Træning og kost
22. august 2014

Ernæringsterapeut og blogger: Viva Italia!

Blogger og ernæringsterapeut Tine Grandjean er glad. Hun er nemlig netop hjemvendt fra Italien, og landets fantastiske råvarer og mangel på fedtforskrækkelse har gjort indtryk. Læs hendes blog om støvlelandets gastronomiske skatkammer.
Af: Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/august/grandjeanprim.jpg

foto: All Over

Grøntafdelingen i det italienske supermarked flår vildt i enhver ernæringsterapeuts hjerte. Her har de sprøde og kulørte salater til 3,50 kr. for et tæt og tungt salathoved. Her bugner af tomater i alle størrelser og former. De tomater, som er skæve og har sjove grønne pletter, har også deres ret. Enhver italiener ville dø af grin over vores persille i små potter fra Netto. I Italien sælger de persille i kasser. De har urter, courgetter og græskar. Deres bladgrøntsudvalg er enormt. Italienske delikatesser baseres ofte på grøntsager og urter.

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

Fra Italiens haver
Deres frugter og bær er friske og delikate, dyrket på jordene i og omkring byerne. Her står tomatplanterne, courgetterne og spinaten på række. Melonerne ligger langs jorden under melonplantens grønne blade. og de plejes og vandes af familierne som har jorden. I haverne har de også oliventræer og druer. Rosmarinen gror lystigt overalt. Ingen italiener med et lille stykke jord ville nøjes med prydplanter.

Sundhedsoplysning - eller madkvalitet
Fedtkampagner og fobier har aldrig fået et ben til jorden i støvlelandet. Til gengæld havde de i mange år et madpoliti, som var til for at sikre at maden, der blev solgt, var smagfuld og lækker. Af gode råvarer. Italienerne har et langt højere fedtindtag end danskerne. Primært er det olivenolien, men også oste og skinker. Alligevel forventes italienske mænd at leve 2,2 år længere og kvinder 4,4 år længere end danskerne.

I Italien lever de livet med de gaver som jorden skænker. Olivenolien, grøntsagerne, vinen - og ja, de spiser da også den berømte pizza og pasta. Men de får så meget bladgrønt som ingen dansker får. Og de har aldrig forsaget den koldpressede olivenolie.

De grønne bladgrøntsager
Spinat, bladbeder, persille og salater. De kan være en af grundene til, at italienerne lever længere og gladere end danskerne. Det øger deres indtag af folinsyre og magnesium, som begge er vigtige for nervesystemet. Det øger indtaget af de afgiftende antioxidanter, som forebygger inflammation og deraf følgende sygdom.

Den rene pesto
I Italien køber man pesto på størrelse med marmeladeglas herhjemme. Og den smager delikat. Den er uden latterlige fyldstoffer som kartoffel og e-numre. Pesto baseret på pinje/nødder og urter er et fint lille velsmagende tilskud af næring og antioxidanter, samt nogle gode, helsebringende olivendryp.

Olivenolien
Forskning har mange gange vist at olivenolie - og fedt generelt, har positive effekter på blodsukkerbalancen, insulinniveauerne og efterfølgende mange andre hormoner i kroppen. Olivenolien har også forebyggende effekt på hjertesygdomme. Men lad det være god koldpresset olivenolie. Det er ikke det samme at spise billig salatolie eller vindruekerneolie. De olier har gennemgået høj opvarmning og er mere skadelige end gavnlige.

Fisk
Italienerne har meget kystlinje. De spiser ofte fisk. Og de har de små lækre sardiner og ansjoser som de bruger i små mængder, men ganske ofte. I tomatsaucer, på pizza og i mange andre sammenhænge.

Vin
Italienerne nyder vin, dagligt eller flere gange ugentligt. Men de nyder et eller to glas. De får glæden og den afslappende virkning et-to glas har. Danskerne har for vane (fra tidlig ungdom), at drikke mindst en halv flaske og rigtig mange drikker sig i hegnet flere gange ugentligt. I det forbrug forsvinder vinens helsebringende og afspændende virkning. Alkohol ødelægger vores celler, væske og elektrolytbalancen går skævt. Hjernen inflammeres i rødvinstågerne, kroppen ender i panik. Så drik med nydelse og med måde.

Gå på opdagelse i det italienske køkken
Det oprindelige italienske køkken er et slaraffenland for grøntsagselskere. Det tilbyder stor variation med suppe, gryderetter, fisk, kød, bønner og et væld af grøntsager. De krydrer med olivenolien (nord på smager den pebret), urter, hvidløg, citron, balsamico og vin.

Måske lægger du år til dit liv. Måske lægger du "kun" glæde og velvære til. Fordi, det er en fryd at spise lækker mad. Fordi, du giver din krop mulighed for at rense og reparere sig selv, med den gode mad. Det giver mere energi og velvære. Fordi du giver din krop lidt ekstra vitaminer og mineraler - som den bruger på at danne hormoner, neurohormoner, bygge sunde celler og reparere overalt i kroppens væv.

Pssst ... Vidste du for resten, at fryd, nydelse, at se på noget smukt øger vores immunforsvar, stimulerer neurohomonerne og bringer kortisolniveauerne ned hvor vi trives med dem.

Fyldte courgetteblomster

Courgetteblomster er en italiensk specialitet. Lige nu har vores danske courgetter/squash-planter blomster du kan plukke og tilberede. Det er smukt og smager vidunderligt.
(Forret til 3 personer, eller hovedret for 2)

12 courgetteblomster
250 g. kalvekød
1 lille æg
6-10 salvieblade
3 spsk. finthakket løg
Salt og peber
Du rører kødet med finthakkede salvieblade, løg, salt og peber samt det lille æg.
Courgetteblomsterne fyldes forsigtigt. De skal bevare deres form, så undlad at proppe dem.
Så steger du dem blidt på panden i olivenolie.

Inden du laver dem kan du have sat en tomatsauce i gang. Finthakket løg, lidt frisk rosmarin, 1 ds. flået tomat og eventuelt lidt tomatkoncentrat. Den lader jeg simre 1-2 timer. Inden servering hakker jeg friske marzana tomater i. De koger altså ikke med. Smag til med salt og server de flotte gule courgetteblomster ovenpå.


Læs mere om:

Læs også