Gynækologens råd til danske piger: Få HPV-vaccinen
Foto: Rune Keller
Triste historier om kvinder, der rammes - og dør - af livmoderhalskræft. Argumenter for og imod, historier om bivirkninger er en del af debatten omkring vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft, og som en lille halv million danske piger og kvinder har sagt ja tak til.
HPV-VACCINEN ...
... er blevet sat i forbindelse med nervesygdommen Guillain Barré.
Et svensk/dansk studie med 900.000 svenske og danske piger, hvoraf cirka 300.000 var vaccinerede, viste ingen afvigelser i autoimmune sygdomme som fx Guillain Barré, multipel sclerose, diabetes etc (Dahlström, Karolinska Institutet).
Samme billede ses i USA, hvor et studie med 200 000 unge piger ikke fandt sammenhænge (Chao et al, J Internal Med)
Et andet amerikansk studie med knap 190.000 når samme konklusion (Klein et al, Archives of Pediatrics)
Farlig vaccine - eller en livredder?
Det er åbenbart ikke uden omkostninger, hvis man spørger den ene ende af bordet, formanden for Vaccinationsforum, Else Jensen, der forleden udtalte sig kritisk til B.T.
53 af de vaccinerede danske piger og kvinder har nemlig indberettet alvorligere bivirkninger, de mener at have pådraget sig i forbindelse med vaccinen, og mens Else Jensen trykker på alarmknappen og mener, at samfundet har svigtet de danske piger, gør gynækolog Cristine Felding det modsatte.
Hun er nemlig dybt bekymret over usikkerheden hos de danske piger over for vaccinen og kalder det et skræmmebillede, når 'anti-vaccine-folkene' hejser det røde flag og advarer mod vaccinen.
"Hvordan kan man advare mod vaccinen, og hvordan kan man sige, at samfundet har svigtet de danske piger? Faktum er, at den vaccine redder liv," siger Felding til Oestrogen.dk.
Bivirkninger uden beviser
Hun mærker selv til nervøsiteten blandt sine patienter, der pludselig bliver usikre på, om vaccinen er 'sikkerheden værd', når aviserne fyldes med historier om danske piger, der har fået bivirkninger som svimmelhed, hovedpine, mavesmerter, hukommelsesproblemer, føleforstyrrelser - og sågar dødsfald. Uden at kende sammenhængen mellem vaccinen og symptomerne eller have beviser for, at det faktisk er vaccinen, der forårsager symptomerne hos de vaccinerede danske piger, siger Felding.
"Sammenhænge i tid er ikke nødvendigvis det samme som sammenhænge i årsager, og alle tilgængelige, seriøse studier viser, at der ikke er forskel på forekomsten af en række alvorlige lidelser blandt vaccinerede og ikke vaccinerede danske piger," siger Christine Felding.
"Der er altså intet som helst, der tyder på, at vaccinen er årsagen til de lidelser, som medier både her og i andre lande ret så ukritisk behandler, og hvis oplysninger som regel stammer fra blogs og fb-grupper, der kontrolleres af vaccinemodstanderne."
ANMELDELSER OG ERSTATNING
I Danmark har to anmeldelser om bivirkninger af HPV-vaccinen udløst erstatning fra Patientforsikringen.
I USA har udbetalt godt 33 millioner kroner til 49 personer efter bivirkninger som følge af HPV-vaccinen.
HPV-vaccinen redder liv
Og problemet er altså skræmmebilledet, hvis man spørger Felding.
"Det giver ikke mening. Men det giver mening at se på det med andre briller, og jeg er altså læge og ser på vaccinen med positive briller, fordi den redder kvindeliv. Livmoderkræft er en forfærdelig sygdom," siger hun.
"Men hvad er det for nogle bivirkninger, de danske piger oplever, hvor længe varer de, er de alvorlige, og går de ikke over igen? Det er da ret væsentligt. Jeg mener, hvis du klør lidt efter dit vaccine-stik, men beskyttes mod en livsfarlig sygdom, så er det vel ikke noget større problem."
HPV-vaccinen er en snydevaccine
Og HPV-vaccinen er altså ikke farlig, og hun vil stadig anbefalet de danske piger og kvinder at blive vaccineret, understreger Felding.
"Jeg har sagt det før, og jeg vil gerne slå fast en gang for alle, at vaccinen er en snydevaccine uden et DNA. Den er tom indvendig, der er ikke et virus som i andre vacciner, og de danske piger og kvinder kan roligt tage imod den," forklarer hun.
"Når du vaccineres mod mæslinger, er det f.eks. en helt anden sag, og der kan du godt blive syg i en tid. Havde der været samme debat omkring den vaccine, var den da aldrig kommet i produktion, så fri os dog for amerikanske tilstande, hvor enhver lille mistanke udløser en lavine af skræmmebilleder og erstatninger for noget, hvor der ingen beviser er."
Livmoderhalskræft rammer 370 danske kvinder årligt. Antallet af nye tilfælde af livmoderhalskræft har været faldende gennem mange år og forventes yderligere at falde efter indførelse af vaccination.
Halvdelen af de kræftramte kvinder er under 45 år.
Livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med human papillomavirus (HPV), en seksuelt overført sygdom, der ikke giver symptomer.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Livmoderhalskræft skal udryddes!
Og Felding tilråder stadigvæk sine kvindelige patienter at få vaccinen. Nærmest uanset alder, og selv om man af gode grunde endnu ikke kan måle, hvor mange liv, der faktisk reddes på dén konto.
"Det skal jo måles på en hel generation, men jeg er ikke i tvivl om, om at antallet af kræfttilfælde og celleforandringer nok skal falde. Foreløbigt kan vi jo tydeligt se, at antallet af tilfælde af kondylomer falder drastisk. Og resten tager den tid, det tager," siger Felding.
Og selv om hun anerkender debatten og gerne selv hører fra patienter, der har oplevet eventuelle bivirkninger af vaccinen, er hendes budskab helt klart:
"Vi skal have banket den rædselsfulde sygdom i bund, og danske piger og kvinder skal tage imod HPV-vaccinen. Det er aldrig ligegyldigt at vaccinere mod livstruende lidelser. Aldrig."