Træning og kost
7. december 2011

Her er de mest fede oste

Mozzarella, parmesan, gouda og brie – er du klar over, hvilke oste der er de helt store fedtbomber?
Af: Mia Qvist Scheelsbeck og Trine Fisker, Alive.dk/SlankeDoktor.dk
https://imgix.femina.dk/media/71166c0e15e34b1b87c809b215ab4af6.jpg

Kilde: Lisa Bolting/SlankeDoktor.dk og Food4me.dk

Mozzarella, parmesan, gouda og brie - er du klar over, hvilke oste der er de helt store fedtbomber? Det er nemlig ikke altid helt let at gennemskue, når du står med en brie i den ene hånd og en god gouda i den anden i supermarkedet.

Ifølge Lisa Bolting, der er chefdiætist ved Slankedoktor.dk, kan dit valg af ost virkelig betyde noget for din vægt, hvis du spiser meget ost hver eneste dag. tallet 30+ betyder, at 30 procent af ostens tørstof indeholder 30 procent fedt.

- Fedtindholdet i oste spiller en rolle i forhold til den mængde ost, du indtager. Der er jo mættet fedt i, men hvis du spiser en enkelt skive om dagen, betyder det ikke det store. Skal du slanke dig, skal du naturligvis vælge de fedtfattige varianter, siger Lisa Bolting til Alive.dk og henviser til magre oste som hytteost, rygeost og smøreost.

Tab dig med Q Slank

Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her

Her er Lisa Boltings bud på nogle af de mest fede oste, du kan spise:

Parmesan: Hele 25,8 pct. af en parmesanost består faktisk af fedt, og dermed bliver den hårde ost én af mest fede oste, du kan spise. Heldigvis er det en ost, vi typisk kun bruger i små mængder såsom topping på en salat, siger Lisa Bolting.

Gouda: Det er en meget fed ost, og det er som regel også en ost, vi gerne spiser tykke skiver af. Den har et fedtindhold på 27,4 pct.

Gorgonzola: Blåskimmelosten er én af de fedeste oste, du kan smøre på brødet. Den er typisk en 70+-ost, og dermed indeholder den faktisk 44,1 pct. fedt.

Emmentaler: Den faste ost er typisk en 45+-ost og indeholder 29,1 pct. fedt.

Cheddar: Det er en god smelteost, men den har også et højt fedtindhold. En cheddar-ost hedder typisk 50+ og har et fedtindhold på 33,1 pct.

Mozzarella: Den bløde smelteost er lækker i salater, men den er også ideel i madlavningen i en revet udgave. Den kan fås i flere varianter, men den fedeste, som er lavet på sødmælk, har et fedtindhold på omkring 22 pct. Men er en del af indholdet lavet på skummetmælk, har den en fedtprocent på 16 pct.

Feta/salattern: De fås også i forskellige udgaver. Men en typisk fast feta på 50 + indeholder 25 pct. fedt.

Brie: Brieoste kan også købes i både fedtfattige og meget fedtholdige varianter. Den bløde brie på 60+ indeholder 33,6 pct. fedt, mens du kan få fedtfattige udgaver på 20+, der indeholder langt mindre fedt.

Mellemlagret ost: En typisk mellemlagret ost er på 45+. Den indeholder hele 26 pct. fedt. Vælger du derimod en fedtfattig ost, kan du få varianter på 20+ og dermed 11 pct. fedt.

Der er typisk ...
? 32-34 % fedt pr. 100 g i en 60+-ost.
? 26-27 % fedt pr. 100 g i en 45+-ost.
? 16-17 % fedt pr. 100 g i en 30+-ost.
? 11 & fedt pr. 100 g i en 20+-ost.
? 6 % fedt pr. 100 g i en 10+-ost.

Læs mere om:

Læs også