminpille. Frisk luft, rent vand og bevægelse øger energien.
Kornafhængighed
Hvad er nu det for noget? Der kan da ikke være noget galt i et godt fuldkornsbrød. Nej, det kan der ikke, hvis du fordøjer det fuldstændig korrekt og du holder dig til små mængder. Mange mennesker spiser alt for meget korn. Brød til morgen, til frokost, knækbrød om eftermiddagen og pasta om aftenen. Der er en tilbøjelighed til at der er brød og pasta infiltreret i hver eneste bid vi tager. Sjældent føler nogle at det bliver kedeligt eller ensformigt.
Til gengæld føler mange, at det er ensformigt hvis de spiser salat og råkost til frokost. "Jeg er så træt af at spise den salat til frokost" høre jeg ofte i klinikken. Men hvorfor er det aldrig kedeligt at spise det samme brød til frokost (og morgen og eftermiddag og aften). Brød har en forholdsvis snæver palet af smagsnuancer. Mange gumler tørt tørt knækbrød flere gange dagligt. Hvad er det delikate ved knækbrød?
Råkost og salat med forskellige grøntsager, dressinger, nødde-drys, oliven, kød eller fiskestykker i, tilbyder så mange smagsnoter at man kunne lave musik til dem.
Men sagen er at de ikke tilfredsstiller den lille brødnarkoman som bor i mange mennesker.
Midlet mod kornafhængighed er også afvænning. Start med at trappe lidt ned. Kun rugbrød. En skive dagligt. Salat med vilde ris. Erstat med fisk, kød og grøntsager. En lille håndfuld nødder efter måltidet. C-vitamin virker også her støttende for udrensningen.
Blodsukkerubalance
Vores blodsukker styres af vores insulin. Insulin er det hormon som transporterer sukkeret ind i cellen (også det sukker som fuldkornsbrødet nedbrydes til) Mange mennesker har i virkeligheden ikke en forbrænding og en meget velfungerende insulinproduktion som kan holde blodsukkeret indenfor velvære-koordinaterne på blodsukkerkurven.
Det kan skyldes perioder med for meget sukker, stress (kortisol lukker sukker ud i blodet), dårlig søvn, skæv tarmflora, for lidt næring til at danne insulinmolekylet eller modtagestedet for insulin. For lidt næring til sunde cellemembraner der kan sikre en optimal transport af stoffer ind og ud af cellen. For eksempel sukker ind, energi ud.
Blodsukkeret er altså en vigtig komponent i dine forfejlede sundhedsbeslutninger. Du kan dog rette op på dem med en rette mad, kosttilskud og træning i balance og ro. Fiskeolie, zink, magnesium og krom er væsentlige elementer i et velbalanceret blodsukker. Sunde fedtstoffer til hvert måltid og så selvfølgelig stop på sukker, meget lidt korn og alkohol.
Hormonubalance
Hormonerne påvirker hinanden. Insulin har en særlig evne til at påvirke mange andre hormoner i vores krop. Blandt andet vores stresshormoner, vores stofskiftehormoner og kønshormoner. Har du rod i nogle af dine hormoner kan du med god grund begynde med insulin og blodsukkerbalance. Af den vej kan mange andre hormoner kommer i bedre balance. Vores fordøjelse og vores immunsystem påvirkes nemlig også af vores forskellige hormoner.
Hvis vi har for mange stresshormoner i fuld cirkulation i blodbanen betyder det at kroppen spare energi på fordøjelsen for at sikre akut overlevelse. Da mennesket blev skabt og levede i pagt med naturen var stresshormoner til for at sikre høj fysisk præstation i jagten på dyr eller nabostammer. Eller flugten fra noget farligt. I sådanne situationer var det vigtigere at løbe hurtigt, kæmpe hårdt, frem for at fordøje mad. Til gengæld var disse stresstilstande kortvarige og optrådte højest et par gange ugentligt.
I nutidens liv med kronisk stress, mental stresshåndtering og for lidt fysisk udfoldelse går vores hormoner i uorden med fysisk degeneration og kaskader af ubalancer til følge.
Da hormonerne styrer alt i os. Vores køn, handlekraft, humør, søvn, opvågen, stressfølelse, appetit, mæthed m.m., er det af meget stor betydning at støtte dem ind i noget balanceret. På den måde giver du dig selv en støtte, en blid hånd i ryggen, når du skal slippe de vaner du så gerne vil af med.
Rebalancering
Hvordan er det så lige jeg går i gang? Det første du gør er at tilføje 3 gode ting til dig inden du fjerner noget som helst.
Det kunne være:
Tilføj masser af grøntsager eller dressing og nødder på grøntsagerne så de smager af mere og mætter længere.
Det kunne være tilføj en god stærk og naturlig vitaminpille
Eller tilføj 5-10-15 minutters meditation eller motion hver dag
Tilføj mandler til mellemmåltider
Eller tilføj omelet med spinat og champignon til morgenmad
Andre har glæde af at tilføje råkost til frokosten
Eller hvad med at tilføje dans eller sang til din hverdag
Måske skal du først og fremmest tilføje nok nattesøvn.
Når du har tilføjet noget kan du efter nogle dage overveje hvad du vil gøre mindre af.
Det kunne være kaffe, sukker eller alkohol. Tre parametre som virkelig betyder noget for blodsukkerbalancen.
Sæt dig dine mål, giv dig tid til lidt proces så det foregår i et tempo hvor du kan følge med, hvor du ikke er på overarbejde med lange indkøbslister, sække af grøntsager der stille rådner i dit køleskab. Integrer langsomt nye retter i dit køkken. Find gode teer som kan erstatte kaffen. Find gode aktiviteter der giver dig lyst og glæde. Gør det stille, men hav dit mål for øje!
Er det svært at finde hoved og hale i det - eller årsag og virkning, så søg fagpersoner som kan hjælpe med overblik, tiltag og støtte. Man skal ikke kunne det hele selv og mange ting er sjovere i fællesskab.
Mærker du et behov for at skabe forandringer og et behov for en fagperson som kan hjælpe dig til større indsigt og dermed større handlekraft?
Giv dine nytårsforsætter en chance for at blive til virkelighed.
Særligt tilbud til Oestrogens læsere:
I januar måned får du første konsultation og en opfølgning til 1300 kr. Normalprisen er 1700 kr. Du spare altså 400 kr. Send mig en mail, så finder jeg en tid.
KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN
Pris: 149,95
Lækkert, klassisk minutur fra Zassenhaus ,
Kr. 139,-
Klassisk, mekanisk, retrodesignet minutur i stål med visere og i farven lyseblå. På bagsiden af minuturet er der en kraftig magnet, der gør, at uret kan sættes fast på ovnen, køleskabet, emhætten osv.