Sådan lever du lykkeligt med din perfektionisme
Det er godt at være perfektionistisk, lad os få det på plads først. Det er fantastisk, at der findes mennesker som bestræber sig på, at alt skal være så godt som muligt. Men det er ikke altid lige let, at leve som perfektionist, da tingene sjældent går lige efter bogen og arter sig som de burde.
Heldigvis kan du som perfektionist sagtens leve uden unødig stress, selvom tingene ikke altid går helt efter dit hoved - du skal bare lære et par tricks eller to. Ifølge Psychology Today findes der fire helt essentielle spørgsmål, du bør stille dig selv for at undgå, at perfektionismen tager overhånd og overmander dig og dine følelser:
Spørg dig selv, hvor din perfektionisme stammer fra.
Var dine forældre perfektionister til fingerspidserne? Eller var de lige det modsatte, og netop derfor føler du nu trang til, at alting skal gå så perfekt som muligt? Prøv at kigge indad, og finde ud af hvordan eller hvorfor din perfektionisme er opstået. Når du først kender baggrunden, er den meget nemmere at tackle, og du vil føle dig mere i kontrol, når tingene ikke går helt snorlige.
Prøv at udfordre din urealistiske holdning til, hvor perfekt alting skal være.
Du forventer helt sikkert, at alting bliver gjort 100% korrekt, men livet er desværre bare sådan, at det ikke er en mulighed. Derfor bør du give dig selv lov til, at fejle fra tid til anden. Husk på at der ikke er nogen, der vil pege fingre af små fejltrin eller forglemmelser.
Læs også: Sådan dæmper du din indre kritiker
Forstå hvornår du er stresset, og hvilken slags stress der rammer dig.
Det er oftest i stressede situationer, at perfektionister kammer over og kan være følelsesmæssigt skadelige for dem selv. Prøv at finde ud af hvilken form for stress der rammer dig mest, og lær hvordan du kan tøjle den. Du kan evt. få din familie eller nogle venner til, at hjælpe dig se hvornår du bliver stresset, og give dig redskaber til at undgå stressen, og dermed også undgå en næsten besættelses-lignende perfektionisme.
Læs også: Lær at lytte til din mavefornemmelse
Lav små bevidste fejl et par gange om ugen.
Træn din krop og hjerne til at forstå, at det er okay at lave fejl. Lav fejl du allerede fra starten ved er fejl: glem en gaffel når du dækker bord, lad vasketøjet ligge en dag mere end det plejer, eller glem at rydde op på skrivebordet inden du går fra arbejde. Sådanne små ting, kan gøre din hjerne bedre rustet til at forstå, at andre fejl heller ikke betyder verdens undergang.
Læs også: Sådan bliver du optimist