Selvudvikling
4. marts 2015

6 myter om fobier

Er fobier medfødte eller skyldes de traumatiserende oplevelser? Har alle mennesker fobier? Læs med her, når psykolog Inge Guldal guider dig igennem de gængse myter om fobier.
Af: Camilla Leyla Lind
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/marts/fobip.jpg

Foto: All Over

MYTE 1: Der er flere kvinder end mænd, der lider af fobier

Falsk! Kvinder er bare bedre til at indrømme, at de har en fobi over for noget, og taler meget mere åbent om det. De fleste mænd er lidt mere reserverede og lukkede, især når det kommer til fobier og det at være bange for noget ofte totalt irrationelt såsom en lille edderkop. Men det taler man som mand helst ikke om. Det betyder imidlertid ikke, at de ikke har fobier.

>> Overvind din nåleskræk med hypnose hjemme hos dig selv - køb lydbogen her

MYTE 2: Fobier er medfødte

Både sandt og falsk. En del forbier er nedarvede. Evolutionært set har vi simpelthen været nødt til at have respekt for slanger og andre farlige dyr for at overleve. Rigtig mange mennesker er bange for slanger uden nogensinde at have mødt en. Nogle fobier hører til kategorien nedarvet angst. Fobier kan også gå i arv, fx hvis ens mor eller far er hunderæd for edderkopper eller mus, så vil reaktionsmønsteret ofte overføres til børnene, specielt hvis der bliver reageret meget voldsomt hver gang, far eller mor ser en edderkop, når børnene er til stede.

MYTE 3: Ikke alle fobier kan helbredes

Falsk! Jeg kan ikke forestille mig en fobi, der ikke kan helbredes. Det kan tage lang tid, især hvis personen er angst for mange ting, men det kan som regel altid lade sig gøre at blive fri for sine fobier, eller de kan blive mindre, så de er til at leve med. Fobier kan behandles enten ved kognitiv terapi eller hypnose. Jeg foretrækker at bruge hypnosen, da det er en super effektiv måde til at gøre dig 'ligeglad' med det, du er bange for. Ved hypnose laver du først et interview med klienten for at udrede tankerne om det, han/hun er bange for, og særligt hvad han/hun er mest bange for, og så taler vi om, om den frygt reelt er realistisk; fx om edderkoppen ovre i vinduet virkelig ville kunne hoppe en meter og overfalde dig. Vi taler også om alle fordelene ved at slippe fobien.
Næste skridt er så hypnosen, hvor klienten kommer så dybt som muligt i trance, og her bruger jeg så den viden fra interviewet til at fortælle dem, hvor ligeglade de er med deres fobier, og hvor let deres liv er nu, hvor de er ligeglade med fobien/angsten, og på den måde bliver fobierne mindre eller forsvinder helt. En anden mulighed er, at du i hypnosen kan gå tilbage til den første gang, du blev bange fx for en edderkop for at se, hvor harmløs situationen egentlig var, og på den måde ophæves fobien.

>> Køb en hypnose, som vænner dig af med tandlægeskrækken her

MYTE 4: Fobier opstår af traume

Både sandt og falsk. Fobier kan godt opstå af en traumatiserende oplevelse, men det er langtfra altid tilfældet.

Eksempler på fobier

  • Sesquipedalofobi: Fobi for lange ord

  • Trypofobi: Fobi for huller

  • Aichmofobi: Fobi for nåle og spidse objekter

  • Coulrofobi: Fobi for klovne

  • Hemafobi: Fobi for blod

Fx har jeg oplevet, at folk, der har været i krig og oplevet noget traumatiserende, efterfølgende får en fobi over for blod. Det er logisk, de har oplevet grimme ting, men derfor skal de ikke resten af livet besvime, hver gang de ser en dråbe blod. Blodfobi er mig bekendt den eneste fobi, der kun kan behandles med hypnose. Kognitiv terapi dur ikke her, hvis du viser en med blodfobi blod, så falder hans/hendes blodtryk, og vedkommende besvimer. Man kan ikke konfrontere dem med blod, men man kan få fobien væk med hypnose. Der kan også ske en angstforskydning, fx hvis du har været udsat for et biluheld og pludselig begynder at lide af klaustrofobi. Ofte kan det udefra virke helt meningsløst, men det ses ofte. Fx havde jeg engang en klient, der som barn var blevet låst inde på et toilet og den oplevelse betød, at han som voksen var blevet bange for at køre i elevator.

MYTE 5: Fobier er kulturelt bestemte

Sandt! Det så vi i 70'erne, da vi fik mange gæstearbejdere fra Tyrkiet og Grækenland til Danmark. De var alle bange for hunde, og det blev deres børn også, selvom de var født og opvokset i Danmark. En af grundene til det var jo selvfølgelig, at hunde blev betragtet som farlige, aggressive og beskidte i deres hjemland. De typiske danske fobier er angsten for edderkopper, slanger, fugle, klaustrofobi, højdeskræk osv. Der findes et utal af fobier, der varierer fra kultur til kultur.

MYTE 6: Vi har alle en eller flere fobier

Sandt! Vi har alle noget, som vi er bange for, og det bunder simpelthen evolutionært set i at overleve. Det ville jo være dumdristigt, hvis ikke vi var bange og havde respekt for noget. Der er derfor en vis mening i de fleste fobier, de eksisterer jo for, at vi skal passe på os selv, sådan har det i hvert fald været engang. Vores dumme hjerne kan bare ikke finde ud af, at vi ikke er hulemennesker mere. Det er det, vi i hypnoserne prøver at fortælle folk. En gang hypnose er faktisk ofte nok, så der er ingen grund til, at folk går rundt og har de her fobier. Jeg lader folk optage hypnosen på deres mobiltelefon, så kan de gentage behandlingen derhjemme, hvis der skulle være brug for det senere i deres liv.

Læs også